AVRUPA Enstitüsü Kalıcı Yaşlı Bakım ve Yaşam Projesi Türkiye Koordinatörü Filiz Koçer, sağlık meslek yüksekokullarından mezun olan Yaşlı Bakım Teknikerlerinin denkliklerinin sağlanmasının ardından Almanya'da çalışabileceklerini söyledi.

Alman Ludwig Maximilianum Üniversitesi yönetiminin kurduğu, Deutsche Elite Akademisi, Antalya merkezli projesini Türkiye'de hayata geçirdi ve sağlık meslek yüksekokullarının, 'Yaşlı Bakım Teknikerliği' bölümünden mezun olanlara istihdam sağlamak için proje başlattı. Almanya'da yaşlı nüfus sayısının 3.5 milyona yaklaştığını belirten Avrupa Yaşlı Bakım ve Yaşam Projesi Türkiye Koordinatörü Filiz Koçer, "Almanya sektördeki personel sıkıntısını çeşitli projeleri hayata geçirerek çözmeye çalıştı. Bu çerçevede sağlık meslek yüksekokullarından mezun olmuş, ancak bugüne kadar mesleki alanlarında çalışamamış diplomalı Türkleri ülkelerinde görmek istiyorlar" diye konuştu.

 

 TÜM AVRUPA'DA AYNI SORUN

 Alman Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bu alanda yaptığı Ar-Ge çalışmalarına göre yaşlı bakım sektöründeki açığın yerli nüfustaki gelişime bağlı olarak kapanamayacağının tespit edildiğini söyleyen Koçer, "Avrupa Birliği ülkelerinin birçoğunda nüfus gelişimindeki ilerleme sonucu aynı sorun başlamıştır. Kısaca AB dışındaki ülkeler sorunun çözümü için tek çare olarak görülmektedir. Bu anlamda başka ülkelerde hayata geçirilmek istenen ortak projelerde tatmin edici sonuçlar alınamamıştır" diye konuştu.

 

 DENKLİK SAĞLANIP İSTİHDAM EDİLECEKLER

 Filiz Koçer, "Proje kapsamında her yıl 1000 yaşlı bakım teknikerinin istihdamına yönelik planlama yapılıyor ve bu yönde çalışma yapan büro faaliyete geçti" dedi. Deutsche Elite Akademi'nin, Avrupa Enstitüsü Kalıcı Yaşlı Bakım ve Yaşam Konsepti kurarak bu görevi üstlendiğini belirten Filiz Koçer proje hakkında şu bilgileri verdi:  "Bu Enstitü ile yurtdışında yaşlı Bakım Teknikeri unvanını almış mezunlar eksik olan ek dersleri alma fırsatını bulacaklar. Almanya'da 2500 saat görülen eğitim ve öğretim dalı, Türkiye'de 1100- 1200 saat görülmekte. Bu 2500 saatin 500 saati staj bölümünden oluşmaktadır. Enstitüde görülen tamamlama dersleri neticesinde Almanya'da hatta uluslararası denklik sağlanacaktır. Denklik sağlanan diplomalar ile Almanya dışındaki diplomalar, Almanya'da kalifiye eleman olarak istihdam imkanı bulacak. Denklik sağlandığında oturma izni ve çalışma izni Alman resmi makamlarınca verilen 'Mavi kart' ile mümkün olacak. Proje hakkında bilgi almak isteyenler 'Yaslibakimialmanya.com' adlı internet sitesinden ya da İsmet Gökşen Caddesi'ndeki ofisimizden bizlere ulaşabilirler."

Editör: Haber Merkezi