Serik Toplum Sağlığı Merkezi 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri çerçevesinde kanserde erken teşhise dikkat çekmek amacıyla ilçemiz cuma pazarında stand açarak broşür dağıttı.

Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü personellerinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Bez afişler ve posterler ile halkımızın kansere karşı farkındalığı arttırılmaya çalışıldı. Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Verda Alkan Kara ekinlikler ile ilgili şu bilgileri verdi; ''Kanser; Vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalığı tanımlamaktadır. Kanser, giderek artan sıklığı ve öldürücü özelliği nedeniyle hem dünya hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklarından sonra 2. Ölüm sebebi olması açısından önemli bir bir halk sağlığı sorunudur.

Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Kanser oluşumunda %90 oranında çevresel etkenler, %10 oranında kalıtsal etkenler etkilidir. Çevresel faktörler arasında sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, aşırı şişmanlık ve bazı enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.  Çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanserden korunmak mümkün olabilmektedir.

Kanser hastalığının erken teşhis edilmesi tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilemektedir. Pek çok kanser türü erken evrelerde tam olarak tedavi edilebilir, fakat ileri evrede tanınırsa tedavisi zor ve imkansız olmaktadır. Hastalığın belirtilerinin bilinmesi erken teşhis açısından önemlidir. Tarama programları sayesinde erken teşhis konularak kanser hastalarının yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Bu sebeple belli yaş gruplarında ve önerilen sıklıkta kanser taraması yaptırmak büyük önem taşımaktadır.

İlimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitimi Merkezi'nde (KETEM) kanser taramaları yapılmaktadır. KETEM'e doğrudan başvuru yapılarak kalın barsak kanserler için 50-70 yaş arasındaki herkese gaitada gizli kan testi, rahim ağzı kanseri için 30- 65 yaş arası kadınlara pap-smear testi, meme kanseri için 40-69 yaş arasında yıllık meme muayenesi ve 2 yılda bir mamografi çekimi tamamen ücretsiz olarak yapılmaktadır.''




 

Editör: Haber Merkezi