RIXOS Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'nin 150 milyon gecelemenin olduğu Antalya'da yılbaşını çağrıştıracak hiçbir şey olmadığına yönelik eleştirilerine destek veren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, Antalya'nın sadece Ramazan aylarında çekici hale geldiğini söyledi.

Rixos Otelleri Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'nin, yıllık 12-13 milyon turistin ağırlandığı turizmin başkenti Antalya'da kısa süre sonra kutlanacak yılbaşına ilişkin hiçbir hazırlık olmadığı yönündeki eleştirileri, turizm dünyasında da yankı uyandırdı. Sektör temsilcileri, Fettah Tamince'nin açıklamalarını destekledi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye turizm iddiasındaysa bunun gerektirdiği her şeyi yapmak zorunda olduğunu belirterek, "Her özel anı, organizasyonunu turizm ürününe dönüştürmek için çaba göstermeliyiz. Bunu da bir pazarlama mantığıyla yapmak zorundayız. Her türlü yazılı, görsel efekti de her şeyde kullanmalıyız" dedi.

 

'IŞIKLANDIRMA AĞAÇLANDIRMA YAPILABİLİR'

Tamince'nin sözlerini 'çok doğru' olarak nitelendiren POYD Başkanı Ali Kızıldağ ise şöyle konuştu: "Bir taraftan 'Antalya şehir olarak ziyaret edilen kentler arasında ilk 5'e giriyor' diye övünüyoruz, diğer taraftan bu anlamda turistik şehirlere gidildiğinde inanılmaz şekilde cazibe merkezi haline dönüştürüldüğünü görüyoruz. Ziyaret eden turistlerde o şehre karşı bağımlılık yaratıyor, hem de alışverişi tetikliyor. Çok güzel bir ambians oluşuyor ama biz maalesef Antalya'yı Ramazan ayı dışında renkli bir kent, özellikli, çekici hale getiremiyoruz. Bunlar çok büyük iş değil. Kentteki ana arterlerde değişik ışıklandırma, ağaçlandırma yapılabilir. Cumhuriyet Meydanı'nda Christmas'ı anımsatacak birtakım heykeller olabilir. Mağaza vitrinleri ve alışveriş merkezleri, yabancıların Christmas anlayışına göre dekore edilebilir. Belli yerlerde Christmas'a yönelik ürünlerin satışının yapılabileceği 'Christmas market' gerekiyor. Bunlar bile yeterli. Şehrin ileri gelenleri biraz kafa yorsa, sivil toplumun bu konudaki kanaat önderlerine sorulsa çok daha iyi fikirler çıkar."

 

NOEL BABA DOĞDUĞU YERDE UNUTULDU

Daha önce bu doğrultuda defalarca açıklamalarda bulunduğunu belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Komitesi Başkanı Recep Yavuz, Tamince'nin açıklamalarını, 'çok samimi, dikkate alınması gereken itiraflar' olarak nitelendirdi. 6 Aralık'ta Noel Baba Günü'nün tüm dünyada kutlandığını belirten Recep Yavuz, "'Demre Noel Baba'nın doğduğu ve öldüğü yer, kış döneminde kış turizmi yapalım' diyoruz, fakat Antalya'da, Demre'de hiçbir kutlama yapılmadı, organizasyon yapılmadı. Bu fırsat başka bir ülkenin elinde olsa orayı uçururdu" diye konuştu.

Antalya'ya gelen turistlerin yüzde 90'ının Hıristiyan olduğunu aktaran Yavuz, "Dünyanın en çok alkol tüketen 20 ülkesinden Antalya'ya bu yıl 9 milyon turist geldi. Biz ise kokteyl dersini yasaklıyoruz. Halbuki turist otele girdiğinde misafirperverliğin gösterildiği karşılama içkisidir. Her yerde yılbaşı gibi etkinlikler turizmi uçururken biz sırtımızı dönüyoruz. Turistin dinine, inanışlarına, kültürüne saygı göstermek gerekiyor. Turizm uluslararası bir etkinliktir ve bu şekilde görmek lazım. Ben de yurtdışına gittiğimde örneğin kimse bana zorla domuz eti yedirmeye çalışmıyor" şeklinde konuştu.

