ANTALYA Valiliği, Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin alınacak tertip ve tedbirleri açıkladı.

Antalya Valiliği, cumhurbaşkanlığı seçiminin başlangıcından bitimine kadar Antalya ili mülki hudutları dahilinde kamu güvenliği ve huzurun sağlanması ile yasadışı eylem ve işlemlerin önlenmesi, seçimin ülke genelinde huzur içinde yapılmasına ilişkin tertip ve tedbirler alınacağını duyurdu.

Vali Sebahattin Öztürk imzasıyla yayımlanan duyuruya göre, güvenlik birim amirleri ve lüzum görülecek diğer yetkililerin katılımıyla seçim güvenliği toplantıları yapılarak, seçimle ilgili istek ve ihtiyaçlar tespit edilecek ve imkanlar ölçüsünde bu ihtiyaçlar karşılanacak. Bu toplantıda görev alanları ve sorumlular belirtilmek suretiyle seçim güvenlik planları hazırlanacak, güvenlik tedbirleri planlanırken gerekiyorsa komşu illerle koordinasyon sağlanacak.

 

ADAYLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN TEDBİR ALINACAK

Başta güvenlik güçleri olmak üzere seçimlerde görev alacak personelin seçimle ilgili mevzuat, Yüksek Seçim Kurulu'nun ilgili kararları ve uygulamaya ilişkin diğer hususları kapsayacak şekilde hizmet içi eğitime tabi tutulmaları ilçeler dahil sağlanacak. Seçim süresince kamu görevlileri ve güvenlik güçleri, idarenin tarafsızlığını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınacak. Cumhurbaşkanı adaylarının ilgili mevzuatı çerçevesinde propaganda ve benzeri çalışmalar yapmaları ve seçmenlerin oylarını serbestçe kullanmaları için gerekli tedbirler alınacak. Cumhurbaşkanı adaylarının katılacakları toplantı ve gezilerde güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirler alınacak ve uygulanacak.

 

SANDIK GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK

Seçimlerde kullanılacak oy pusulalarının basıldığı yerlerde ve basılmış pusulaların seçim kurullarına intikali sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınacak. Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde, güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak ve bu tedbirler önceden planlanarak, sandıkların güvenlik içerisinde nakilleri sağlanacak.

 

OY VERME GÜNÜ İÇKİ SATIŞI YASAK

Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde seçimlere gölge düşürücü faaliyetleri amaçlayan propaganda, baskı yoluyla seçmenin kararını değiştirme, engelleme, psikolojik baskı amacıyla kitlesel eylemlere başvurma gibi faaliyetlere karşı elde edilecek istihbarat bilgileri değerlendirilerek tüm tedbirler alınacak. Oy verme günü bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı tutulacak, eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda sadece yemek verilmesine müsaade edilecek. 298 sayılı kanunun 79'uncu maddesine göre, oy verme günü her ne suretle olursa olsun ispirtolu içki satılması yasak olacak. Oy verme günü emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.

 

KAYMAKAMLIKLARA EK TEDBİRLER

Sandık bölgesinin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili gerekli tedbirler planlanacak, kolluk kuvvetlerinin listeleri önceden yapılacak ve sandık alanında, sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimseler dışında başka kimse bulunmayacağı hükmü doğrultusunda işlem yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunun belli olmasından sonra istenmeyen olayların meydana gelmemesi için gerekli tedbirler önceden planlanacak ve uygulanacak. Belirtilen tüm bu hususlar dışında ilçe kaymakamlıkları tarafından, o bölgenin özelliklerine göre ek tedbirler geliştirilerek uygulamaya konulacak.

 

 

Editör: Haber Merkezi