ANTALYA Tabip Odası Başkanı Ertan Yılmaz, toplum sağlığı merkezi hekimlerine hukuksuz olarak defin nöbeti tutturulduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtıklarını belirti.

Ertan Yılmaz, Mart ayından itibaren Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde belediye tabibi bulunmadığı gerekçesiyle toplum sağlığı merkezi hekimlerine defin nöbetleri tutturulduğunu anlattı. Hafta içi mesai saatlerinin dışında ve hafta sonu tüm zaman tutturulan nöbetlerde hekime işlem sırasında eşlik edecek sağlık çalışanı bulunmadığını dile getiren Yılmaz, hekimlere nöbet sonrası izin kullandırılmadığı gibi ve icap yönetmeliğine uygun olarak ücretlendirme yapılmadığını da kaydetti.

Aile hekimlerine yönelik defin nöbeti uygulamasını haksız ve hukuksuz olarak nitelendiren Yılmaz, Antalya Tabip Odası olarak yürütmeyi durdurma talepli idare mahkemesine dava açtıklarını söyledi. Antalya'nın diğer ilçelerinde de aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezi hekimlerine aynı şekilde nöbet tutturulduğunu aktaran Yılmaz, Antalya Tabip Odası olarak tüm belediyelere hekim sayısını ve yürüttükleri hizmetleri öğrenme amacıyla yazı gönderdiklerini ifade etti.

Defin nöbetine karşı yürütmeyi durdurma talebiyle açılan davada kararın önümüzdeki ay içerisinde sonuçlanmasının beklendiğini belirten Yılmaz, nöbetlere karşı hukuki gerekçelerini şöyle anlattı: "Kanuna göre 'belediye tabipleri olan yerlerde defin ruhsatları bu tabipler tarafından, bulunmadığı taktirde hükümet tabipleri tarafından mevtanın muayenesinden sonra verilir' ibaresi yer almaktadır. Aynı kanunun başka maddelerinde cenazenin nakil ve nakil şartları yer almakta olup, bunu izin ve ön hazırlıklara bağlamaktadır. Bu kanuna göre toplum sağlığı hekimlerine öncelikli olarak defin ruhsatı görevi verilmemiş olup, bu işlemin belediye tabipleri tarafından yerine getirileceği belirtilmiştir."

Defin nöbeti tutan hekimlerin yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgi veren Yılmaz, "Toplum sağlığı merkezi hekimlerine görevi olmayan bir nöbet tutturuluyor, dolayısıyla ertesi gün nöbet izni olmuyor. Bu iş aile hekimlerinin görevi değil. Bu işten para almıyorlar, nöbet izni de yok. Bu şekilde dava açan birçok il var. Hemen hemen her ilde de açılan davalar kazanıldı. Çünkü mevzuata göre bu işi ya belediye tabiplerinin yapması ya da belediyenin hizmet satın alma yoluyla işi yaptırması gerekiyor" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi