Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (MESEM), yiyecek ve sektöründe yetkilendirilen Türkiye'nin ilk ve tek kurumu oldu. Sektörde çalışanların sınava girerek elde edecekleri ve ustalık derecelerini gösteren bu sertifika, AB ve dünyanın birçok ülkesinde geçerli.

ATSO MESEM'in, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmesine ilişkin ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, POYD, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği, İnsan Kaynakları Derneği ve TÜROFED yetkilileri bilgilendirmede bulundu. ATSO MESEM sertifikalarının artık diplomaların diploması olacağını belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, "Böylece turizm sektörümüzde, restoran ve kafelerimizde çalışacak gençlerimize nitelikli istihdam kapıları açılacak" dedi.

ATSO MESEM'in Türkiye'de turizm yiyecek ve içecek sektöründe yetkilendirilen ilk ve tek merkez olduğunu belirten Budak, 271 bin Euro'ya yakın proje bütçesinin yüzde 90'ını AB, yüzde 10'unun da ATSO tarafından karşılanarak servis görevlisi, bar görevlisi, servis yöneticisi olmak üzere üç meslek ve beş seviyede mesleki sertifikasyon yapma yetkisine sahip olduğunu açıkladı.

Mesleki bilgi ve beceri düzeylerini belgelendirmek isteyen sektör çalışanlarının ATSO MESEM'in düzenleyeceği sınavlarla bu belgelere sahip olabileceklerini belirten Budak, tüm AB ülkeleri ve dünyanın birçok ülkesinde geçerli bir belge olduğunu, seviye 4 ve üstünde mesleki yeterlilik belgesine sahip olanların Milli Eğitim'e bağlı okullarda dışarıdan görevlendirmeyle öğretmenlik yapabileceği ve ustalık belgesi yerine de geçtiğinden işyeri açabileceklerini duyurdu.

 

İŞVERENE DE AVANTAJ

İşyerlerinin sertifikalı garson, bar görevlisi ve servis yöneticisi istihdam etme avantajına sahip olacağını belirten Budak, "İşverenler, yeterlilik belgesine sahip elemanları çalıştırırsa sigorta primleri 12-48 ay süreyle işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. Elemanlarını İŞKUR'a kayıtlı işsizler arasından seçen işyerleri için bu süre ilave olarak 6 ay daha uzatılıyor. Bu belgenin ilk başvuru yapacaklar için 300 TL'lik bir maliyeti bulunuyor. Bunun için de KOSGEB'in KOBİ'lere elemanlarına mesleki yeterlilik belgesi aldırmalarına yönelik 10 bin TL'ye kadar desteği bulunuyor" dedi.

 

YENİ BİR MİLAT

Yıllardır turizm sektörünün üzerinde durduğu çok önemli bir çalışma olduğunu belirten AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Bugün turizm sektörü için yeni bir milat diyebilirim" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi