Demre İlçesi'nde Sura Antik Kenti'ndeki Likya dönemine ait lahit, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce patlatılmak üzereyken eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın girişimiyle son anda kurtarıldı.

Demre Fotoğrafçılık Kulübü Üyesi Nusret Bayar, iki arkadaşıyla birlikte fotoğraf çekmek için Sura Antik Kenti'ne gittiğini, burada M.Ö. 4'üncü yüzyıldan kalan ev tipi Likya lahitine, patlatmak için delikler delinerek kablo döşendiğini gördüğünü aktardı. Bayar'ın lahitin fotoğraflarını ilettiği eski Kültür ve Turizm Bakanı Günay da durumu Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman'a bildirdi. Günay, Kaymakam Karaman, Demre Jandarma Komutanı Üsteğmen Hasan Erdoğan, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan'la beraber olay yerine giderek inceleme yaptı. Jandarma ekipleri, patlatılmak üzere döşenen kabloları kaldırdı. Bölgedeki lahitlerin hepsi tek tek kontrol edilirken, çevresinde güvenlik önlemi alınarak sürekli kontrol edilmeye başlandı.

 

'PATLATILARAK ANTİKA ARANMAK İSTENMİŞ'

Konuya ilişkin açıklama yapan Ertuğrul Günay,  hazine avcılarının, binlerce yıllık mezarı yok etmek istediklerini belirterek şöyle dedi:"Burada, Likya kentlerindeki en önemli Likya lahidi ve hemen yanındaki ev tipi Likya lahidi patlatılarak antika aranmak istenmiş. Nusret Bayar arkadaşımızın dikkati sayesinde yok olmaktan kurtarıldı. Ancak bu mezarlar Demre'nin, Türkiye'nin ve dünyanın bir kültür hazinesi. Demre'nin geleceği. Sura Antik Kenti de Apollon'un kehanet merkezlerinden biri. Bu kültür hazinesine ve zenginliğine sahip çıkmak her Demreli'nin görevi olmalıdır."

Editör: Haber Merkezi