ANTALYA'daki iş dünyasının temsilcileri, yerel seçim sürecinde yaşanan siyasi gerginliklerin ekonomi ve piyasalarda yarattığı olumsuzlukların sona ermesini ümit ediyor. Patronlar, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin şimdiden konuşulmaya başlanması ve yerel yönetimler seçimindeki gibi bir tablonun yaşanmasından endişe ediyor.

Türkiye'de demokrasinin gelişmesi, siyasi gerginliğin azalması, siyasi istikrar ve güven ortamı sağlanması ve bir an önce ekonomik gündeme dönülmesini temenni eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, siyaset dünyasının seçimlerden gerilimi ve kutuplaşmayı azaltma yönünde sonuç çıkarmasını istedi. Ekonominin yapısal zayıflıklarını giderecek önlemlerin süratle Hükümet ve TBMM gündemine getirilmesi gerektiğini belirten Budak, şöyle konuştu:"Son günlerde piyasalardaki iyimser hava hem dış piyasalardaki gelişmeden hem reel sektörün ihracat dinamizminden hem de seçimlerin atlatılmış olmasından kaynaklandı. Şu anda önceki aylara göre beklentiler daha olumlu. Ancak bu aşırı iyimserlik için bir neden değil. Ekonominin yapısal kırılganlığı devam ediyor, yabancı sermaye girişi başladı ancak devam edip etmeyeceğini göreceğiz. Reel sektör olarak döviz kurunda aşırı yükseliş veya aşırı düşüş değil, volatilitenin (dalgalanma derecesi) azalmasını istiyoruz. Yalnızca dış talebe dayalı büyüme, yatırımları ve istihdamı yeterince teşvik etmiyor. Ayrıca KOBİ'ler için yeterli olmuyor. Bu nedenle büyümenin daha çok dış talep destekli olmakla birlikte iç talebe de, özel sektör yatırımlarına da dayanmasını gerekli görüyorum."

 

GÜNDEMİMİZ EKONOMİ OLMALI

Yerel seçimin bittiği, ancak önümüzde cumhurbaşkanlığı, ardından önümüzdeki yıl genel seçim takvimine işaret eden Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, açıklamaların, tartışmaların yoğun yaşanacağı bir döneme işaret ettiğini söyledi. İş dünyasının ne olursa olsun önünü görebileceği, istikrarlı bir ortam arzuladığını belirten Çandır, "2014'ün kayıp yıl olmamasını diliyoruz" dedi. Şimdiden cumhurbaşkanlığı seçiminin tartışılmasını doğru bulmadığını belirten Çandır, şöyle dedi:"Seçim öncesi dönemde ve seçimlerde ekonomi göz ardı edildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de tartışmaların devam edeceğinin sinyallerini alıyoruz. Gerek yabancı yatırımcı, gerekse yerli yatırımcı önünü görmek ister. Ekonomiye odaklanmadığımız sürece ve kısır siyasi çekişmelerle, çatışmalarla ülke gündemini meşgul ettiğimiz sürece durgunluğun devam edeceği endişesini taşıyoruz. Kısır tartışmalar bitmediği sürece maalesef durgunluk devam eder. Ekonominin iyiye gitmesi için yapısal reformlara ihtiyaç var. Siyasi çekişmeler, kısır çatışmalar arasında maalesef bunlara sıra gelmiyor. İşadamlarının gündemi çok farklı."

