ŞEMSİYE ile güneşin etkisinden korunmak isteyenleri uyaran uzmanlar, siyah şemsiyenin sıcağı daha çok çekeceğine işaret ederek, açık renklilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne (AKHB) bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Uzm. Dr. Mustafa Keşaplı, aşırı sıcaklar ve güneşin zararlı etkilerine karşı vatandaşları uyardı. Güneşten ve sıcaktan korunmak için şemsiye kullanılmasının etkili bir yöntem olmadığını vurgulayan Uzm. Dr. Keşaplı, güneşi daha çok çekeceği için siyah şemsiye kullanılmasının da doğru tercih olmayacağını belirtti.

 

SİYAH RENK GÜNEŞİ EMİYOR

Şemsiyenin anlık ferahlık hissi sağladığını kaydeden Uzm. Dr. Keşaplı, "Şemsiyenin koruyucu özelliği yok. Ortam da sıcak zaten. Sadece kafaya fazla ısı almayı engelliyor. O da nispeten düşük oranda bir ferahlık hissi sağlıyor. Bu yapılacaksa açık renkli şemsiye ya da şapkayla yapılmalı. Çünkü siyah renk güneşi emiyor. Açık renkli kullanılması lazım. Koyu renkli şemsiyelerin çok faydası yok" dedi.

 

SU YA DA HAFİF TUZLU AYRAN İÇİLMELİ

Türk toplumundaki 'çay harareti alır' inanışının da doğru olmadığını kaydeden Uzm. Dr. Keşaplı, çay ve kahve gibi içeceklerin daha fazla idrara çıkılmasına neden olduğu için sıcak havada tercih edilmemesi gerektiğini belirtti. Çay ve kahve yerine başta su olmak üzere, hafif tuzlu ayran ve kalsiyum alımı için soda tüketimini öneren Uzm. Dr. Keşaplı, "İdrarları açık sarı olacak kadar sıvı alsınlar. Çay, kahve her zaman sıvı değildir. Onlar daha fazla idrara götürür. Meyve suları, kola, asitli içecekler önermiyoruz. İçki kesinlikle önermiyoruz. Ona bağlı ilave sorunlar gelişebiliyor. Sıcakla birleşince alkolün etkisi daha fazla" diye konuştu.

 

SIVI KAYBI EN AZA İNDİRİLMELİ

Sıcak havalarda yaşlı ve hastaların zorunlu olmadıkça sokağa çıkmasının uygun olmadığına dikkati çeken Uzm. Dr. Keşaplı, özellikle trafik polisi, bahçevan ve güvenlik görevlileri gibi açıkta çalışmak zorunda kalanların ise sık aralıklarla dinlenmesi ve oruç tutmaması gerektiğini kaydetti. Tansiyon, şeker ve kalp gibi rahatsızlığı olanların da oruç tutmamasını, tutmak isterse de sahur yaparak uygun koşullarda tutması gerektiğini aktaran Uzm. Dr. Keşaplı, sıcak havalarda sıvı kaybının en aza indirilmesinin önemine işaret etti.

Editör: Haber Merkezi