ANTALYA İhracatçılar Birliği'nin (AİB) 24 Nisan'daki genel kurulu öncesi mevcut başkan Mustafa Satıcı, görev süreci ve yeni döneme ilişkin projelerini paylaştı. 156 ülkeye Antalya'dan ihracat yapıldığına dikkat çeken Satıcı, bu yılki ihracat hedefinin 1.8 milyar dolar olduğunu söyledi.

AİB Başkanı Mustafa Satıcı, yönetim kurulu üyeleri Hakkı Bahar ve Abdullah Bulut ile birlikte 24 Nisan Perşembe günü yapılacak olağan genel kurul öncesi bugüne kadarki görev süreçlerine ilişkin AİB'in gelişim süreci ve seçim sonrası görev verildiği takdirde yapacakları yeni çalışmaları anlattı. Rixos Downtown Hotel'deki toplantıda, AİB'in 2011'den beri bölgesel birliğe dönüşerek Isparta ve Burdur'u da bünyesine aldığını hatırlatan Mustafa Satıcı, en önemli ihracat sektörlerinin yaş meyve sebze, madencilik, demir-çimento, ağaç ürünleri ve kimya gibi sektörler olduğunu kaydetti.

Toplam 26 sektörde, 156 ülkeye, 1.5 milyar dolar düzeyinde ihracata ulaşıldığını anlatan Satıcı, 2009'da TİM Yasası'na göre birlik toplam bütçesinde personel giderinin yüzde 40'ı aşması durumunda o birliğin kapatıldığı maddesine göre yüzde 120 oranla kapanma noktasına gelen AİB'in, Isparta ve Burdur'u da içine alan bölgesel birlik çalışmasıyla bu tehlikeyi önlediğini dile getirdi.

2008'de 2 bin civarı olan üye sayısının bugün 4 bin 311'e ulaştığını belirten Satıcı, 2014 yılı hedeflerini 1.8 milyar dolar ihracat ve 4 bin 500 üye sayısı olarak açıkladı.

 

ANTALYA, BATI AKDENİZ OLACAK

24 Nisan'daki genel kurulun gündeminde AİB'in isminin de değiştirileceğini belirten Satıcı, üyelerin onay vermesi halinde Isparta ve Burdur'u da içine alacak şekilde Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak isim değişikliğine gidileceğini kaydetti.

 

DÜNYADA AYAK BASMADIK YER YOK

Son 10 yıl rakamlarına bakıldığında kurumun nereden nereye geldiğinin çok açık şekilde görüleceğine dikkat çeken Satıcı, "AİB üzerinden toplam 156 ülkeye ihracat yapıyoruz. Antalya ihracatçılarının dünyada ayak basmadığı yer kalmadığı anlamına geliyor. Çok önemli bir şey" dedi.

 

ANTALYA LİMANI GELİŞİYOR

Bölge ihracatçısı için büyük öneme sahip Antalya Limanı'nın geliştirilmesi için de büyük çaba sarfedildiğini anlatan Satıcı, Mersin ve İzmir limanlarını kullanan çok sayıda ihracatçının limandaki yatırımlarla birlikte artık Antalya Limanı'nı tercih ettiğini söyledi. Satıcı, liman alanında Sahil Güvenlik Komutanlığı, Hazine, Konyaaltı Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü, Toprak Malzeme Ofisi gibi kurumların yerlerinin olduğunu, yükleme-boşaltma ve draft anlamında yaşanan sorunların giderilmesi ve ihracatın artırılması için bu alanların da liman kullanımına sunulmasının önemine değindi.

 

GIDA İHTİSAS KURULDU, SIRADA MOBİLYA

Antalya'da Gıda İhtisas Gümrüğü'nün kurulduğunu da belirten Satıcı, mobilya ve ev eşyalarına yönelik ihtisas gümrüğü için Bakanlıktan izin alındığını, OSB'deki üreticiler ve turizmciler açısından da bu konunun çok önemli olduğunu söyledi. Satıcı, üyelerin görev vermesi halinde ihracatın artırılmasına yönelik projelerinin süreceğini, yıllık artış oranlarına bakıldığında 2023 hedefi 5 milyar dolara ulaşmanın çok kolay gözüktüğünü dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi