AKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde 11 ayda 24'ü kadavradan 64 karaciğer nakli gerçekleştirildi.

Türkiye'nin ilk yüz nakli ve çift kol nakliyle adını dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, başarılı nakillere devam ediyor. Son 2 yılda karaciğer nakillerinde artış sağlandığını belirten Organ Nakil Merkez Müdürü Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, 2013 yılında 39, 2014'ün ilk 11 ayında ise 24'ü kadavradan 64 karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini söyledi. Karaciğer nakillerinin yıllardır kadavradan kısıtlı sayıda yapıldığını belirten Prof. Dr. Dinçkan, "Üniversite yönetiminin çabalarıyla ekibimize dahil olan cerrahlar ve uyumlu ekibi oluşturularak, canlı karaciğer nakillerinde de söz sahibi bir merkez haline geldik. Her yıl organ nakli sayısının artmasını planlamaktayız" dedi.

 

11 YILDIR HASTA

64'üncü karaciğer naklini emekli 61 yaşındaki Cemali Özgül'e gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Dinçkan, "Hastamızda 11 yıldır Hepatit-C vardı ve siroz ileri safhadaydı. 12 Aralık 2013'te organ bekleme sırasına kaydoldu. Ailesinde vericiler olmasına karşın o kadavra listesine yazılmak istedi. 26 Kasım günü, geçirdiği kaza sonrasında beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 63 yaşındaki Erdem Kocacık'ın bağışlanan karaciğerini naklettik. Sağlık durumu çok iyi, hastamız taburcu olacak" diye konuştu.

 

BAĞIŞÇI AİLEYİ TANIYORDU

Çiftçi Erdem Kocacık'ın ailesi tarafından bağışlanan karaciğerle hayata tutunan Cemali Özgül, bağışçı aileyle tanıdıklarını belirterek, "Organları bağışlanan Erdem Kocacık, eşimin uzaktan akrabası olur. Allah'tan rahmet diliyorum. Kumluca'dan bir hemşehrimin organlarının bağışlandığını ve bana uygun olduğunu duyunca kimliğini araştırdık. Aile ile yakınlığımız ortaya çıkınca duygulandım. Çok karışık duygular yaşadım. Allah Erdem Kocacık'ı cennetine kabul etsin. 2 torunum ve 4 çocuğumun duaları onun için olacaktır. Herkesi de organ bağışçısı olmaya çağırıyorum" diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi