TÜRKİYE'nin ilk yüz nakli hastası Uğur Acar, Antalya'da Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün organ bağışında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği yürüyüşe katıldı, 'Hediyeniz Hayat Olsun' yazılı dövizle mesajını iletti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü birlikteliği ve Antalya Valiliği, Türk Hava Kurumu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destekleriyle organ bağışında farkındalık oluşturmak amacıyla yürüyüş düzenlendi. Konyaaltı Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na gerçekleşen yürüyüşe, İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mithat Yolcu, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan'la birlikte organ nakil hastaları, onların yakınları ve hekimler katıldı.

Büyükşehir Bandosu eşliğinde yapılan yürüyüşte 'Organ Bağışına Evet Deyin Yanan Yüreklere Su Serpin' yazılı pankart ve 'Organ Bağışla Hayat Kurtar', 'Kalbinize Bir Sorun Hayat Vermek İster Mi?', 'Organ Bağışı Hayat Bağışı' yazılı dövizler taşındı. Yürüyüşe Akdeniz Böbrek Hastalıkları Organ Nakil Derneği'yle birlikte katılan Türkiye'nin ilk yüz nakli hastası Uğur Acar ise taşıdığı 'Hediyeniz Hayat Olsun' yazılı dövizle mesajını iletti.

Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüşün ardından meydanda Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı Halk Müziği Korosu mini bir konser verdi, organ bağışı stantları kuruldu, liseli öğrenciler organ bağışına dikkat çekmek için çeşitli gösteriler sundu. Bu arada THK'ya ait motorlu paraşüt, Cumhuriyet Meydanı ve tarihi Kaleiçi ve Yat Limanı üzerinde 'En Büyük Mirasım Organlarım' yazılı pankartla tur attı.

Etkinlikte İl Sağlık Müdürü Hülür, Sağlık Bakanlığı'nın programlarıyla ülke genelinde kadavradan yapılan organ nakil sayısının arttığını söyledi. Kadavradan nakillerin son yıllarda yüzde 60 oranında artış kaydettiğini dile getiren Hülür, "Bunu konuştukça, anlattıkça bilinçlenme oluyor. Diyanet'in de bu konuda fetvalarının katkısı oldu" dedi. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise 2002 yılı rakamları temel alındığında son 12 yılda organ nakli konusunda çok ciddi bir yol kat edildiğini söyledi. Eskiden beyin ölümü bildiriminin dahi kısıtlı olduğunu, fakat son yıllarda bildirim sayısının 20 kata varan oranda artış gösterdiğini belirten Doç. Dr. Dinçkan, şunları söyledi:"Aynı oranda bağışı artıramıyoruz. Bu çok yavaş artıyor. Sadece dinsel bakış bu noktada yeterli değil. Bunun içinde mahalle baskısı denilen, 'etrafta ne derler' sorusu, 'Bağışlıyoruz ama ne oluyor' sorusunun cevabı olarak sisteme güvenmek, sağlık sistemine güvenmek çok önemli. Sağlık Bakanlığı ve il müdürlükleri çok iyi çalışıyor. Çok yol kat ettik. Diyanet'in bu katkısı inanılmaz iyi. Ama bu olay çok uzun soluklu bir olay. Gelişmişlik ne kadar artarsa bu da o kadar artacak. Her gün bir tane fazla, artı bir. Başka beklentimiz yok."

AÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, Sağlık Bakanlığı'nın organ nakli konusundaki çalışmalarının dünya çapında olduğunu belirterek, Ekim ayında San Francisco'da yapılan bir kongrede Türkiye'nin çalışmalarının örnek gösterildiğini söyledi. Organ nakli organizasyonu konusunda dünyanın en ileri ülkelerinden birisi Türkiye'yken çabanın halkın bilinçlenmesi konusunda gösterilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Bayezid, "AÜ'de 60 insan kalp bekliyor ama bunun karşılığında 12 nakil yapabildik" dedi.

 

 

Editör: Haber Merkezi