TAŞKÖPRÜ sarımsağını Çinlilerin elinden kurtardıklarını belirten Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, tüm sarımsağı üreticiden satın alarak yurt dışındaki mağazalarında raflandırıp dünyaya tanıtacaklarını söyledi.

Bu yıl 5'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nda (YÖREX), yöresel ürünlere yönelik çalışmalarını anlatan Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, ülkemizin çeşitli yörelerinden lezzetlerin ve kültürlerin buluştuğu organizasyonda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Yerel değerlerimizin ticari değer kazanması ve markalaşmasına büyük önem verdiklerini belirten Özerkan, fuarda coğrafi işaret tescili almış Taşköprü sarımsağından Finike portakalına, Giresun fındığından Aydın incirine, Zile pekmezinden Ortaca limonuna kadar birçok ürünün Rusya, Ukrayna ve Avrupa'nın 10 ülkesindeki mağazalarında, Türkiye'nin 50 coğrafi işaret tescili almış ürünüyle birlikte raflarda yerini aldığını söyledi.

Bu yöresel ürünlerin yıllık satışının 8 bin ton civarında olduğunu belirten Özerkan, hedeflerinin 29 ülkedeki 750 mağazanın tamamında bu ürünlerin satışını gerçekleştirmek olduğunu dile getirdi.

 

'TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞINI ÇİNLİLERDEN KURTARDIK'

Taşköprü sarımsağına ilişkin çalışmalarını anlatan Özerkan, Taşköprü bölgesinde üreticinin pazar bulamadığından üretim miktarının 50 bin tondan 12 bin tonlara kadar gerilediğini anlattı. Üreticinin ucuz Çin sarımsağı tohumuna yöneldiği ve çok önemli bir değerin yok olma tehlikesi altındayken üretilen sarımsağın tümünü satın alarak üretice destek olduklarını aktaran Kubilay Özerkan "Böylelikle Taşköprü sarımsağı Çin'den gelen sarımsak tohumuna feda edilmedi. Amacımız Çin'deki mağazalarda Taşköprü sarımsağını satmak" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi