ANTALYA'nın 2015'te G 20 ve B 20 zirvelerinde Obama, Merkel, Putin gibi dünya liderlerini ağırlayacağını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, uçaktan ilk izlenimin dağlardaki taş ve mermer ocaklarının bomba düşmüş gibi delik deşik, çatılardaki gün ısıların görüntüleri olduğunu söyledi. Yolların durumunu eleştiren Budak, "Biz 'Milletimiz için yapılsın' dedik, yapılmadı. Hiç olmazsa bunlar için yapılsın, ayıp olmasın" dedi.

ATSO'nun Ekim ayı meclis toplantısı, ATSO Meclis Salonu'nda Meclis Başkanı İzzet Bayar, Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya ve Türkiye'de ekonominin gündemin birinci maddesi olması gerektiğini sürekli dile getirmelerine rağmen ekonominin bir türlü gündeme gelmemesini eleştirdi.

 

 OLAYLARI KINADI

 Türkiye'de çok ciddi olaylar yaşandığı ve 40 insanımızı kaybettiğimizi hatırlatan Budak, bu olayları çıkaranları şiddetle kınadıklarını açıkladı. Birlik beraberlik içinde olan bu ülkeyi kimsenin ayrıştıramayacağını belirten Budak, "Kaynağı, kökleri nerede olduğu belli olmayan bu şiddet olaylarını gerçekleştiren insanların cezaları mutlaka verilmelidir. Antaya'da Kapalıyol'da bazı mağazalar talan edildi, bayrak indirme olayları yaşandı. Bunların hepsi manipülatif ve tahriklere kapılmamamız gerekir" dedi.

 

BABACAN'IN AÇIKLADIĞI BÜYÜME ORANLARI BİZİ KESMEZ

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren Budak, "Büyüme rakamları 2013'te yüzde 4.1 iken 2014'te yüzde 3.3, 2015'te yüzde 4.0, 2016'da yüzde 5.0, 2017'de de yüzde 5.0 olarak açıklandı. 2017'ye kadar yüzde 4-5 arasında gidip geleceğiz. Bu bizi kesmez, en az yüzde 7 olmalıdır" dedi.

Eğer eğitim ve ekonomik reformlar yapılmazsa halimizin bugünkü tablodan daha da kötü olabileceğini belirten Budak, turizm ve tarım sezonlarının bitiyor olmasıyla işsizlik rakamlarına yüzde 1-2 oranında yansıyacağını söyledi. Kayıtdışı, artık iş aramaktan vazgeçenlerin sayısının 600 bin olduğunu belirten Budak, "Bu nedenle çift haneli işsizliğe gidiyoruz. Bir de genç işsizlik var, oranı yüzde 20, şaka gibi. Bu gençler mesleksiz" dedi.

 

GENÇLİĞİN İDOLÜ ACUN ILICALI VE ARDA TURAN

Uyuşturucu kullanımının arttığı, bonzai belasının tüm gençlerimize bulaştığını anlatan Budak, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu'nun bir anketini paylaştı. Araştırmada Acun Ilıcalı ve Arda Turan'ın, gençlerin rol model aldığı kişiler olarak çıktığını belirten Budak, "Bakın bir bilim adamı değiller, kolay köşeyi döndüler ve idol olarak görülüyorlar. Gençler gazete okumuyor, okuyanlar da çoğunlukla magazin ve spor sayfalarına bakıyor. Yüzde 80'i fiziksel şiddet görüyor. Yüzde 78'i Türkiye'de yaşamak istemiyor. Gençler okumak istemiyor ve 'okusak ne olacak' diyor. Büyük karamsarlık, bu büyük bir duygu kırılmasıdır. Çoğunun mutsuz olduğunu gözlerinden okuyoruz. Mühendislik mezunu yüzbinlerce genç devlet kapılarında KPSS'yle işe girmeye çalışıyor. 'Devlete atalım kapağı bir gün emekli olur ve sonra da ölür gideriz' durumunda. Toplumsal olarak bu konuda son derece başarısızız ve sınıfta kaldık" diye konuştu.

 

ATSO'DAN YAŞAM OKULU

Bu sorunlara karşın her işletmenin mesai dışında hayata, kente dair bir-iki saatlik eğitimler düzenleyebileceğini aktaran Budak, "İlla pazarlama, tahsilat gibi eğitimler değil, memleketini, kentini sevme, kentte yaşamanın gereklilikleri. Sanayi siteleri, OSB, serbest bölgede, tarım alanlarında 1 saatlik eğitimler. Kazandığınız parayı doğru yerde kullanmıyorsanız ne faydası var. İnsanlığın mutluluğuna bu tür eğitimlerle katkıda bulunulması gerekir. Hemen bir yaşam okulu burada açılmalıdır. İnsanlara verilecek eğitim, bu çatı altında yapılabilir ve buna çalışmaya başlayacağız" dedi.

