Cumhuriyetin 91.'inci Kuruluş yılı ülke genelinde olduğu gibi Serik'te de kutlandı. Karaman'da yaşanan maden olayın nedeniyle bir takım eğlenceler iptal edilirken, tören sade bir etkinlikle tamamlandı.

 

Cumhuriyetin 91.'inci Kuruluş yılı tüm ülke genelinde olduğu gibi Serik'te de kutlandı. Karaman'da yaşanan ve 18 madencinin mahsur kaldığı maden ocağı olayı nedeniyle eğlenceler iptal edilirken, Serik'te yapılan kutlamalar sade bir törenle gerçekleştirildi.

 

Cumhuriyetin 91.'inci Kuruluşu törenleri Salı günü Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Dün yapılan törenlerini ilk bölümünde ise Kaymakam Erol Rüstemoğlu makamında tebrikleri kabul etti. Törenlerin ikinci kısmı ise Serik Belediyesi önünde Atatürk Caddesinde yapıldı. Kaymakam Erol Rüstemoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Mehmet Ece ve Belediye Başkanı Ramazan Çalık'ın vatandaşların ve öğrencilerin bayramlarını kutlamaları ile başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti.

 

Daha sonra ise Kaymakam Erol Rüstemoğlu, günün anlam ve önemini içeren bir konuşma yaparak şunları söyledi; ''Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 91. Yıldönümünü milletçe çok büyük bir gurur ve sevinçle kutluyoruz. Başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, Cumhuriyeti kurup bizlere emanet eden aziz şehit ve gazilerimizi ve emeği geçen herkesin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Kurtuluş Savaşı günlerinde "Bağımsızlık benim karakterimdir" diyen Mustafa Kemal Atatürk 'ün Samsun'da yaktığı bağımsızlık ve hürriyet meşalesi, Anadolu'nun her yanını sarmış ve yine ulu önder'in "ya istiklal ya ölüm" emri doğrultusunda hep birlikte milli mücadelemiz başlamıştır.

 

29 Ekim 1923 tarihinde de " Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir" diyerek Ata'nın ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Kahramanlıklarla yazılmış bir destan olan Cumhuriyet, kısa zamanda bizi bölgemizin en güçlü devleti haline getirmiştir. Cumhuriyetin getirdiği yenilikler ve atılımlar sayesinde Türk insanının ufku genişlemiş, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatı hareketlilik kazanmıştır. Cumhuriyetin ilanı, Türk milletinin sahip olduğu coğrafyadaki bin yıllık asli duruşunun, yeni ve çağdaş bir zihniyet ve devrim ile ebedileştirilmesidir. Bu bir rejim değişikliğinden ziyade bir zihniyet devrimini ifade etmektedir. Bu zihniyet değişimi bilime, akılcılığa ve özgür düşünceye dayalı çağdaş Türkiye'nin mayasını oluşturmuştur. Devletin gücünü hukuk ile sınırlayan ve tüm vatandaşlara yönetimde eşit söz ve temsil hakkı tanıyan Cumhuriyet rejimi bu yönüyle hep sözü edilen devlet-millet bütünleşmesinin hakiki kaynağıdır.İnsana, "hak ve sorumluluk sahibi yurttaş" sıfatını kazandıran Cumhuriyet, maddi manevi kalkınmanın da önünü açmıştır. Çünkü, bilimde, sanatta, ekonomide gelişmenin temelinde insanın düşünce gücü ve teşebbüs kabiliyeti yatmaktadır.

Kuşkusuz Cumhuriyeti anmak, kusursuz biçimde kutlamak, onu yaşatmaya yetmez. Cumhuriyet için her sahada çok çalışmak durumundayız. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor,  Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum''

 

Konuşmanın ardından Serik Anadolu Lisesi Halk Oyunları Ekibi'nin yöresel oyun gösterileri ile devam eden kutlamalar, Serik Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Doğan Gök'ün yönetiminde Öğretmen Barış Kardan'ın da eşlik ettiği mini konserde öğrenciler kahramanlık türküleri seslendirdi. Törenin devamında Cumhuriyet konulu şiir, kompozisyon ve resim dalındaki yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödüleri Kaymakam Erol Rüstemoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Mehmet Ece ve Belediye Başkanı Ramazan Çalık takdim etti.

 

Şiir Dalında Birinci Merve Kavak olurken, Berke İbrahim Kuş ikinci, Ferhunde Meltem Ekinci üçüncü oldu. Kompozisyon dalında Semiha Böce birinci olurken, Yağmur Berber ikinci, Veli Sülek üçüncü oldu. Resim Dalında Sıla Kuyucu birinci, Furkan Bereket ikinci olurken, Hasan Ali Günal üçüncü oldu.

 

Tören öğrenciler ile resmi kurum ve kuruluşların oluşturduğu araç konvoyu eşliğinde gerçekleşen resmi geçit ile sona erdi.

 

 

Editör: Haber Merkezi