16 Ekim Dünya Gıda Günü Serik Öğretmenevi toplantı salonunda düzenlenen programla kutlandı.

 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenlenen programla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)' tarafından bu yılın teması olarak belirlenen ''Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse'' konusu sinevizyon ve konuşmalarla işlendi. Dünyadaki açlık ve yoksulluğa vurgu yapılarak, tarımın temel taşı olan aile çiftçiliğinin önemi vurgulandı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Çömezoğlu şunları söyledi; ''Aile çiftçiliği, kuşaktan kuşağa aktarılan bir yaşam tarzıdır. Babanın yaptığı işi, annenin pişirdiği aşı aile çiftçiliği ile nesilden nesile taşınmaktadır. Köyden kente göçü engellemek, köyde iş olanaklarını etkin kılmak için Aile çiftçiliğini korumak ve desteklemek  zorundayız. Bu konuda kamu bilinci yanında sinerji oluşturmak durumundayız. Zira, Aile çiftçiliği tarımın temel taşını oluşturmaktadır.

 

7.2 milyar dünya nüfusu ve 70 milyon ülke nüfusunun gıda ve beslenme ihtiyaçlarının tarımsal birinci üretimler ve bunların devamı ikincil üretimlerle sağlandığını söyleyen Çömezoğlu, dünyada halen 868 milyon kişinin açlıkla pençeleştiğini belirterek, israfa giden gıda ürünleri ile dünyada açlıkla pençeleşen insanların 3 katını besleyebilecek oranda olduğunu vurguladı. Ülkemiz gıda ihtiyaçları kendi nüfusuna yetebilen ülkelerden olduğuna işaret eden Çömezoğlu, israfı tüm bireyler olarak önlemek ve bu konuda toplum bilinci oluşturmak durumundayız.

 

Tarımsal işletmelerin çoğunluğu aile işletmelerinden oluştuğunu, yeteri kadar örgütlenemediğini, kendi ürünlerini kendileri tüketicilere pazarlayamadığını, aracılar vasıtasıyla pazarlandığını, bu durumunda üretimlerinin değeri aile bütçesine yeteri kadar yansımadığını vurguladı. Çömezoğlu, Aile işletmelerinin günü birlik işçi ihtiyaçlarının karşılanması için işçi ve işverenleri buluşturabilecek bir mekanizmanın oluşturulması ve tarımda çalıştırılan işçilerin kayıt altına alınarak eğitilmesinde fayda olacaktır.

 

  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak, üreticilerimizin sosyal refaha ulaşması, sürdürebilir bir kalkınma sağlayıcı, rekabet gücünü artırıcı, üretim kalitesi, birim alandan daha fazla verim alınması ve gıda güvenliği konularında bir dizi tedbirler almış ve yasalar çıkarılmıştır. Bu yasal düzenlemeler kapsamında, Tarım reformu uygulama projesi, Kırsal Kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı, kırsal alanda sosyal destek projeleri, hibe desteklemeler, iyi tarım uygulamaları, faiz sübvansiyonları, borç erteleme, Toprak Koruma ve arazi kullanım kanunu uygulamaları ve gıda mevzuatı uygulamaları bunlardan bazıları olarak sayabiliriz.''

 

İlçe Müdürü Çömezoğlu, gıda üretim ambarlarımız olan toprağımıza sahip çıkarak tarım alanlarının daha fazla daraltılmasına engel olmak durumunda olduklarını ifade ederek bu konuda yasal düzenlemelerin yürürlükte olduğunu vurguladı.  İlçe Gıda denetimleri hakkında bilgi verdi.

 

İlçe sağlık Müdür Dr. Ramazan Irmak ise yaptığı konuşmada sağlıklı gıda tüketimi ile ilgili bilgiler verdi.

 

Gıda Günü programında konuşma yapan İlçe Kaymakamı Erol Rüstemoğlu ise, Serik'in önemli bir tarım kenti olduğunu vurgulayarak, kaliteli ve güvenli üretim yapılması, üreticilerinde kendi emeklerinin karşılığını alması gerektiğini söyledi. Rüstemoğlu Serik'in aynı zamanda turizm kenti olması nedeniyle arazi değerlerinin yüksek olduğunu, yapılaşmalarla verimli tarım alanlarının daraltılmaması gerektiği, bu konuda denetimlerin etkin olması gerektiğini vurguladı. Aile çiftçileri arasında örgütlenmenin yetersiz olduğuna işarete eden Rüstemoğlu, ''Devlet olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak üreticilerimiz desteklemekte, 2013 yılında 11.9 milyon hibe destek verilmiştir. Üreticilerimizde bilgiyi hakim kılmak durumundayız.'' dedi

 

Halk sağlığı açısından gıda denetimlerinin önemini vurgulayan Kaymakam Rüstemoğlu, kontrollerin etkin olması halk sağlı için çok önemli olduğunu, bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığının önemli bir görev yaptığını vurguladı, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Açlık ve israf, aile çiftçiliği, tarım alanlarının korunması ile ilgili sinevizyon gösterimleri ile teknik elemanlarca sunum yapıldı.



Editör: Haber Merkezi