MEMORİAL Antalya Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı ve Memorial Lara Tıp Merkezi Ayak Sağlığı Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, ayakların ihmal edilmemesi gerektiğini açıkladı. Ayak sağlığında hijyenin de büyük önemi olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydın, birçok hastalığın ayaklardan bulaşabildiğini söyledi.

 Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, "Ellere göre ayaklarımız daha çok ihmal ediliyor" dedi. İhmal edilmiş bir ayağı tarif eden Prof. Dr. Aydın, "Ayakların ihmali bir kere ayak kokularına yol açar. Ayak kokusu toplumda itici bir durum yaratır. Ayak kokuları bir misafirliğe gittiğinizde veya toplu namaz kılınan ortamlarda insanı rahatsız eder. Veya eşler arasında problem yaratır. İhmal edilmiş bir ayakta ayrıca ayak tabanı çevresinde, özellikle topuk tabanı çevresinde nasırlaşma, topuk çatlakları meydana gelir. Tırnaklarda tırnak mantarı, parmak aralarında ciltte mantarlaşma ayak bakımının kötü olduğunu gösteren unsurlardır. Şeker hastalığınız varsa, ayağınıza iyi bakmazsanız, ayağınızda yaralar çıkar. Bu yüzden ayağınızı bile kaybedebilirsiniz. Sadece ayağı değil, bacağınızı da kaybedebilirsiniz" diye konuştu.

 

 AYAK BAKIMINDA HİJYEN ÖNEMLİ

 Ayaklar gibi ayak bakımının yaptırıldığı yerlere de özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Aydın, menikür pedikür yaptırılırken sterilize edilmemiş aletlerden de uzak durulması çağrısında bulundu. Aksi takdirde AİDS, Hepatit gibi hastalıkların bu yolla bulaşabileceğini anlatan Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, nasır tedavisinin de mutlaka steril aletlerle yapılması gerektiğini açıkladı.

 

 AYAĞIN ÖNEMİ

 Ayağın vücudun en önemli organlarından biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, "Ayaklarımız vücut ağırlığımızı taşıyor. Yer çekiminden oluşan vücut ağırlığımızın oluşturduğu kuvvetin yere dağıtımını gerçekleştiriyor. Ayağın kendi içindeki kaslarla oluşturduğu enerjiyle bizim hareket etmemizi de sağlıyor. Yürümemizi, koşmamızı ayak aracılığıyla sağlıyoruz. Yaşamımızın çok önemli bir organı" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi