ANTALYA'da EXPO çalışmaları kapsamında oluşturulan 'Mobilizasyon Çalışma Grubu', dünya çocuklarına armağan edilen tek bayram günü 23 Nisan'da EXPO 2016 Antalya'nın teması 'çocuğu' hatırlattı, Çocuk Hakları Sözleşmesi için anıt proje yapılmasını önerdi.

Türkiye'nin ilk uluslararası fuarı EXPO 2016 Antalya hazırlık çalışmaları kapsamında Antalya Kent Konseyi koordinatörlüğünde, Konyaaltı Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) katılımıyla oluşturulan 'Mobilizasyon Çalışma Grubu', 'çiçek ve çocuk' temasının çalışacağı EXPO'nun çocuk yönünü hatırlattı.

2016 yılında dünya çocuklarına armağan edilen tem bayram 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda açılışı yapılacak EXPO için çalışma grubu, Türkiye de dahil olmak üzere 193 ülkenin taraf olduğu ve en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesi olan 'Çocuk Hakları Sözleşmesi' için anıt proje yapılmasını önerdi.

 

ÇOÇUKLAR İÇİN ATÖLYELER

Çocuklara yönelik tiyatro, resim ve heykel, koro, bilim, edebiyat, spor gibi atölyeler kurulmasını ve EXPO alanında yine çocuklar için bilim bahçesi ve hayal bahçesi çalışma grubunun önerileri arasında yer alıyor. EXPO alanında kurulacak bu merkezlerde, çocukların bilimsel olarak araştırma ve öğrenme kabiliyetlerini geliştirici faaliyetler düzenlenmesi istendi. Grup, amaçlarını ve gerekçelerini hazırladıkları raporda şöyle sıraladı:"Çocuklar bilim bahçesinde çeşitli aktiviteler ve eğitici derslerle doğadaki bitkileri tanımayı, bitki yetiştirmeyi ve ilgili diğer konuları öğrenecek. Çocukların hayal bahçesinde ise daha çok eğlenceye yönelik animasyonların, oyunların olduğu ama yine çiçeklerle iç içe bir ortamda tasarlanan bir bahçe olacak."

 

PANEL VE SEMPOZYUM

Bununla birlikte eğitimde çocuğun yeri ve önemi, dünya çocuk edebiyatı, koruyucu önleyici hizmetler, çocuk istismarı, risk altındaki çocuklar, savaştırılan ve savaş mağduru çocuklar, çalışan çocuklar, çocuk anneler, evlat edinme ve koruyucu aile, çocuk bakımı ve çocuk hastalıkları, çocuk bakımında sosyal donatılar, dünyadan örnekleriyle çocuk yuvaları, kreşler, sevgi evleri, okullar, yetiştirme yurtları, yoksulluk ve yokluğun çocuk üzerindeki etkisi ve sonuçları, geleneksel çocuk oyunları, çocuk giyecekleri ve beslenme gibi konularda uluslararası kongre, panel ve sempozyum çalışmaları düzenlenmesi de grubun önerileri arasında yer aldı.

Raporda ayrıca uluslararası çocuk halk oyunları gösterileri, çevreye duyarlı ve yoksullukla mücadele temalı ödüllü öykü, resim, makale, şiir yarışmaları, uluslararası çocuk koroları gösterileri, uluslararası çocuk tiyatroları gösterileri, çocuk ses yarışmaları, çocuk animasyon etkinlikleri gibi sosyal ve kültürel programlarla EXPO'nun çocuk temasının vurgulanması önerildi.

 

 

ÇOCUĞA BAKIŞ TANIMLANMALI

Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, EXPO'nun bir an önce çocuğa yönelik bakış açışını tanımlaması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde çalışmalarının fuar alanına dikilen ağaçlardan, sembolik çiçek şakayığın üretiminden, alandaki inşaat faaliyetlerinden öte gidemeyeceğini belirten Kurt, "EXPO'da çocuk teması elinde çiçek tutan ya da ağaçlar arasında koşturan çocuk mu olacak yoksa başka bir bakış açısı mı geliştirilecek, artık karar verilmesi gereken bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum" diye konuştu. Kurt, çocuğa yönelik bakış açısının ortaya çıkmasıyla birlikte bu tema etrafında yapılacak ulusal ve uluslararası etkinlikler için bir an önce duyuru ve ilanlara çıkılması gerektiğini, ilgili ülkelere davet mektupları gönderilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Editör: Haber Merkezi