 

90'LARIN KENT MERKEZİ DAHA İYİYDİ

Antalya'nın 1990'lardaki kent merkezinin bugünkünden çok daha iyi olduğunu kaydeden Budak, "Antalya bu kadar büyüdü ama Antalya'nın ürettiği zenginlik Antalya'da kalmıyor. 90'lardaki Kalekapısı, Atatürk Caddesi, esnaf ve güzellik açısından bugün yok. Biz bu Antalya'da yaşadık, yaşıyoruz, çocuklarımız yaşayacak. Ülke zenginliği için lokomotif görevi var, Türkiye'yi dünyanın her yerinde layıkıyla temsil ediyor. Güvenlik, çevresi, otelleriyle ama Antalya hak ettiğini hangi seviyede alıyor sizlerin takdirine bırakıyorum" dedi.

 

KONGRE DEVLERİ GELİYOR, KONGRE MERKEZİ YOK

Antalya'nın kongrelerin kongresi ICCA'ya ev sahipliği yapacağını ve çok önemli olduğunu dile getiren ATSO Başkanı, "Dünyanın en büyük kongrelerini yapanların kongresi ve 1000'in üzerinde kişi gelecek. Ama Antalya'nın kongre merkezi yok. 3 sene önce, bu alındığında 'hiç olmazsa temelini atalım ve gelen insanlara en azından bakın 10 bin kişilik kongre merkezi yapıyoruz' diyebilelim dedik. Şimdi dünyanın her yerinden gelecekler ve çoğu Antalya'yı bilmiyor. Tesisleri, kalitesini, doğa ve denizini görecekler. 130 bin kongre sandalyesi var ama bir tane kongre merkezi yok. Her otelde 1000- 2 bin kişilik salonlar var. Biz de iki otelde yapıyoruz. Bir kongre merkezinde yapamıyoruz. Peki bunları halk farkediyor mu, hissediyor mu, hayır. Biz bu ülkeyi kenti, insanlarını zenginleştirmek ve refah içinde yaşamalarını istiyoruz ve onun için çalışıyoruz" dedi.

 

OBAMA, MERKEL, PUTİN HEPSİ GELECEK

Antalya'nın 2015'in Kasım sonu ve Aralık başında dünyanın en büyük güçleri, ekonomilerine sahip ülkelerinin liderlerini ağırlayacağı G 20 ve B 20 zirvelerine ev sahipliği yapacağını kaydeden Budak, şöyle konuştu:  "B 20 zirvesinin başkanlığını TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu yapıyor. Böyle bir organizasyon bir daha ancak 40 sene sonra yapılır. Obama'dan Merkel'e, Putin de dahil burada olacaklar. Şimdi buraya dünya liderleri geliyor ve ilk olarak Antalya'yı uçak üzerinden görecekler. Gelirken uçak üzerinden taş ocaklarını gördük. Saklıkent'te milyarlarca dolar harcanmış bilimsel bir merkez var. Fakat toz bulutundan dolayı yeterli izleme yapılamadığından şikayetçiler. Lütfetmişler başka taş ocağı verilmeyecekmiş ama olanlar devam edecekmiş. Ne olur orada mermer çıkarılmasa. Bir uçak dağları bombalamış geçmiş gibi görünüyor. Antalya'ya inecekler tüm çatıların üzeri günısı tarlası. Sanki oraya da bomba düşmüş gibi. Gün ısıyı bilmiyor olabilirler. Çatılarda hurda yığını, karmaşık olacak uçaktan ilk izlenimleri. Antalya 14 milyon turist ağırlayan bir kent, otele gideceksiniz Kundu'ya. Boztepe'den geçiyorsunuz. Oteller dünyanın en kaliteli otelleri ama gideceği yol. 'Yol böyleyse oteller nasıldır' diyecek. Ciddi bir programla harıl harıl çalışmak lazım. Bir komutan birliğe gelince tüm yolar boyanıyor, bakan gelince de öyle, geçeceği yollar pırıl pırıl. Sivas'a, Erzurum'a gelince de bakanın geçeceği yollar boyanır, temizlenir. Şimdi buraya liderler geliyor. Biz 'Milletimiz Antalya için yapılsın' dedik yapılmadı. Hiç olmazsa bunlar için yapılsın, ayıp olmasın. Sağımızı, solumuzu, çevremizi düzeltelim. Bunlar zamanında planlanarak yapılmalıydı. Bundan sonra artık en azından yapılması gerekiyor."

 

KALEKAPISI, TOPHANE BETON

Expo alanında bahçe yapılabileceğini, ama Expo'nun sadece ajansla, yönetim kuruluyla tüm bunların altından kalkma ihtimali olmadığını belirten Budak, kentle birlikte yürütülmesi gerektiğini söyledi. Kalekapısı, Tophane, Atatürk Parkı'nı beton olarak nitelendiren Budak, "Geliştirilebilir, yaşatılabilir, daha güzel park yapılabilir. İstanbul'un yeşil oranı kent alanında yüzde 1, Berlin'de yüzde 60. Koca koca gökdelenleri gördüğünüz Newyork'ta yüzde 45. Antalya'da yüzde 5. O yüzden, artık liderler geliyor, Expo'yu yapıyoruz, bütün kent harekete geçmeli, balkonlar çiçekle donatılmalı, günısılar boyatılmalı ya da bitkiyle kapatılmalı. Artık bunlar yapılmalıdır Antalya'da. Bizim bütçemiz belli ve bu konuda ne yapılması gerekiyorsa hazırız. Bu kent 1993'ten sonraki büyümenin nimetinden faydalanmalı" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi