ANTALYA'da ilçe ve şube müdürlerinin değerlendirme puanlarına göre yapılan yeni okul müdürleri atamalarında, hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir Sen dışında, muhalif sendikalar olarak gösterilen Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen'e üye okul müdürlerinin tamamına düşük puan verilerek atamaları yapılmadı.

 Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumları yöneticilerinin görevlendirilmesine ilişkin 10 Haziran 2014 günü yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında okul yöneticilerini değerlendirme süreci sona erdi. Antalya'da hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir Sen haricindeki hükümete muhalif olarak gösterilen Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen'e üye okul müdürlerinin hiçbiri, bu yeni uygulamada okul müdürlüğü görevlerine atanmadı.

 

 BELİRLEYİCİ İLÇE VE ŞUBE MÜDÜRLERİ

 Yeni yönetmeliğe göre dört yıllık görev süresi dolan eğitim yöneticilerinin, bulundukları eğitim kurumu veya bir başka eğitim kurumunda görev sürelerinin uzatılabilmesi için, yönetmeliğin ekinde yayımlanan form üzerinden değerlendirilerek 100 üzerinden en az 75 puan almaları gerektiği kurala bağlanmıştı. Yönetmeliğe göre ilçe milli eğitim müdürü ve ilçe milli eğitim şube müdürlerinin verecekleri puanlar kesin belirleyici olarak ortaya çıkıyordu. İlçe milli eğitim ve şube müdürleri 100 üzerinden toplamda en az 60 puan, bazı durumlarda da 70 puan vererek tek belirleyici oldu.

 

 MİLLİ EĞİTİM'İ KİM YÖNETİYOR?

 Antalya'da okul müdürü olan üyelerinin tamamına 75'in altında puan verilerek bulundukları eğitim kurumlarında görev yapmalarının engellendiğini belirten Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, "Verilen puanlardan anlaşılıyor ki AKP'nin kendi kadrosu olabilecek idarecilere yüksek puanlar verilmiştir. Puanları 75'in üzerindeki idarecilerin, Eğitim Bir Sen üyesi olmaları tesadüf değildir. Puanlamalarda hiçbir şekilde okul, yöneticilik başarısı dikkate alınmamıştır. Öğretmen, veli, öğrencilerle sürekli sorun yaşayan, yöneticilik özelliği olmayan idareciler AKP kadrosu olduğu için yüksek puanla ödüllendirildi. İl Milli Eğitim Müdürüne sormak istiyoruz. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini siz mi yürütüyorsunuz, yoksa AKP İl yöneticileri ve Eğitim Bir Sen mi yürütüyor" diye konuştu.

 

 YANDAŞA İYİ PUAN

 Torpili olan, iktidara yakın duran, malum sendikaya üye okul yöneticilerine yüksek puan verildiğini belirten Türk Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Bünyamin Seçme ise şöyle konuştu: "Yandaş ise ilçe milli eğitim müdürü ve ilçe milli eğitim şube müdürleri tarafından yüksek puanlar verilmiş. Bu kişilerin 75 puan almaları sağlanarak, görev süreleri uzatılmıştır. 20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi, kıdemi hiçe sayılmış ve bu yöneticilerin görevine son verilmiştir. Bu durum eğitimde büyük infiale, kutuplaşmalara, çatışmalara yol açacaktır. Okul yöneticiliği koltuğunda artık hak eden değil, torpili olan, kişisel ilişkilerini kullanan, siyasi ve ideolojik davrananlar oturacaktır. Okullar, emir kulları tarafından yönetilecektir. Okullar siyasi iktidardan icazet alanların cenneti haline gelecektir. Okullar beceriksiz, yönetme kabiliyetinden yoksun kişilere emanet edilecektir. Hukuku yerle bir eden, kazanılmış hakları bir gecede insanların ellerinden alan bu yasa ve yasanın getirdikleri Türk milli eğitim tarihi için utanç vesikasıdır."

 

 AKP ZİHNİYETİNDE OLMAYANLARA KIYIM

 AKP zihniyetinde olmayan müdürlere kıyım yapıldığını belirten Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık ise "Artık atamalarda liyakat ölçütü askıya alınmış, tek ölçü yöneticinin AKP'ye bağlılık derecesi ile AKP'nin yerelleştirmeci ve özelleştirmeci politikalarına hizmet edecek olması haline gelmiştir. Yıllarca okullarını başarı ile yönetmiş yöneticilerin, öğretmenlerinden, öğrenci temsilcilerinden, velilerden yüksek puan almalarına rağmen, bu puanların Milli Eğitim yöneticilerinin verdiği puanların dörtte birini bile bulmaması, iktidarın bırakın kadrolaşmayı kendisine tamamen ve kayıtsız şartsız biat etmiş yönetici aradığını göstermektedir" diye konuştu.

 

 ATANAMAYAN MÜDÜRLER 60 GÜN İÇİNDE DAVA AÇABİLİYOR

 Görev süresi uzatılmayan okul müdürlerinin bu işlemin tebliği veya öğrenilmesi ile birlikte 60 gün içinde iptal davası açabileceğini aktaran Mehmet Balık, "Somut hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan, tamamen soyut ve politik değerlendirmelerle düşük puanlar verilerek Eğitim Bir Sen haricindeki diğer üç sendikanın üyesi okul müdürlerine düşük puan vererek, atanmasını engelledikleri gerekçesiyle de yine üç sendika tarafından ilçe milli eğitim ve şube müdürleri hakkında da tek tek suç duyurusunda bulunulacak" dedi.

 

 DEĞİŞECEK MÜDÜR SAYISI 190

 Milli Eğitim Müdürlüğü olarak puan verme yetkileri olmadığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, yönetmelikte belirtildiği şekilde puanları veren kişilerin kendilerine ait şifrelerden girerek puanlamalarını yaptıklarını, kendisinin de kamuoyuna yapılan açıklamalarla sonuçları öğrendiğini söyledi. Hiç kimsenin puanını görmesinin mümkün olmadığını belirten Gülay, Antalya'da toplam 1448 okulda 4 yıllık görev süresi dolan 407 okul müdürü olduğunu, bunların 190'nının yeni atamalarla görevinin değiştiğini de açıkladı.

Editör: Haber Merkezi