GENÇ besteci Murat Ömür Tuncer'in sanat yönetmenliğini yaptığı ve bu yıl 19-20 Nisan günlerinde ikincisi Antalya'da yapılacak 'Uluslararası Dostluk Konseri', sanatı sokağa taşıyan, bütçesi olmayan ve paranın geçmediği bir festivale dönüştü.

Uluslararası Dostluk Konseri, genç sanatçıların imkansızlık çekmeden, kendilerini özgürce temsil edebileceği platform yaratmak üzere sanatçı, seyirci ve organizasyon birlikteliğine dayalı konsept olarak projelendirildi. Murat Ömür Tuncer'in 2011 yılında üzerinde çalışmaya başladığı projenin ilki, 2012 yılında İstanbul'da Enka Oditoryum'da gerçekleşti.

Çeşitli ülkelerden 53 sanatçının katılacağı 'Uluslararası Dostluk Konseri' hakkında bilgi veren Tuncer, "Bir çatı kurduk, hep birlikte geliştiriyoruz. Son yıllarda kültür sanat, politik nedenlerle karanlığa sürüklense dahi sanat en güzel cevabı kendi özgürlükçü felsefesiyle vermesini bilecektir" dedi.

 

PARA FESTİVALİN RUHUNA AYKIRI

Tuncer, ilgi uyandıran, ses getiren konserler ve sonrasında ilk etkinliğe katılan sanatçıların uluslararası başarılarının, projenin ana konseptini bozmadan bir festivale dönüştürmek için çalışmalara başlamalarını sağladığını aktardı. Bunun için 2014'ü hedeflediklerini kaydeden Tuncer, "Festival proje aşamasındayken Phaselis Antik Kenti'nde yapılması planlanmıştı. Ancak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün tahsis bedeli ve antik kente girişte bilet kesilmesini istemesi, yani paranın konuşulmasının festivalin ruhuna aykırı olduğunu düşünerek zorunlu bir yer değişikliğine gittik" diye konuştu.

Kar amacı gütmeyen ve gönüllük esasıyla şekillenen bu kültür sanat etkinliğini gerçekleştirmek için para verilmemesi gerektiğini savunan Tuncer, "Mekan her ne kadar değişse de 'Sanat İçin Özgürlük, Phaselis İçin Özgürlük' sloganıyla sanatseverlerle Antalya kent merkezinde, 19-20 Nisan günlerinde Falez-2 Parkı'nda buluşacağız" diye konuştu.

 

SANAT SOKAKTA

Tüm etkinliklerin halka açık olacağını ve festivalin, arzuları olan 'sokak kültür sanat şenliğine' dönüşümünü bu yıl sağlayacaklarını kaydeden festivalin sanat yönetmeni Tuncer, şunları dile getirdi:

"Bir çatı kurduk, hep birlikte geliştiriyoruz. Böylelikle festival kimsenin değil, halkın festivali oluyor. Son yıllarda kültür sanat politik nedenlerle karanlığa sürüklense dahi, sanat en güzel cevabı kendi özgürlükçü felsefesiyle vermesini bilecektir. Kültür ve sanat o ülkenin kimliğini taşır. Kimliğinden yoksun ülkelerinse sadece adları vardır. Biz o ülkelerden olmayacağız. Çünkü uçurtmaların rüzgar kuvvetiyle değil, rüzgar kuvvetine karşı yükselebildiğini kavrayan, kültürüne sahip çıkmasını bilen bir nesiliz."

 

FESTİVALDE YER ALAN İSİMLER

Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Rehberler Odası'nın katkılarıyla gerçekleşecek festivale Türkiye'nin yanı sıra, ABD, İtalya, Almanya gibi çeşitli ülkelerden 53 müzisyen katılacak. Konserde 'Eyvah Eyvah' filminde 'İspanyol' karakteriyle tanınan aynı zamanda Gezi Partisi Başkan Yardımcısı Teoman Kumbaracıbaşı, piyanist Misha Dacic, Hediye Güven, H.Ç.K. Music Project, Doruk Görkem Tokur, Sinan Çayır, Duo Blanc Noir, Kathanika, Sundance Trio ve Merve Akyıldız gibi isimler sahne alacak.

Festival için özel kurulan orkestra ise Murat Ömür Tuncer'in şefliği ve Asena Akan'ın solistliğinde kapanış konserini gerçekleştirecek. Tuncer'in şefliğini yapacağı Festival Orkestrası 20 müzisyenden kuruldu. Tarih boyunca varlıklarını sürdüren kültür sanat festivallerinin kimliklerinden birisinin festivale özel orkestra olduğunu belirten Tuncer, "Bu orkestralar festivali temsil eder. Festival Özel Orkestrası da yine gönüllülük esasıyla kuruldu. Farklı şehirlerden ve farklı kültürlerden, birbirlerini tanımayan fakat aynı amaç uğruna müzik yapmayı arzulayan enstrümancıları bir araya getirdi" diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi