ANTALYA Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tunç, Sağlık Bakanlığı'nın 'Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunan Özel Sağlık Kuruluşları hakkındaki yönetmelikte yapmaya çalışılan değişikliklere tepki gösterdi.

Türk Diş Hekimler Birliği ile herhangi bir paylaşıma gerek duymadan serbest çalışan diş hekimlerinin çalışma koşullarıyla ilgili çalışmaya örneklerle tepki gösteren Hüseyin Tunç, yapılmaya çalışılan değişikliklerin diş hekimliğinin sorunlarına çözüm getirmekten çok uzak olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Türk Diş Hekimleri Birliği olarak bakanlık düzeyinde yapılan girişimlerde taslak yönetmeliğin hukuki ve diş hekimlerinin hakları bağlamındaki sakıncaların dile getirildiğini belirten Tunç, "Mesleğimiz ve toplum ağız diş sağlığının geleceğini ilgilendiren böylesine önemli düzenleme için ortak çalışma talep ettik. Sağlık Bakanımızdan da görüşme talebimiz oldu. Ancak günümüze kadar olumlu bir cevap alamadık" dedi.

Tasarının hayata geçirilmesi durumunda asansörsüz binalarda, yapı kullanma izin belgesi, depreme dayanıklılık raporu ve yangın raporu olmayan binalarda muayenehane açılamayacağını aktaran Tunç, şöyle konuştu:"Taslak, içinde birçok maddeyi barındırıyor. Taslakla beraber çalışma süreleri kısıtlandırılıyor. Yeni poliklinik açılamayacak. Mevcut poliklinikler, adres değişikliğinde bile A tipi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) olmak zorunda. Diş teknisyeni ADSM'de çalıştırılırken, muayenehanelerde çalıştırılamayacak. Hasta mahremiyeti rafa kaldırılıyor. Bütün bilgiler Sağlık Bakanlığı'na veriliyor. Tanıtım yapılması imkanı genişletiliyor, reklama izin veriliyor. Meslek örgütü ile diş hekimleri arasındaki bağ zayıflatılıyor. Toplumun etik dışı sağlık hizmeti alma tehlikesine karşı, güven temelli hasta- hekim ilişkisinin yitirilme tehlikesine karşı, hasta haklarının kaybedilme tehlikesine, 'Hipokrat Yemini'ne uygun hekimlik anlayışının unutturulması tehlikesine karşı bakanlığın üzerinde çalıştığı Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin sunulması hakkında yönetmelik değişiklik taslağına, diş hekimleri olarak 'hayır' diyoruz."

 

Editör: Haber Merkezi