ANTALYA Toptancı Hali'nde örtü altı üretim sezonunun başlaması, ilk kez kutlandı. Törende konuşan Başkan Menderes Türel, hal alanının 100 dönüm daha genişletilerek 350 dönüme çıkacağını kaydetti.

Hal esnafı ve çiftçilerin katıldığı törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Antalya büyüyor, Antalya Toptancı Halimiz de büyüyor. Bu alan sizlere yetmemeye başladı. Arka tarafta benim ilk dönemimde orada yaşayan vatandaşlarımıza, TOKİ ile anlaşmak suretiyle konutlar ürettik. Kalan kısmı hala orada duruyor. Onu da çözecek planlarımız vardı ama 5 sene ara vermek zorunda kaldık. Yeniden bıraktığımız yerden devam ediyoruz. Halin 100 dönüm daha genişlemesiyle ilgili çalışmayı başlattık. Yaklaşık 250 dönüm olan toptancı hali 350 dönüme genişlemiş olacak" dedi.

 

 SİZLER DÜNYAYI BESLİYORSUNUZ

Antalya Toptancı Hali'nin 12 ay, her sezonda farklı ürünlerle hizmet veren bir hal olduğunun altını çizen Başkan Türel, şunları söyledi: "Sizler, Antalya'nın Türkiye'nin hatta ve hatta Avrupa'nın, dünyanın en önemli gıda bankası görevini yapan kişilersiniz. Antalyamızı, ülkemizi besliyorsunuz, diğer taraftan tüccarlarımız vasıtasıyla yapılan ihracatla da dünyamızı besliyorsunuz. Klasik bir söz vardır. Sizin başınız ağrısa memleketin midesi bulanır. Aynen öyle bir durum. Sizler böyle bir hizmeti sunuyorken, bizlerin de sizlere karşı bir tek görevi vardır. O da sizlerin işinize, ticaretinize destek olmak, yardımcı olmak."

Başkan Türel, çiftçinin, toptancı hal esnafının sorunlarını çok iyi bildiğini belirterek şöyle devam etti: "Bir rüsum meselesi, sizlerin olduğu kadar benim de en önemli sorunum. Üretici, tüketici halleri ayrımı gündeme geldiğinde, başlangıçtaki oran yüzde 25 Antalya, yüzde 75 dışarıdaydı. O zaman Ankara'da görev yapıyordum. Sayın bakanımız, Hayati Bey'i milletvekillerimizle birlikte ziyaret ettik ve dedik ki 'Sayın bakanım, bunun hepsinin Antalya'da olması lazım, bu rüsum Antalya'da toplanıyor. Bunun yüzde 25'ini bize, yüzde 75'ini ele verirseniz bu iş olmaz. En azından rüsum paylaşımını 50-50 noktasına taşıdık. Yeterli mi, değil."

 

 DERME ÇATMA HALLERE SON

Yeni büyükşehir yasasıyla 40 kilometrelik sahil sınırının, 640 kilometreye çıktığını söyleyen Türel, şunları ifade etti: "Geçmişte ne olmuş, her belde belediyemiz, yan belediyede hal var diye hal yapmış. Bir toptancı hal niteliğinden çok uzak, baraka düzeninde haller yapılmış. Antalya'da toplam 24 tane hal var. 3-4 tanesini bir tarafa koyun, 20'si bir tane hal etmez. Şimdi 6 tane bölge hali kuruyoruz. Alan tahsisi taleplerimizi yaptık. Yerleri tespit ettik. Örneğin Finike'de proje hazır, kısa süre sonra temelini atacağız. Aynı şekilde 6 tane yeni bölge mezbahası yapıyoruz. Ticaret Borsası ile beraber bir hayvan borsası ve gelişmiş bir mezbaha yapacağız."

Editör: Haber Merkezi