 

ESNAF DA DESTEK VERDİ

Kaleiçi ve Cumhuriyet Meydanı civarındaki esnaf da Fettah Tamince'nin açıklamalarına destek verdi. Kent Meydanı Esnafı Güçbirliği Derneği Başkanı Müfit Perdahlı, "Yılbaşı yılın belirli bir zamanına tekabül ediyor, ancak o belirli zamanın dışında da pek çok sıkıntılar var. O sıkıntıları da gündeme getirmeli. Örneğin Cumhuriyet Meydanını istediğiniz kadar süsleyin. Seyyar satıcılar, anlamsız büfeler, görsel kirlilik. Burada önceliği yerel yönetimler üstlenmeli. Yerel yönetimlerin önceliğinde, önderliğinde yapılması gerekir. Yerel yönetimler buraya çam ağacı, aydınlatma gibi belirli çalışmalar yapabilir. Tabii ki her dinden, her milletten 12- 13 milyon turistin geldiği Antalya'nın gözbebeği Cumhuriyet Meydanı, Kalekapısı da görsel zenginliğe kavuşturulmalı" diye konuştu.

Kaleiçi esnafından Ayşe Çakır, "Kendisine katılıyorum. Evet biz Müslüman bir ülkeyiz. Yılbaşı dinimize göre çok fazla kutlanması gereken bir olay değil. Ama biz turizm yapıyoruz, bir sürü turiste hizmet veriyoruz. İstanbul Ankara gibi kentlerde bu tür şeyler çok erken başlıyor. Yıllardır hiçbir şey yapılmıyor Antalya'da. Yılbaşına ait bir iki ağaca bir şey koymanın dışında hiçbir şey yapılmıyor. Ancak restoranlarda içiliyor. Yılbaşı kutlaması bu olmamalı. Biz Müslümanlığımızı kaybetmeden Fettah Tamince'nin dediği gibi para kazanıyor ve hatta daha güzel kazanmayı düşünüyorsak turizme hizmetle Müslümanlığımızı kaybetmiyoruz" dedi.

 

SADECE TURİST DEĞİL HALK İÇİN DE YAPILMALI

Aslında her yılbaşında bunların söylenildiğini belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak ise şöyle konuştu: "Dünya kenti Antalya diyoruz, 13 milyon turist geliyor ama akşam olduğunda sokaklardan el ayak çekiliyor, bomboş bir kente dönüşüyor. Sadece yılbaşı mı, diğer özel günler ve bayramlarda da bir heyecan yok. Yılbaşı gecesi için örneğin Beyoğlu, Nişantaşı'nda yapılanları görüyoruz. Bunlar sadece turist için değil, halk için de yapılmalı. Antalya dünyanın en büyük turizm kenti, bu kente her görüş, inançtan milyonlarca insan geliyor. Aylar önce turizmciler çalışmaya başlıyor. Benzer günlerde de dünyanın önemli kentlerine turist yağıyor. Bu tür günlerde Antalya'nın özel etkinliklere ihtiyacı var. Gelin gibi süslenmesi gerekir. Doğru bir şeye değinmiş. Karanlığa boğulmuş bir kent. Noel Baba Kilisesi, Antalya'da en çok ziyaretçi alan bir merkez, öne çıkartılmalı, aylar önce bunların hazırlığı yapılmalıdır."

 

TÜREL: FETTAH BEYE TEŞEKKÜR EDERİM

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel ise Fettah Tamince'nin eleştirisinin turizmcilere yönelik olduğunu söyledi. "Bizden önce yapılan sokak aydınlatmaları neyse aynı şekilde devam edecek" diyen Başkan Türel, bu konuda şöyle konuştu: "Tabi yılbaşına 20 gün var, biz bu çerçevede yılbaşı yaklaştıkça elimizdeki bütün aydınlatma materyallerini kullanacağız. Fettah bey, Antalya'daki turistik tesislerin sadece para kazanıp kente katkı sağlamadığından yakınarak, şehir aydınlatmalarında turistik tesislerin kente bir katkı sağlaması açısından da hatırlatıcı bir görevi ifa etmek istediğini söylediğini bana aktardı. Ben de bu katkısını önemsiyorum. Antalya'da turistik tesislerimiz yılbaşı aydınlatması için bir sokağımızı, caddemizi sponsor olmak suretiyle aydınlatmak istiyorsa biz seve seve onlara istedikleri caddeyi, sokağı gösterir, orayı aydınlatmalarını rica ederiz. Turistik tesislerimiz Antalya'dan para kazanıyorken Antalya'ya yerine getirmeleri gereken görevleri hatırlatmış Fettah bey. Bunu söylemiş, ben de teşekkür ediyorum kendisine. Hangi otelimiz, turistik tesisimiz, sokağımız aydınlatılmak isteniyorsa feda olsun. Biz seve seve onlara o sokakları açarız. Yeter ki gelsinler, kendileri de sponsor olmak suretiyle istedikleri gibi bir sokak aydınlatması yapsınlar."

 

Editör: Haber Merkezi