Serik Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Yusuf Kara artan hava sıcaklıkları nedeniyle vatandaşları uyardı. Yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, çarpıntı belirtileri ile ortaya çıkan güneş çarpmasına karşı dikkatli olunmasının gerektiğini belirtti.

 

Kimler risk grubunda?

Sıcak havalara karşı önlem alınmaması durumunda ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkacağını kaydeden Dr. Kara, ''Özellikle açık alanda çalışanlar ile5 yaş altındaki çocuklar, 65 yaş üstündeki yaşlılar, engelliler, bakıma muhtaç olanlar, gebeler, aşırı kilolu olanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, alkol ve madde bağımlıları aşırı sıcaktan en çok etkilenecek grup içerisindedir'' dedi.

 

''Açık renk kıyafet giyin ve bol su tüketin''

 

Dr. Kara, sıcaklık nedeniyle özellikle kalp ve tansiyon hastalarının çok dikkatli olmaları gerektiğini, çok mecbur kalmadıkça saat 10:00-17:00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını; dışarı çıkarken özellikle açık renkli ve bol kıyafetlerin tercih edilmesini önerdi.

Kara, susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2,5-3 litre su tüketilmesi gerektiğini, sıvı alımında suyun yerini hiçbir şeyin tutmayacağını, ancak su dışında maden suyu, ayran, ev yapımı limonata ve meyve suları gibi içeceklerinde tercih edilebileceğini; ancak kahve, çay, kola ve diğer gazlı içecekler ve alkolden uzak durulması gerektiğini belirtti. 

 

Kara, vatandaşların güneş veya sıcak çarpması, sıcak krampları, güneş yanıkları ve sıcak döküntüsü gibi istenmeyen durumlarda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Editör: Haber Merkezi