ANTALYA'da 79 yaşındaki Ekrem Çelikten'in safra kesesindeki 210 taş ile normalin 10 katı büyüklüğündeki 260 gramlık prostatı, özel hastanede eş zamanlı iki ameliyatla alındı.

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Ekrem Çelikten'in safra kesesini alırken bu sırada Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ateş de prostat ameliyatını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Gürkan, Çelikten'in vücudunda saatli bir bomba ile yaşadığını belirterek, safra kesesinden bir tanesi ceviz büyüklüğünde, çeşitli boyutlarda 210 taşın, keseyle birlikte laparoskopik yöntemle çıkarıldığını söyledi. Çelikten'in safra kesesindeki taşların alınmadığında yaşamı tehdit edici boyutta sağlık sorunlarına neden olacağını belirten Prof. Dr. Gürkan, "Hastanın safra kesesindeki taşlar enfeksiyona yol açabilir, safra kanalına düşerek tıkanmaya neden olabilir, sarılık oluşumunu tetikleyebilir ve uzun dönemde safra kesesi kanserine zemin hazırlayabilirdi" dedi.

 

NORMALDEN 10 KAT DAHA BÜYÜK PROSTAT

Doç. Dr. Mutlu Ateş de prostatta meydana gelen ve kanserleşmeyen iyi huylu büyümelerin, kısaca BPH olarak tanımlandığını belirtti. Doç. Dr. Ateş, BPH'nin prostatın büyüyerek idrar akışının yavaşlamasına ya da tamamen tıkanmasına neden olduğunu, idrar yolu iltihabının gelişip ilerlemesine, kanamanın yanı sıra böbrek yetmezliği olasılığının artmasına da neden olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Ateş, bu nedenle Çelikten'in normalden 10 kat büyük olan 260 gram prostatının alınmasının önemine dikkat çekti.

By-pass ameliyatı geçirmiş bir hasta olarak ameliyat olmaktan çekindiğini anlatan Ekrem Çelikten ise aynı ameliyatla iki sorundan da kurtulabileceği söylendiği için ameliyata karar verdiğini anlattı. Çelikten, "Hem yaşım hem de kalp rahatsızlığım nedeniyle riskli bir ameliyat olduğunu başından biliyordum. İki kez anestezi almak, benim durumumdaki bir hasta için riskliydi. Tehlikeli olabilecek bu durumdan başarıyla kurtuldum" dedi.

 

 

Editör: Haber Merkezi