Yazıcı; ''Kurumumuzda Yabancı Dil Eğitimi sonunda yapılan sınav sonuçlarına göre verilen Avrupa Birliği onaylı sertifikanın yalnızca Türkiye'de değil yurtdışında da geçerliliği vardır.''

Serik Amerikan Kültür'ün Avrupa Birliği onaylı eğitim sistemi ve uluslararası geçerli sertifikaları hakkında birçok soru geldiğini belirten Kurum Müdiresi Ayşe Vesile Yazıcı konu ile ilgili olarak açıklamalar yaptı. Yazıcı açıklamalarında şunları söyledi;  ''Ülkemiz, Avrupa'da ortak eğitim uygulamalarını öngören Socrates Projesine 24 Ocak 2000 tarihinde 253/2000/EC sayılı Avrupa Konseyi kararıyla katılmıştır. Bu nedenle, Avrupa ülkelerindeki yabancı dil öğretim uygulamaları ülkemizde de benimsenmiştir. Avrupa ülkelerinde yabancı dil öğretimi, Avrupa Konseyi Modern Diller Bölümünce belirlenen eğitim politikalarına göre yapılmaktadır. Avrupa'da ortak bir yabancı dil öğretim programı ve yabancı dil öğretiminde ortak bir standart, ortak ölçütler ve buna dayalı bir araç geliştirmeyi amaçlayan Avrupa Konseyi Modern Diller Bölümü, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı (The Common European Framework of Reference for Languages)'nı oluşturmuştur. Bugün tüm Avrupa ülkelerinde yabancı dil öğretimi bu çerçeve programa dayalı olarak gerçekleştirilmektedir.

Kurumumuzda Yabancı Dil Eğitimi sonunda yapılan sınav sonuçlarına göre verilen Avrupa Birliği onaylı sertifikanın yalnızca Türkiye'de değil yurtdışında da geçerliliği vardır. Amerikan Kültür'den alınan Yabancı Dil eğitimi yurtdışında kişiye rehberlik yapmaktadır ve Uluslararası Sertifika sayesinde iş bulmasını kolaylaştırmaktadır. Öğrenenin kendisine ait bir dosyası niteliği taşıyan bu portfolyo ve sertifika, bireylerin okul içinde ya da dışında yabancı dil öğrenimi süreci boyunca kendisinin hangi düzeyde ve hangi becerileri geliştirmesi gerektiğini kavrayabilmesini ve planlamadan değerlendirmeye kadar tüm yabancı dil öğretimi sürecine katılımını sağlayan bir araçtır. Bu da, Avrupa Konseyi'nin özellikle sağlamaya çalıştığı, yabancı dil öğretiminde ''Kendini Değerlendirme'' ve ''Öğrenen Özerkliği'' felsefelerini desteklemektedir.

Dil Pasaportu olarak da bu belge, öğrenenin dil becerilerinin, sertifikalarının, diplomalarının ve değişik dillerde edinilmiş deneyimlerinin bir kaydıdır. Bu belgedeki dil becerileri, "Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programındaki yeterlik düzeylerine göre tanımlanmaktadır. Amerika, Asya ve Avrupa ülkelerinde geçerlidir.''

Avrupa Dil Portfolyosu (ADP)'nin bölümleri:

1-Dil Pasaportu

Kişinin konuştuğu diller ve düzeyi ile ilgili bazı kişisel bilgiler ile Avrupa Konseyi Modern Diller Bölümü'nce geliştirilmiş dil düzeyi göstergelerini içerir.

2-Yabancı Dil Özgeçmişi

Kişinin kendisini fark etmesi, ''yapabilirim'' ifadeleri, kültürlerarası deneyimler ve kültürel çeşitlilik yer alır.

3-Dosya

Sertifika, diploma, proje örnekleri, makaleler gibi belgeler bulunur.

Avrupa Dil Portfolyosunun Dayandığı Temel Prensipler;

ADP bir ders kitabı ya da bir kaynak kitap özelliği taşımamaktadır. Öğrenenin kendisine ait bir dosyası niteliği taşıyan bu portfolyo, bireylerin okul içinde ya da dışında yabancı dil öğrenimi süreci boyunca kendisinin hangi düzeyde ve hangi becerileri geliştirmesi gerektiğini kavrayabilmesini ve planlamadan değerlendirmeye kadar tüm yabancı dil öğretimi sürecine katılımını sağlayan bir araçtır. Bu da, Avrupa Konseyi'nin özellikle sağlamaya çalıştığı, yabancı dil öğretiminde ''Kendini Değerlendirme'' ve ''Öğrenen Özerkliği'' felsefelerini desteklemektedir.

ADP'deki ölçütler, ulaşılması planlanan bir amaçtır. Bu amaca ulaşmada, öğretmenin yapması gereken, sınıfta ''Öğrenen Özerkliği'' ve ''Kendini Değerlendirme'' uygulamalarını ön plana çıkararak ve ''Kültürel Çeşitlilik'' gerçeğini de göz önünde bulundurarak öğretme etkinliklerini gerçekleştirmektir. Öğretmenin bunu yapmasını sağlamak ve bir standart ölçüt oluşturmak için hazırlanan Dil Pasaportu, bireyin bildirimlerini temel alarak dolduracak bilgileri içermektedir. Böylece, bu pasaportta bireyin ne derece dil bildiği, hangi dil becerisinin Avrupa Konseyince belirlenen ölçütlere göre hangi düzeyde olduğu bireyin kendisi tarafından belirlenmektedir. O nedenle, bireylerin yabancı dil öğrenimi süreci başında kendisinin Avrupa Konseyince belirlenen ortak standartlarda hangi düzeyde ve hangi becerileri geliştirmesi gerektiğini kavrayabilmesi ve yabancı dil öğrenimleri ile ilgili böylesi bir beyanı doğru biçimde verebilmesi sağlanmaktadır. Böylece, programın, ders kitabının ve öğretmenin hedefleri, öğrencinin kendisinin de ulaşmayı amaçladığı hedefleri haline gelmektedir. Avrupa Konseyi bunu, ''Modern Dillerde Öğrenen Özerkliği'' olarak tanımlamaktadır.

ADP değerlendirme sistemi, Dinleme, Okuma, Üretimsel Konuşma, Karşılıklı Konuşma ve Yazma becerilerine dayalı, A1,A2 (Başlangıç Düzeyi), B1,B2 (Orta Düzey) ve C1,C2 (İleri Düzey) düzeyleri olarak belirlenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı,15-18 ve 10-14 yaş grubu öğrenenler için Avrupa Konseyi Dil Politikaları Bölümüne 47.2003 ve 80.2006 onay numarası iki adet ADP geliştirilmiştir. Avrupa ülkelerinde halen uygulanmakta olan ADP'sine dayalı yabancı dil öğretiminin, ülkemizde de ilköğretim çağından itibaren başlatılması, çocuklarımızın gelecekteki eğitim etkinliklerinde Avrupalı yaşıtlarından geri kalmamasına olanak sağlayacaktır.

"Ağaç Yaşken Eğilir" atasözümüzden hareketle, Türk Milli Eğitim sisteminde Yabancı dil eğitiminin AB ülkelerindekine benzer hale getirilmesi için, özellikle ilköğretim kademelerinde ADP kullanımının amacına uygun biçimde yapılması gerekmektedir. Bunun için de portfolyo kullanımını gerektiren eğitim felsefelerinin iyi anlaşılması ve öğretim etkinliklerinin bu felsefelere dayalı olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. ADP kullanımının temelinde yatan "Öğrenen Özerkliği", "Kültürel Çeşitlilik" ve "Öğrenenin Kendini Değerlendirmesi" kavramlarını, çocuklarımıza yabancı dil öğreten öğretmenlerimizin ve ders araç-gereçleri hazırlayanların göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.''

Editör: Haber Merkezi