DEVRİMCİ Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm-İş) Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm çalışanlarının servis araçlarının karıştığı trafik kazalarına kurban gittiğini ve bu konuda hala gereken önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yetersiz kaldığını söyledi.

DİSK'e bağlı Dev Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, Örgütlenme Sekreteri Muzaffer Koç, Eğitim Sekreteri Aziz Demiralay ve Turizm Çalışanları Derneği Başkanı Didem Erkıvanç Türkay, sendikanın Antalya'da bulunan genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Turizm sektöründe çalışanların servis araçlarının karıştığı trafik kazalarında yaralandığına, sakat kaldığına veya öldüğüne işaret eden Mustafa Yahyaoğlu, çoğu zaman normal kaza gibi görünen bu olayların aslında turizm işçilerinin katledilmesi olduğu görüşünü dile getirdi.

 

 'KAZALAR KAÇINILMAZ OLUR'

 Turizm işçilerinin her gün onlarca kilometre uzaklıktaki otellere gidip gelirken uykusuz ve sonu belli olmayan bir yolculuğa çıktığını ifade eden Mustafa Yahyaoğlu, "Türkiye şartlarında her yolculuk zaten aşırı risk taşımaktadır. Avrupa'nın en tehlikeli yollarına sahip ülkemizde eğitimsiz, uzun saatler boyu çalıştırılan şoförlerin kullandığı, ucuz, eski, güvenliksiz araçlarla turizm işçileri, adeta kavun, karpuz taşınır gibi işyerlerine taşınmaktadır. Çok uzun saatler direksiyon başında kalan servis şoförlerinin dinlenme yerleri bile olmadığı için personelleri beklerken araç içinde uyuduklarını görmemiz, turizmde çok sık rastlanan bir durumdur. Bütün bu olumsuz koşullar bir araya geldiğinde ise kazalar kaçınılmaz olur. Kaza olmaktan çıkar cinayet, katliam olur" diye konuştu.

 

 SERVİS ŞOFÖRLERİNE DÜZENLEME ŞART

 Yüz binlerce turizm işçisinin sezon boyunca çocuğunu uyanık görmeden, sabahın karanlığında kalkıp Antalya'dan Kemer'e, Tekirova'ya, Belek'e servisle kelle koltukta gittiğine dikkati çeken Mustafa Yahyaoğlu, son dönemde yaşanan kazaları örnek göstererek gereken önlemler alınmazsa kazaların devam edeceğini söyledi. Turizm işçilerinin insani koşullarda ve sağlıklı bir taşımacılıkla işyerlerine ulaşmalarının en doğal hakları olduğunu kaydeden Yahyaoğlu, şöyle dedi: "Servis araçları her işyerinde, işçilerin seçtiği işçi temsilcisinin de içinde olduğu bir komisyon tarafından denetlenmelidir. Servis şoförlerinin çalışma süreleri, çalışma koşulları ve yaşam standartları yükseltilmeli ve düzenli sağlık kontrolleri yapılmalıdır."

 

Editör: Haber Merkezi