ANTALYA Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, özellikle yaz aylarında çoğalarak cadde ve sokakların köşe başları ile çarşının en işlek yerlerini belediyeden kiralayarak seyyar tezgâh kuranların, esnafın işine sekte vurduğunu ve sattıkları ürünün fişini dahi veremeyerek hem oradaki yerleşik esnafa hem de ekonomiye ciddi zarar verdiklerini belirtti.

AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, cadde ve sokakların köşe başları ile çarşının en işlek yerlerinin seyyar tezgâhların işgaline uğradığına dikkat çekerek, buraların bizzat belediyeye para verilerek kiralandığının altını çizdi. Sevimçok ayrıca, çarşının en olur olmadık yerlerine kondurulan ekmek büfeleri, simit tezgâhları, dondurma tezgâhları, karlama ve mısır tezgâhları ile bazı STK'ların tezgâhlarının o bölgenin yerleşik esnafının işini sekteye uğrattığını ve bazı esnaf dükkânlarının hemen önlerine belediyeye işgaliye parası ödenerek kondurulan bu tür tezgâh ve büfelerde ise hemen arkasındaki ya da karşısındaki esnafın sattığı ürünlerin aynısından satıldığını belirtti.

 Bu tür tezgâhların iş ahlakına aykırı biçimde satış yaptığını ve yıllardır dükkânının kirasını, elektriğini, suyunu, yanında çalıştırdığı işçinin sigortasını, maaşını ve devlete vergisini ödeyerek mesleğini devam ettirmeye çalışan çarşı esnafını zor durumda bıraktığını belirten Başkan Sevimçok, yetkilileri göreve çağırdı. Herkesin kendi işini yapması gerektiğini söyleyen Sevimçok, özellikle sezonluk olarak Antalya'ya gelip dükkân kiralayan kişilerin dükkânının içerisinde farklı, dışarısında ise ek olarak farklı şeyler sattıklarından da yakındı.

 Sattıkları ürüne ek olarak dükkân önlerinde karlama, dondurma, mısır v.b. gibi şeyler satanların müşterilerine fiş de veremediğini belirten Sevimçok, bu konuda vergi dairesini de göreve çağırdı. AESOB Başkanı, kayıt dışı ekonominin önüne geçilebilmesi için bu ayrıntılara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Sevimçok, vatandaşların hem kendi sağlıkları, hem ürünün kalitesi, hem de Antalya'nın ekonomisine katkısı açısından, alacakları her ürün ve gıda maddesini mutlaka esas mesleği o iş olan, işin erbabından almaları gerektiğini ve her zaman için de ilk olarak bildikleri, güvendikleri ve mesleklerine yıllarını veren esnafı tercih etmelerini tavsiye etti.

 

Editör: Haber Merkezi