Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu, Rus Rublesi'ndeki düşüşün iç piyasada etkisinin büyük olacağını belirtti. Rublenin dolar karşısında değer kaybının, bölgedeki turizmi olumsuz yönde etkileyeceğini, hatta bazı tur operatörü firmaların iflas edebileceğini söyleyen Çavuşoğlu, 2015 turizm sezonunun çok zor geçeceğini kaydetti. 2015 yılındaki paket turlarda yüzde 60 azalma beklediklerini belirten Çavuşoğlu, "Rusya bizim Almanya'dan sonra 2'nci büyük pazarımız. Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı yılda 5 milyona yaklaşıyor. Rusya'da son zamanlarda yaşanan ekonomik problemlerden dolayı, Rus Rublesi dolar karşısında yüzde 60'lara varan değer kaybetti. Biz Rusya'daki satışlarımızı ruble olarak yaparken, Türkiye'deki otellere ödemelerimizi dolar olarak yapıyoruz. Bu değer kaybından dolayı paket turlarda yüzde 60'lara varan zamlanma yaşanacak" diye konuştu.

İFLASLAR YAŞANABİLİR
Ekonomide yaşanan hareketliliğin Rusya'dan çıkacak turist sayısında azalmaya sebep olacağını aktaran Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Tahminlerimize göre 2015 turizm sezonunda, yüzde 40'lara varan azalma bekliyoruz. Ayrıca Rusya kendi ekonomisini göz önünde bulundurarak sıcak parayı kendi ülke sınırları içinde tutma çabası içine girdi. Geçtiğimiz yıl Rusya'dan dünyanın çeşitli yerlerine turist taşıyan 21 tur operatörü ekonomik krizden dolayı iflas etti. Rublede yaşanan düşüş ve doların yükselişinden, Rus tur firmaları ve Türkiye'deki otellerin önemli derecede etkilenmesi bekleniyor. Tur operatörü firmalar kendilerini revize etmedikleri ve büyümeye gittikleri takdirde iflas eder."
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, şu an tüm dünyada yaşanan ekonomik çalkantı olduğunu belirterek, buradan en çok etkilenen ülkelerden birinin de Rusya Federasyonu olduğunu söyledi. Ukrayna krizinin ardından Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'nin öncülüğünü yaptığı Rusya'ya dönük ambargoyu hatırlatan Ayık, ambargonun ister itemez Rusya'daki bütün ekonomik dengeleri de sarstığını kaydetti.

SEYAHATTEN VAZGEÇEMEZLER

Rus para birimi rublenin, dolar ve euro karşısında çok ciddi değer kaybettiğini belirten Ayık, şöyle konuştu: "Bu da ister istemez orda ekonomik belirsizliğe neden odu. Rusya pazarı bizim için de çok önemli, Türkiye'ye en çok turist gönderen ilk üçteki ülkeden biri. Dolayısıyla bu pazarı çok dikkatli takip etmek, izlemek zorundayız. Ama şu an için çok panik yapacak bir durum da yok. Çünkü Rusların çok yoğun geldikleri dönem Nisan- Ekim ayları arasıdır. Şu an tabi ki Türkiye o pazarda bir tatil ülkesi konumunda değil. Daha çok sıcak ülkeleri tercih ederler, başta Mısır. Dolayısıyla biz de o pazarı dikkatle takip ediyor, ekonomik şartları kaygıyla izliyoruz. Burada tabi ki Nisan ayında daha gerçekçi konuşmak gerekebilir. Önümüzde 5-6 aylık bir süre var ve o dönem içinde tahmin ediyoruz ki ekonomik dengeler oturmaya başlayınca bu insanlar mutlaka seyahat edecek. Tatilden vazgeçmeleri mümkün değil. Bu insanlar tatil yapmaya karar verdiklerinde ilk gidecekleri ülke, akıllarına gelecek ilk ülke Türkiye'dir. Rusya Federasyonu vatandaşlarının tatil için gidecekleri ülkelerin başında bizim ülkemiz geliyor."

Editör: Haber Merkezi