AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesi tarafından gerçekleştirilen 'Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri-2013' töreninde Opet Petrolcülük A.Ş ile Ostim Organize Sanayi'ye Çevre Hizmet Ödülü verildi.

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesi tarafından 'Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri-2013' töreni düzenlendi. 2 bin 326 yaşındaki 'Ambar Katran'ın simge olarak kabul edildiği ödül töreninde konuşan Rektör İsrafil Kurtcephe, gelişmiş toplumların yaşadıkları dünyayı koruma bilincini gelişmekte olan toplumlara göre erken dönemde anladığını söyledi. Sanayileşen gelişmiş ülkelerin geçmişinde hoyratça dünyanın yıpratıldığını ve yarattığı kirliliğin dünya insanlarını olumsuz yönde etkilediğini anlatan Rektör Kurtcephe, geçmişten ders alınarak insanların yaptığı hataların dikkate alınıp benzeri yanlışların tekrarlanmaması gerektiğini dile getirdi.

 

KURAKLIĞA DİKKAT ÇEKİLDİ

Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Topkaya da Türkiye'de ilk ve en uzun süreli düzenlenen ödül töreninin çevre ile ilgili iyi yapılan faaliyetlerin onurlandırılması amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı. Kuraklık nedeniyle buğday ithalatına izin verilmesi ve elektrik üreten santrallerde su kıtlığına değinen Prof. Dr. Topkaya, küresel iklim düzeninde yerkürenin ortalama sıcaklığında artış gözlendiğini anlattı. Prof. Dr. Topkaya, Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan rapora göre 2050-2060 yıllarına kadar yeryüzü sıcaklığında ortalama 2 derece artış öngörüldüğünü ifade etti.

 

ÖDÜL KAZANANLAR

Törende Türkiye ölçeği çevre hizmet ödülünü Ostim Organize Sanayi ile Opet Petrolcülük A.Ş. elde etti. Antalya ölçeğinde çevre hizmet ödülü Mavikent Çanakçı 75. Yıl İlk ve Ortaokulu, Kate Clow ile Korkuteli Gençler Grubu'na verildiği törende, Akdeniz Üniversitesi ölçeğinde ödülün sahibi ise Prof. Dr Erol Uluğ, Çevre Hizmet Özel Ödülü sahibi de Türkiye Teknoloji Gelişme Vakfı oldu.

 

OPET İLE OSTİM'E ÇEVRE ÖDÜLÜ

Türkiye kategorisinde, tarihe saygı, yeşil yol, örnek köy, temiz tuvalet kampanyasından dolayı Opet Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Nurten Öztürk ile ekopark, yenilenebilir enerji kümelenmesi ve yeşil bina projeleriyle ödül alan Ostim Organize Sanayi Bölge Müdürü Adem Arıcı'ya ödülü, Rektör İsrafil Kurtcephe verdi. Öztürk, ülkeyi çağdaş düzeye taşıyabilmek amacıyla şirket olarak çaba gösterdiklerini söyledi. Arıcı da sanayi bölgesindeki çalışmalarını anlattı.

 

ANTALYA'DA ÖDÜL SAHİPLERİNİ BULDU

Antalya ölçeğinde Mavikent Çanakçı 75. Yıl İlk ve Ortaokulu'nun atık kutulardan gül bahçesi, okul sıralarından zeka oyunları ve tohumun yolculuğu projesiyle okul müdürü Hasan Taştekin, Likya Yolu Projesi'nin yaratıcılığından dolayı Kate Clow, 'Hepimiz Çevre Gönüllüsüyüz' projesiyle de Korkuteli Çevreci Gençler Grubu'ndan proje koordinatörü Zühtü Bülbül ödül aldı.

Törende ODTÜ Çevre Mühendisliği'nin kuruluşunda görev alarak mühendisliğin gelişiminde katkı sağlayan Prof. Dr. Erol Uluğ yerine ödülü, Prof. Dr. Selçuk Soyupak'a verildi. Katı atıkların sürdürülebilir yönetimine katkı sağlayan 'Endüstriyel Simbiyoz' projesinden dolayı özel ödülün sahibi Türkiye Teknoloji Gelişme Vakfı Genel Sekreteri Mete Çakmakçı aldı.

Törenin ardından ödül alanlar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: Haber Merkezi