HER yıl yüzlerce takımın kamp yeri olarak tercih ettiği Antalya'nın spor turizmindeki marka değerini artıracak yeni bir proje hayata geçirilecek. Kamu Hastaneleri Birliği tarafından 'Sporcu Sağlığı Merkezi' kurulacak. Merkez Türkiye'deki kamu hastaneleri arasında ilk olacak.

Başta futbol ve golf olmak üzere basketbol, voleybol ve atletizm gibi birçok spor turizmi aktivitelerinin yoğun olarak yapıldığı Antalya'ya 'Sporcu Sağlığı Merkezi' kurulması için harekete geçildi. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği (AKHB), Sağlık Bakanlığı ile yaptığı yazışmalar sonucu Sporcu Sağlığı Merkezi kurmak için onay aldı. Bunun üzerine Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na (BAKA) sunulan proje hibe desteği almaya hak kazandı. Kurulması için hazırlıklar başlatılan merkez ile hem sporcu sağlığının korunması hem de Antalya'daki turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

 

 SPOR TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK

 Sporcu Sağlığı Merkezi ile ilgili bilgi veren AKHB Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, bu merkezin Türkiye'deki kamu hastaneleri arasında ilk olacağını ifade etti. Antalya'nın doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri sayesinde uluslararası platformda önemli bir turizm şehri haline geldiğini belirten Dr. Erdoğan Taş, Antalya'nın bu özelliğinin yanı sıra spor turizmi alanında da güçlü potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Kentte yapılacak spor turizmi aktivitelerinin artırılmasının turizmin çeşitlendirilmesi anlamında büyük bir fırsat olduğuna değinen Dr. Erdoğan Taş, "Antalya spor turizminin en fazla yapıldığı turizm kenti olduğundan sporcu sağlık merkezinin olmaması, ilimizin spor turizminde marka değerinin önüne gölge düşürmektedir. AKHB'ye bağlı açılacak olan Sporcu Sağlığı Merkezi'nin ilimizin spor turizmi alanındaki eksikliğinin kapatılmasında ve marka değerinin artırılmasında büyük katkı sağlayacağı ve spor turizmi ile ilgili sektöre büyük katkısının olacağı düşünülmektedir" dedi.

 

 MERKEZİN EKSİKLİĞİ HİSSEDİLİYOR

 Türkiye Avrupa futbol ekonomisinde altıncı büyük ülke kabul edilirken yılda 1300 takımın kamp için Antalya'yı tercih ettiğini aktaran Dr. Erdoğan Taş, Antalya'nın sadece 2013 yılında futbol turizminden 100 milyon dolar gelir elde ettiğini açıkladı. Taş, Türkiye genelindeki 22 golf sahasından 17'sinin Antalya'da olduğunu, yıllık oynanan oyun sayısı yaklaşık 450 bin iken golf turizminin Türkiye'deki turizm gelirine 285 milyon dolar katkı sağladığını dile getirdi.

 Çok çeşitli sporların yapılabildiği altyapıya sahip Antalya'da Sporcu Sağlığı Merkezi'nin eksikliğinin hissedildiğini kaydeden Dr. Erdoğan Taş, "Sporcuların sporda ani ölüm riskine karşı yıllık sağlık kontrollerinden geçmesi ve sakatlıklarının profesyonel ekipler tarafından tedavi edilerek spora geri dönüşlerinin en kısa sürede sağlanması gerekmektedir. Bu konunun uzmanı olan spor hekimleri tarafından değerlendirilmeleri önem arz etmektedir" diye konuştu.

 

 SPOR HEKİMLERİ GÖREV ALACAK

 Türkiye genelinde var olan 74 spor hekiminden 2'sinin AKHB'ye bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli olduğunu dile getiren Dr. Erdoğan Taş, kurulacak Sporcu Sağlığı Merkezi'nde bu hekimlerin görev yapacağını aktardı. Spor hekimlerinin sporcu sağlığı açısından önemine işaret eden Dr. Erdoğan Taş, şöyle dedi: "Ülkelerin birbirlerine olan üstünlüklerini göstermeye çalıştıkları modern platformlar olan uluslararası yarışmalarda elde edilen başarıların artık tesadüfi uygulamaların ötesinde olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda spor profesyonelleri, sporcu sağlığı uzmanlarından hizmet almayı tercih etmektedir. Antalya'nın spor turizmi potansiyeli değerlendirildiğinde bu alandaki eksikliğin kapatılması gerekmektedir. Dolayısıyla projemizin genel amacı; Antalya'da turizm faaliyetlerinin coğrafi olarak bölge geneline yayılmasına, turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılmasına, turizmde hedef kitlenin çeşitlendirilmesine, bölgesel bazda markalaşan turizm bölgelerinin oluşturulmasına, yurtiçi-yurtdışı tanıtım ve pazarlamanın etkin kılınması yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmaktır."

 

 MERKEZİN TANITIMI YAPILACAK

AKHB Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş ayrıca, kuruluş çalışmaları başlatılan Sporcu Sağlığı Merkezi'nin tanıtımı için 5 dilde internet sayfası hazırlanacağını, merkezin bölge turizm sektörü ile Türkiye'de bulunan federasyonlara, spor kulüplerine ve spor kulübü yöneticilerine tanıtılacağını sözlerine ekledi.

 

Editör: Haber Merkezi