TÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, "Geçen yıl yaptığımız bir araştırmada işverenlerin birçoğunun eleman ihtiyacını öncelikle eş, dost, akrabalar, ardından sırasıyla İŞKUR, internet ve gazete ilanları şeklinde çözmeye çalıştıklarını gördük. Çalışmalarımız neticesinde bu sene işe alım sürecinde İŞKUR ilk sıraya çıktı" dedi.

İŞKUR tarafından Manavgat İlçesi'ndeki Sueno Hotels Beach'te düzenlenen 2'nci Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresi başladı. Kongrenin açılışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Bahattin Bayraktar, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ve yerli- yabancı 450 uzman katıldı.

Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı, istihdam ve işsizlik konusunun, başta gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere bütün dünya ekonomilerinin öncelikli gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi. İstihdamın, ekonomik büyümenin itici gücü olmasının yanında sosyal açıdan da büyük önemi olduğunu aktaran Mehmet Selim Bağlı, "Huzurlu ve mutlu bir toplumun temel kaynağı üretken ve verimli fertlerdir. Vatandaşlarımıza iş bulmak, vatandaşlarımızın mesleki niteliğini ve dolayısıyla istihdam edilebilirliğini artırmak sosyal devlet olmanın bir gereğidir" dedi.

 

'YÜZDE 5'E İNENE KADAR DEVAM'

Son açıklanan verilere göre, Avrupa Birliği'nde işsizlik oranının yüzde 10.1, Yunanistan'da yüzde 27, İspanya'da yüzde 24.4, Portekiz'de yüzde 14, İtalya'da yüzde 12.3, Fransa'da yüzde 10.5 olduğunu vurgulayan Müsteşar Yardımcısı Bağlı, Türkiye'de Ağustos ayı itibariyle işsizlik oranının yüzde 10.1 olduğunu belirtti. İşsizlik oranı yüzde 5 seviyesine inene kadar çalışmaların devam edeceğini aktaran Bağlı, İŞKUR'a bu konuda önemli görevler düştüğünü anlattı.

 

'750 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİ'

Toplantı sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, 2003 yılında 65 bin işsizin istihdamına aracılık ettiklerini belirterek, "2013 yılında 672 bin, 2014'ün ilk 10 ayında ise yaklaşık 750 bin kişi işe yerleşti. Aynı dönemde yaklaşık 1 milyon 540 bin kişiye işe ve mesleğe yönlendirme konusunda danışmanlık hizmeti yine İŞKUR tarafından sunuldu" dedi.

 

'EN ÇOK GÜVENLİK GÖREVLİSİ ARANIYOR'

İşverenlere sunulan danışmanlık desteği kapsamında ise bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 340 bin işyeri ziyaretinin gerçekleştiğini belirten Yazıcı, şöyle dedi:"İşverenlerimize işgücü açığının giderilmesi, mesleki eğitim ve işbaşı eğitimi gibi birçok konuda danışmanlık yapılmış, işletmelerden 1 milyon 430 bin işgücü talebi alınmıştır. Yaptığımız işyeri ziyaretlerinde 198 bin açık iş pozisyonu olduğunu tespit ettik. En çok aranan işler arasında güvenlik görevlisi, satış elemanı ve tekstil sektörüne yönelik makine operatörlüğü yer alıyor. Geçen yıl yaptığımız bir araştırmada işverenlerin birçoğunun eleman ihtiyacını öncelikle eş dost akrabalar, ardından sırasıyla İŞKUR, internet ve gazete ilanları şeklinde çözmeye çalıştıklarını gördük. Danışmanlarımızın yaptığı ziyaretler ve bizim çalışmalarımız neticesinde bu sene işe alım sürecinde İŞKUR ilk sıraya çıktı."

Editör: Haber Merkezi