 

BAŞBAKAN TUTUMUNU DEĞİŞTİRMELİ

Seçim öncesinden başlayan ve seçim sürecinde de artan bir durgunluktan söz eden Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Eroğlu, yaşanan olaylara ilişkin Türkiye'ye neler getireceği konusunda endişelerin sürdüğünü söyledi. Henüz bir şeylerin düzelmiş olmadığını belirten Eroğlu, Ak Parti'nin seçimi kazanması sonrası ekonomik parametrelerde güven tazeleyici bir iyileşme yaşanırken, 5 milyar dolarlık yabancı sermaye girişinden söz edildiği, ancak bunların yatırıma dönüşünün gözlenmesi gerektiğini kaydetti. Ak Parti'nin başarıyla çıktığı seçim sonrası Başbakan'ın agresif, kendi gibi düşünmeyen insanlara yönelik tutumunu değiştirmesi, herkesi kucaklayıcı bir tavır sergilemesini beklediklerini de belirten Eroğlu, "Önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimi var. Önümüzdeki bir yıl daha Türkiye'nin siyasi gündemindeki hareketlilik nedeniyle ekonomik olarak çok ciddi değişimler olacağını düşünmüyoruz" dedi.

 

EKONOMİYE YOĞUNLAŞILMALI

Çok gergin bir seçim süreci yaşandığını belirten Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, bu aşamadan sonra süreçteki kayıpları ortadan kaldırmak için ekonomiye yoğunlaşılması gerektiğini söyledi. Aksi halde herkesin kaybedeceğini belirten Satıcı, hem yerel hem ulusalda ekonominin gelişimi anlamında her grubun çaba harcaması, toplumsal gerginliği azaltacak söylemler beklediklerini söyledi.

 

KAYBEDİLEN ZAMAN TELAFİ EDİLMELİ

Seçim öncesinde piyasada ciddi durgunluk yaşandığını belirten Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Başkanı Abdullah Sevimçok, farklı beklentiler içindeki insanların gergin süreçte cebindeki parayı harcamaktan kaçındığını söyledi. Seçimlerin bitmesiyle beklentilerin de arttığına işaret eden Sevimçok, "Türkiye'de herşey bir nevi rayına oturmuş gözüküyor. Artık bu saatten sonra herkesin işine bakması lazım. Başbakanın faizlerin düşürülmesi açıklaması var ve düşürülürse piyasanın canlanacağını düşünüyorum. Siyasi gergin ortam bitti diye düşünüyoruz, seçim stresi sona erdi. Seçim süreciyle kaybedilen zamanın telafi edilmesi gerekir" diye konuştu.

 

TEDİRGİNLİK SÜRÜYOR

Yıpratıcı bir seçim süreci olduğunu belirten Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Taliha Salman, bundan sonraki süreçte siyasilerin, partilerin siyaset üstü anlayışla hareket ederek, ortak çözüm bilinciyle sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini söyledi. Salman, "Türkiye'nin demokratik, aydınlık geleceği için seçim süreci sonunda yeni dönem başkanlarının kente değerler katan yatırımlar yanında, ekonomiyi ve sosyal yapımızı yukarıya taşıyacak projeler üretmeleri beklentisi içinde olacağız. Çeşitli nedenlerle yaşadığımız ekonomik dalgalanmalar, tedirginlikler yatırımları ve ekonomik beklentileri olumsuz etkilemektedir. Siyasi gerginliklerle ekonomideki istikrarın bozulması da doğru orantılıdır. Tabi ki siyasi hareketlerin normale dönüşmesi ekonomik olumsuzluklara da çözüm getirecektir" diye konuştu.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM ENDİŞESİ

Antalya Genç İşadamları Derneği Başkanı Okan Keşci, yerel seçimlerin genel seçim havasında geçmesinin ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğini söyledi. Bu havanın vatandaşa psikolojik etkisinin tahminin üzerinde olduğunu belirten Keşci, "Umarım cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aynı olumsuz etkileri yaşamayız" dedi. Nisan ayından herkesin çok daha ümitli olduğunu kaydeden Keşci, "Fakat çek yasasındaki değişiklikler ve adalet sisteminin borcunu ödemeyene yaptırımının yetersizliği, ticaret hacmine zarar vermektedir. Şu anda çekini veya senedini ödemeyenler 'Ne olacak ki? Mahkemeye gitse 5 yıl sürer' bakış açısındadır. Bu konuya özel çözümler getirilinceye kadar ekonomide çok büyük değişiklikler beklemiyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi