Kısa adı DEKAD olan Demirciler Köyü ve Çevre Köyleri Kalkındırma, Tanıtma, Yardımlaşma ve Yayla Turizmini Geliştirme Derneği ilk genel kurulunu yaptı.

Demirciler Köyü ve Çevre Köyleri Kalkındırma, Tanıtma, Yardımlaşma ve Yayla Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Alim Ozan Genel Kurul'da yaptığı konuşmada Dekad hakkında bilgiler vererek şunları söyledi; ''Şu anda sizlerle bir araya gelme amacımız, köyümüzü merkez olarak kabul eden tüzel kişiliğimiz ''DEKAD'' Demirciler Köyü ve Çevre Köyleri Kalkındırma, Tanıtma, Yardımlaşma ve Yayla Turizmini Geliştirme Derneğimizin ilk genel kurulunu yapmak yanında, her yıl en az bir defa bir araya gelerek, küskünlerin barışacağı, yıllardır bir birini göremeyen akraba ve komşuların bir araya geleceği, köyden çok daha önce ayrılanların ''burası benim atalarımın yurduymuş,'' diyeceği faaliyetlerle, köyümüz ve çevresinde sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı canlandırıp, yayla turizmine açılmasını teşvik ederek, el sanatları, organik tarım yanında dinlenme  mekanlarının gelişimini teşvik ederek, ''örnek olarak, kendin pişir kendin ye sistemi'' ile hayvanların ve tarımsal üretimin para edeceği ortamı geliştirerek,  oraların tekrar yaşanılabilir alanlar haline gelmesi en büyük kazancımız olacaktır.  

Ayrıca İlçemizdeki ve ilimizdeki köydaşlarımız arasında birlik ve beraberliği tesis ederek, ortak ruh oluşturmak ve birlikte hareket etme sonucunda ortaya çıkacak olan ortak akıl ve ortak güçle neleri başarabileceğimizi, birkaç yıla kalmadan görmeye başlayacağımız kanaatindeyiz.

 

Dekad'ın Kuruluşu

Kıymetli köydaşlarım, kuruluş aşamasında pek çoğunuzun haberi de olmamış olabilir, ama şunu unutmamalıyız ki, bu düşünce yaklaşık 10 senelik geçmişi olan bir düşüncenin ürünüdür. Başta Nazif Amca olmak üzere, Ayhan ve Akif Yıldırım,  Nurettin ve Mustafa Kaş, Ata Kaş ve kardeşleri, Adnan Akman ve Ali İhsan Kök, Ali İhsan Kaş, eski Muhtar Şaban KÖK, yeni Muhtar Ahmet Ali KÖK ve Muhammet ALİCE beyler ve adını sayamadığım daha niceleri hem düşünsel olarak, hem de bizzat icraatin içinde oldular. Bu insanlarla çeşitli vesilelerle bir araya geldiğimizde hep,'' köy için neler yapabiliriz?'' diyerek kafa yorduk. Çünkü orada atalarımızın mezarları, çocukluk anılarımız ve her bir köşesini bildiğimiz köyümüze ait değerler vardı. İşte şu anda da yaşadığımız heyecanın nedeni budur diye düşünüyorum.

Tabi ki, bu hareketi başlattıktan sonra, zaman zaman çeşitli ithamlarla karşılaştık. Mesela menfaat için biraraya gelmişler, köyden bana ne? v.s. gibi suçlamalarla karşılaştık. Karşılaşabileceğimizi de öngörmüştük zaten, bu nedenle fazla alınmadık duyduklarımıza, zira diyenlerden beklenen laflardı.

Değerli hemşerilerim,  DEKAD' ın kuruluşunda birlikte büyük emekler verdiğimiz, kıymetli zamanlarını bizimle paylaşan değerli arkadaşlarımdan bazılarının zaman ve iş yerinden izin sorunları vardı. Onların bu durumlarını göz önüne alarak yeni yönetimi oluşturmayı hedefledik. Onlara bu güne kadar yaptıkları çalışmalardan dolayı, huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

 

''Dernek ne işe yarar diyenimiz olabilir?''

Değerli dostlar, 23.11.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5253 sayılı Dernekler Kanununun 2. maddesinde derneğin tanımı; " Dernek: Kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi toplulukları'' olarak yapılmıştır. Bizlerde buradan yola çıkarak, bir araya geldik.

 

''Dekad Bizim İçin Ne İfade Ediyor?''

Değerli köydaşlarım, Unutulmamalıdır ki, bu iş asla kişisel maddi çıkar için, başkan veya yönetim kurulu üyesi  payesi almak için yapılmaz. Dekad için çalışırken, gerektiğinde maddi-manevi külfetlerle karşılaştık ve karşılaşacağız  zaman içerisinde.  Ancak  tüm hedefimiz köyümüzün çıkarlarını korumak, geliştirmek ve orayı cazibe merkezi haline getirmek olacaktır. Ayrıca köyümüzden olup, Antalya il merkezinde ve Serik ilçemizde ikamet edenlerden, en az yerel yönetimlerde olmak üzere, seçilebilecekleri yerlerden aday olmalarının sağlanması gerekmektedir. Çünkü, köyümüz ve çevresinin hizmet alabilmesi, köydaşlarımızın kent yaşamındaki çıkarlarının korunabilmesi için hayati önemde olduğu kanaatindeyiz. Bunu sağlamak için baskı oluşturmalıyız.

 

''DEKAD Niçin Kuruldu?''

1-Demirciler Köyünü ve komşu köyleri kalkındırmak, güzelleştirmek, köy halkının sosyal ve ekonomik alanlarda gelişmesine yardımcı olmak, doğal kaynaklarının değerlendirilmesi için; madencilik, orman ürünleri, tarım, hayvancılık, halıcılık, el sanatları alanlarında dernek bünyesinde, köylünün ve köyden göç edenlerin katılımıyla şirket ve kooperatifler kurarak, üretilen ürünleri pazarlamak.

2-Demirciler Köyü'nün ve komşu köylerin yol, su, kanal, köprü, cami, okul, kanalizasyon, elektrik gibi sorunlarıyla ilgili çözüm yolları üretmek, sorunların köy ihtiyar heyetiyle ve devlet katkısıyla giderilmesini sağlamak, köyün orman sahasına zarar verilmesini önlemek için çevre koruma projeleri oluşturmak, ormanın gelişmesini sağlayarak, turistik amaca yönlendirmek.

3-''Köy müzesi'' kurarak günlük ve geçmiş yaşama ait sosyo-kültürel zenginlikleri tanıtmak. Yine köy sınırları içinde ''anıt ağaç'' tespiti için çalışmak,tarihi ve doğal güzellikleri, başta Kale Yakası ve Yel Suyu Mağarası ve civarı olmak üzere, Yeşilvadi Köyü sınırları içindeki İçme(şifalı suyu)'nu tanıtarak turizme kazandırmak.

4-Altınkaya(Selge) köyü ile direkt yol bağlantısının sağlanması için gerekli çalışmaları yapmak. Demirciler köyünün yolunun bakımı için çalışmak.

5-Köyün hasta, yaşlı, bakacak kimsesi olmayan, doğal ve tabii afetlerde zarar görenlerine, okuyacak olan ama maddi durumu iyi olmayanlara dernek yönetimi kararıyla yardımda bulunmak.

6-Köyden göç edenleri, köy yaşamına meraklı olanları kaynaştırmak ve derneğe gelir elde etmek amaçlı, her yıl Haziran ayında ''Andız Dibi Şenlikleri'' düzenleyerek; mahiyetine Dernek Yönetim Kurulu' nun karar vereceği konser, gösteri ve çeşitli sportif aktiviteler düzenlemek.(Yamaç paraşütü, atıcılık,met(çelik-çomak), futbol, voleybol, yoğurt içinden para bulma, asılı elma yeme, çeşitli yaş gurupları arası çuval yarışı v.b turnuvalarla, el sanatları sergisi v.s. gibi faaliyetler.)

7-Ayrıca yönetim kurulunun alacağı kararlara binaen, kamu yararını esas almak üzere, belirlenecek çeşitli faaliyetleri yapmak. Bu  amaçların gerçekleştirilmesi için, kanunun öngördüğü maddi çerçevelerde, gelir elde edici organizasyonlar ve geceler tertiplemek ve amacı uğruna faaliyetlerini artırmak.''

 

YÖNETİM KURULU

 

Başkan

Alim OZAN

 

Başkan Vekili

Nurettin KAŞ

 

Sekreter                                                                                                                                          

Muzaffer AKMAN                                                          

                                                                               

Muhasip                                                                                    

Ayhan YILDIRIM              

 

Üye

Ali İhsan KAŞ

 

YEDEK ÜYELER

1-Mustafa KAŞ

 2-Hasan KÖK  (Baba Adı: Durali)

3-Adnan AKMAN

4-Sedat AKMAN

5-Mehmet ALİCE

 

DENETİM KURULU

 

ASİL

1-Suat KAŞ                                                                       

 2-Akif YILDIRIM                                                         

 3-Süleyman KAŞ                                                                                                                                                         

 

YEDEK ÜYELER

1-Nursel KÖK KIZIL

2-M.Ali YILDIRIM

3-Adnan KÖK




Editör: Haber Merkezi