Antalya'da karşılıklı yatırımlar için düzenlenen iş forumuna katılan Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türklerin Rusya piyasasına girebilmek için Tataristan'ı sıçrama tahtası olarak kullandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'un katılımıyla, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) 'Tataristan Cumhuriyeti ve Antalya İş Forumu' ve 'Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ekonomi Potansiyeli' konulu toplantı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, toplantı öncesinde ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ve ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar'a nezaket ziyaretinde bulundu.


YILLIK 650 MİLYON DOLAR TİCARET

Tataristan'la ticari ilişkiler açısından Türkiye'nin ilk sırada olduğunu belirten Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, Türk ortaklı 278 işletme ve 1.5 milyar dolarlık yatırım tutarına sahip olduklarını dile getirdi. Türkiye ile Tataristan arasında geçen yıl gerçekleşen karşılıklı ticaret hacminin 650 milyon dolar olduğunu kaydeden Minnihanov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Tataristan ziyaretleri sonrasında Türkiye'den yatırımların arttığını söyledi.


TÜRKLERDEN TATARİSTAN'A DÖRT YENİ FABRİKA

Tataristan'da oluşturulan özel ekonomik bölgede Türk firmalar tarafından cam, sentetik deterjan, otocam sektörlerinde toplam 4 büyük fabrika yatırımının bu yıl faaliyetlerine başlayacağını açıklayan Minnihanov, Türklerin Rusya piyasasına girebilmek için Tataristan'ı sıçrama tahtası olarak kullandığını dile getirdi.


ANTALYA'YA DİREKT UÇUŞ

Tataristan'la İstanbul arasında düzenli uçak seferleri bulunduğunu kaydeden Minnihanov, turizmin başkenti Antalya'yı çok sevdiklerini, turizmde Tataristan'ın da Türkler için ilginç olabileceğini, iki ülke arasında turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi ve bu noktada Antalya'dan charter uçuşların yeterli olmadığı ve düzenli seferlerin başlatılması gerektiği konularına değindi.


TARIM YATIRIMI ÇAĞRISI

Büyük ölçekli tarım arazilerine sahip Tataristan'a bu sektörde uzman olan Antalyalı işadamlarının yatırım yapabileceği ve her türlü kolaylığın da gösterileceğini belirten Minnihanov, Kazan'da 'Antalya Günleri', Antalya'da da 'Kazan Günleri' düzenlenmesinin çok büyük bir olay olacağını ifade etti.


KARDEŞ ŞEHİR KAZAN

Antalya açısından Rusya ve Tataristan'ın hem ticari hem de dostluk ilişkileri açısından önemli bir yer tuttuğunu belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye'nin Rusya'dan yılda 3.5 milyon konuk ağırladığı ve binlerce Rus vatandaşının Antalya'da yerleşik olarak yaşadığını anlattı. Antalya'da Rus sermaye ortaklıklı 532 şirket olduğunu kaydeden Budak, Rusya'nın turizm ve tarım ihracatında da ilk sırada olduğunu, Tataristan'ın başkenti Kazan'ın 2002'den beri Antalya'nın kardeş şehri olduğunu dile getirdi.


KARŞILIKLI KAZAN KAZAN

Rusya ile ticaretin önünde teknik engellerin çok fazla olduğunu ve bunun ortaklıklarla çözülebileceğini belirten Budak, ''Bugün bir başlangıç yapacağız. Bu diyaloglarla iki taraf için de iyi olacak. 2014'de Kazan Türklerin başkenti olarak ilan edilmişti, geçen yıl Eskişehir aynı durumdaydı. 2015'te bir gün Antalya'da 'Kazan Günü', bir gün de Kazan'da 'Antalya Günü' ilan edelim. O yüzden karşılıklı kazan kazan diyorum'' diye konuştu.


ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERLE İŞADAMLARI GÖRÜŞTÜ

Toplantıda Tataristan'ın Yatırım Geliştirme Ajansı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Gıda Bakanlığı, Turizm Devlet Komitesi, İnnopolis Özel Ekonomi Bölgesi, Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi gibi birimlerin üst düzey yöneticileri işadamlarını bilgilendirdi ve ikili özel iş görüşmeleri gerçekleştirildi.



 

Editör: Haber Merkezi