ANTALYA'da çürüyen ince bağırsağı ameliyatla 65 santimetre uzatılan 53 yaşındaki Güngör Kıvcı yaşama tutundu. Damardan beslenen Kıvcı 35 santimetrelik ince bağırsağı uçurtma yöntemiyle 1 metreye ulaşınca sağlığına kavuştu.

Edirne'de oturan emekli aşçı 2 çocuk babası Güngör Kıvcı'ya, 5 ay önce karın ağrısı ve yüksek tansiyon şikayetiyle gittiği hastanede zatürre teşhisi konuldu. Tedavi sürecinde ince bağırsağı çürüyen Kıvcı, geçen 4 Haziran'da ameliyat oldu. 3 gün sonra ameliyatın başarısız olduğunun belirtilmesi üzerine doktorlar ikinci ameliyata aldı. 3.5 metrelik ince bağırsağının sadece 35 santimetresi sağlam kalan Kıvcı'ya doktorlar ince bağırsak nakli olması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Güngör Kıvcı yakınlarıyla birlikte bu ameliyatı yapan hastaneleri araştırmaya başladı. 18 Eylül'de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelen Kıvcı, Prof. Dr. Okan Erdoğan'a başvurdu. Tetkitlerin ardından 2 Ekim'de Kıvcı'ya Seri Transfer Enteroplasti Yöntemi (STEP) uygulamaya karar veren Prof. Dr. Erdoğan'ın gerçekleştirdiği operasyon 3 saat sürdü. Bağırsağına uçurtma kuyruğuna benzeyen çapraz kesiler atılan Kıvcı'nın bağırsağı 35 santimetreden 100 santimereye ulaştı.

 

3 GÜNLÜK ÖMÜR VERMİŞLERDİ

Ameliyatın ardından Genel Cerrahi Servisi'ne alınan Güngör Kıvcı, "İnce bağırsaklarım yanlış teşhisle çürüdü. İlk ameliyatın ardından 3 günlük ömür vermişlerdi. İkinci ameliyattan sonra bağırsağımın 35 santimetre kaldığını öğrendim. Prof. Dr. Okan Erdoğan, dünyada çok az doktorun cesaret edebildiği bu yöntemi bana uyguladı. Daha önce damardan besleniyordum. Şu an kendimi çok sağlıklı hissediyorum" dedi.

 

YÖNTEM ABD'DE 100 BİN DOLAR

AÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Erdoğan, bu yöntemin ABD'de 100 bin dolar, Türkiye'de ise 4 bin lira olduğunu söyledi. Prof. Dr. Erdoğan, şöyle konuştu: "Hasta ameliyatın sonrasında bir gün yoğun bakımda kalıyor ve bir ay sonunda katı gıda ile beslenmeye başlayabiliyor. Biz bu yöntemle hastamızın hem bağırsağını hem de ömrünü uzattık. 5 yılda gerçekleştirdiğimiz 6'ncı STEP ameliyatını Güngör Kıvcı'ya yaptık. Bu ameliyatın yapıldığı hastaların yüzde 50'si başarılı olur ve normal yaşantılarına dönerler. Başarılı olunamazsa hastaya ince bağırsak nakli yapılması şarttır. Fakat ince bağırsak nakil ameliyatı pahalı ve sonuçları parlak değildir. O nedenle STEP yöntemi başarılı olması durumunda hayat kurtarır."

Editör: Haber Merkezi