KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin özgün sesini dünyaya duyuran sinemacılarla gurur duyduğunu ve sektöre yeni desteklerin geleceğini açıkladı. 

Bu yıl 51'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılan yabancı sinemacılara Hotel Su'da yemek verildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in verdiği yemeğe, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Antalya Valisi Muammer Türker de katıldı. 

 

ÖMER ÇELİK YABANCILARA TÜRKÇE HİTAP ETTİ

Gecenin sunuculuğunu sanatçı Korhan Abay yaptı. Korhan Abay, gecede Türkçe konuşmaları değişik dillere çevirdi. Konuşmak için sahneye davet edilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise Korhan Abay'ın çok dilli dünyasına dikkat çekerek, "Bütün Türkler, Korhan bey gibi Türkçeden başka altı dil konuşuyor şeklinde düşünmeyesiniz diye ben Türkçe konuşacağım. Normalde Türkler Türkçe konuşur tabi" dedi.

 

YENİ TEŞVİKLER GELECEK

Sinema sektörünü desteklenmesi gereken birinci stratejik sektör olarak gördüklerini anlatan Bakan Çelik, 2004 yılında çıkarılan bir yasayla sinema sektörü için teşvikler getirdiklerini, şimdi yeni bir yasa hazırlayıp, hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde desteklemek için yeni mekanizmalar oluşturacaklarını açıkladı. "Türk sineması uluslararası festivallerde de çok büyük ödüller alıyor" diyen Bakan Çelik, şu anda Türkiye'nin sınırlarına yakın ülkelerde çok ciddi insanlık trajedileri yaşandığına dikkat çekti. 

 

SİNEMACILARIMIZLA GURUR DUYUYORUM

Bakan Çelik şöyle devam etti: "Neredeyse etrafımızdaki 9 ülke yönetilemez hale gelmiştir. Fakat siz bütün bu coğrafyanın ortasında Türkiye gibi bir ülkeden dünyaya sanatın barış mesajını vermiş oldunuz. Türkiye herhangi bir cümleye sığdırılamayacak kadar geniş tanımlara sahip bir ülkedir. Biz bir Asya, Avrupa, bir Karadeniz, bir Akdeniz, aynı zamanda batı ülkesiyiz. Aynı zamanda bir İslam ülkesiyiz. Bu kadar geniş bir kültür coğrafyasının tam merkezinde duruyoruz. Bu büyük kültür bizim sanatımıza ve sinemamıza da etki ediyor. Tüm dünyaya Türkiye'nin bu özgün sesini daha çok duyurmak istiyoruz. Türk filmlerinin dünyada aldığı ödüller de sesimizin daha çok duyulması konusunda bir talep olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin hikayesini, tarihini, bu coğrafyanın kendi sesini, sinema sanatıyla çok daha fazla duyurmakta kararlıyız. Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanı olarak sinemacılarımızla gurur duyuyorum. Çok yetenekli ve dünyaya söz söyleyebilen sanatçılarımız var."

Büyükşehir belediye Başkanı Menderes Türel de ev sahibi olarak bir konuşma yaptı. Başkan Türel, Antalya'nın turizmde Türkiye'nin başkenti olduğunu, aynı zamanda çok önemli bir kültür ve sanat şehri olduğunu söyledi. Turizm sektörünün barış dilinin en yüksek kullanıldığı bir sektör olduğunu hatırlatan Türel, bir Filistinli ile bir İsrailli'nin aynı otel havuzunu paylaşabildiğini söyledi. Turizmdeki barış dilini sanatın da kullandığını hatırlatan Türel, günümüzde barış diline her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi. 

 

ANTALYA FİLM ÜRETİMİNDE DE OLACAK

Böylesine kültür ve turizm şehrinde Antalya'yı bir sinema merkezi haline de dönüştürmek istediklerini açıklayan Türel, ulusal ve uluslararası film festivalinde sanatın taçlandığı çok önemli organizasyonlar olduğunu belirtti. Bir doğal film platosu niteliğine sahip olan Antalya'da yılın 300 gününün güneşli olduğunu açıklayan Türel, teknolojik platolar, sinema ile ilgili festival sarayları, hatta kostüm bankalarının oluştuğu bir dünya ile Antalya'yı buluşturmak gibi bir hedefleri olduğunu söyledi. Antalya'yı sadece film yarışmalarıyla değil, aynı zamanda film üretimini destekleyen bir şehir haline getirmek istediklerini aktaran Türel, festivalin içindeki Film Formu'nun da film üretimini destekleyecek bir çalışma olduğunu ifade etti.

 

Editör: Haber Merkezi