ANTALYA'da geçen yıl ihracatın yüzde 30'una tek başına sahip olan ve 902 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşan Serbest Bölge'de, 2014 yılı hedefi 950 milyon, 2015 yılı hedefi ise 1 milyar dolar olarak belirlendi.

 Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 2014 ve 2015 yılı hedeflerini açıkladı. Lüks yat üretiminde dünyanın sayılı bölgelerinden biri olan Antalya Serbest Bölge'de yüzde 63'ü yat sektörü olmak üzere 110 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Gürses, diğerlerinin sırasıyla medikal, elektronik, inşaat, maden, tekstil ve tarım sektörleri olduğunu kaydetti.

 2012'de 750 milyon dolar ticaret hacmine sahip Serbest Bölge'nin 2013 yılında yüzde 20 oranında artışla 902 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştığını anlatan Gürses, "2013 yılı için 800 milyon dolar olarak konulan hedefi aşarak bir rekora imza atıldı. ASBAŞ üzerinden Antalya, Isparta ve Burdur illerinden yapılan ihracat tutarı toplamının yüzde 30'unu tek başına gerçekleştirdi. Yeni hedefimiz ise 2015 yılına kadar 1 milyar dolar ticaret hacmi ve 5 bin kişilik istihdam yaratılması" dedi.

 

 BALIKÇI BARINAĞINI BEKLİYORLAR

 

 ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, ayrıca Serbest Bölge'de bulunan balıkçı barınağının taşınmasında son aşamaya gelindiğini, yeni balıkçı barınağının altyapı inşaatının tamamlandığını ve eksiklerin bitirilmesinin beklendiğini dile getirdi. Gürses, "Bölgemiz için son derece önemli olan bu süreç tamamlandığında, rıhtımımız yat sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın kullanımına sunulacaktır" dedi.

 

 RIHTIM MAKSİMUM KAPASİTEDE

 Yükleme-boşaltma işlemlerinin yapıldığı 200 metre uzunluğunda bir rıhtıma sahip olduklarını anımsatan Zeki Gürses, buradan Avrupa'nın birçok ülkesine ve Ortadoğu'ya ihracat yapıldığını söyledi. Rıhtımın maksimum kapasiteyle çalıştığını anlatan Gürses, yıllık 1 milyon ton yükleme miktarının artırılamamasının nedeninin, limana yanaşan gemi boylarına güvenlik gerekçesiyle getirilen kısıtlamalar olduğunu belirtti.

 

 YÜZDE 40 KADIN ÇALIŞAN

 İstihdam sayısının da artmaya devam ettiğine işaret eden Zeki Gürses, 2012 yılında 3 bin 627 kişi olan çalışan sayısının yüzde 2 artışla 2013'de 3 bin 710 kişiye yükseldiğini söyledi. Artışın ağırıkla medikal ve yat sektörlerinde olduğunu ifade eden ASBAŞ Genel Müdürü, "Bölgemiz istihdamının yüzde 40'ı kadın çalışanlardan oluşmaktadır. Özellikle medikal, elektrik ve tekstil sektörlerinde kadın istihdamı yoğunlaşmaktadır" diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi