ZEYTİNLİKLERDEN ELİNİZİ ÇEKİN

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, 25 dönüm altındaki zeytinlikleri imara açmayı planlanan yasa tasarısına karşı Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından hazırlanan 'Zeytinname'yi TBMM'de okudu.

Antalya Ticaret Borsası'nın 20 bin zeytin ağacının bulunduğu 2 bin 630 dönümlük Vakıf Zeytinliği'nde düzenlenen iftarında dağıtılan 'Zeytinname', Milletvekili Gürkut Acar tarafından pazartesi günü TBMM'ye taşındı. TBMM Genel Kurulu'nda zeytinliklerin imara açılmasına yönelik hazırlıklara tepki gösteren Acar, 25 dönümün altındaki zeytinliklerin imara açılması çalışmasının bir yağma ve talan yasası olacağını dile getirdi. ATB'nin 1920 yılında kurulduğunu ve vakıf zeytinliğinden bir 'Zeytinname' çıkardığını kaydeden Acar, şunları söyledi:

 

70'İNDE BİLE ZEYTİN DİK

"Bunu Meclise getirmekten onur duyuyorum. Şöyle diyor Zeytinname: Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, 70'inde bile mesela zeytin dikeceksin... Cennet bekçisi, üç tohum verir Hazreti Adem'in oğluna. Adem öldüğünde ağzına konulacak ve öyle gömülecektir. İşte Akdeniz'in simgesi üç kutsal ağaç öyle çıkar peygamber toprağından. Biri selvi, biri sedir, biri de zeytindir. Tufan sonrası karayı arayan Hazreti Nuh, bir beyaz güvercin salar toprağı bulsun diye ve güvercin ağzında yeni koparılmış bir zeytin dalıyla döner. Tanrıça Athena'nın insanlara sunduğu şey salt zeytin değil yerleşik uygarlık ve barıştır. Akıl tanrıçası bilge Athena'nın sembolü olmak da zeytin dalına nasiptir. 'Sıvı altın' der zeytine Egeli Homeros. Hekimlerin atası Hipokrat önerir, 'En iyi ilaç zeytinyağıdır' diye. Zeytinyağıyla onurlandırılır ve Anadolu bir zeytinyağı uygarlığıdır. Zeytinliklerden elinizi çekin, yanarsınız diyorum."

 

Editör: Haber Merkezi