SERBEST dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, 'değişken ağırlıklı paletsiz ip destekli dalış' alanında 91 metreye inerek, bu alanda milli sporcu Derya Can'ın 3 gün önce kırdığı rekoru 1 metreyle geçti. Rekor sonrası büyük coşku yaşayan Şahika Ercümen, ODTÜ SAS sporcularıyla denizde Türk bayrağı ve 'Gazze nefes alsın' yazılı pankart açtı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Sporları Kulübü (SAS) üyesi milli sporcu 29 yaşındaki Şahika Ercümen, 'değişken ağırlıklı paletsiz ip destekli dalış' alanında Antalya'nın Kaş İlçesi'nde rekor denemesi yaptı. 20 Temmuz'da Kaş- Hidayet Koyu'nda 90 metreye dalan Derya Can'a ait rekoru geçmek için dalış yapan milli sporcu Şahika Ercümen, Kaş Yat Limanı'ndan tekneyle Hidayet Koyu'na gitti. Rekor denemesi öncesi 1 saat ısınma hareketleri yapan Ercümen, hazırlıklarını tamamladıktan sonra suya atladı. Dünya Sualtı Sporları Federasyonu (CMAS) Serbest Dalış Kurul Başkanı Levent Ucuzal, CMAS gözlemcileri Rus Higor Orel ve Hırvat Leven Culas'ın gözlemcilik yaptığı dalışta, 5 dalgıç çeşitli derinliklere dalarak güvenlik amacıyla Ercümen'e eşlik etti.

Saat 09.30'da asansör yardımıyla -91 metreye 1 dakika 9 saniyede ulaşan Ercümen, sonrasında ağırlıkla yukarı çıktı. Su altında toplam 2 dakika 49 saniye kalan milli sporcu, - 91 metreden aldığı ağırlığı CMAS gözlemcilerine teslim ederek rekor denemesini tamamladı. Şahika Ercümen daha sonra 20 saniye boyunca bilincinin yerinde olduğunu kanıtlamak için derin nefes alarak bekledi. CMAS gözlemcileri ve hakemler bu sürenin sonunda Ercümen'in rekorunu onayladı.

Şahika Ercümen, böylelikle 20 Temmuz'da aynı noktada - 90 metreye dalan ve su altında toplam 2 dakika 29 saniye kalan milli sporcu Derya Can'ın rekorunu kırmış oldu.

 

ÇANAKKALE İÇİN 100 METREYE DALACAK

Rekor sonrası büyük coşku yaşayan Şahika Ercümen, ODTÜ SAS sporcularıyla denizde Türk bayrağı ve 'Gazze nefes alsın' yazılı pankart açtı. Çok zor bir rekor olmadığını belirten Ercümen, "Antrenmanlarda zorlanmadım. Daha derine daldım. Rekoru kırdığım işin sevinçliyim. Ancak Gazze'de yaşananlar nedeniyle buruk bir mutluluk yaşıyorum. 'Gazze nefes alsın' diye de pankart açtık. Bundan sonraki hedefim, gelecek yıl Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılında 100 metreye dalmak istiyorum" dedi.

 

ENGELLİ EĞİTMEN 22 METREYE DALDI

Şahika Ercümen, daha sonra Türkiye'nin ilk engelli dalış eğitmeni 38 yaşındaki Ufuk Koçak'la, rekor kırdığı dalda dalış yaptı. 22 metreye dalan yüzde 90 engelli Koçak, bu alanda bir dünya rekoruna imza attı. 1999 yılında yaşanan depremde Gölcük'te enkaz altında kalan Ufuk Koçak, "Ben bu rekoru 8 milyon engelliyle birlikte kırdım. Onlara armağan ediyorum. Amacım bir farkındalık yaratmaktı. Bunu da başardım" diye konuştu. Rekor denemesinin ardından Şahika Ercümen ve Ufuk Koçak birlikte poz verdi.


Editör: Haber Merkezi