TÜRKİYE'nin güney illerindeki dondan sebzeler zarar gördü, ancak Rusya'daki kriz sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesini engelledi.

Tüm yurdu etkisine alan soğuk hava ve kar yağışı, hem sebze ve meyve üretimini hem de nakliyesini yapılamaz hale getirdi. Seralarda üretilen ıspanak, marul, tere, maydanoz, karnabahar, yeşil soğan gibi sebzelerin zarar gördüğünü belirten Antalya Toptancı Hali komisyoncusu İsmail Erten, dondurucu soğukların 'yeşillik' tabir edilen sebze türlerine zarar verdiğini söyledi. Sebzelerin veriminin de düştüğünü anlatan Erten, "Şu an halde patlıcanın kilosu 2, domatesin 1.5, salatalık ve biberin fiyatı ise 2 TL seviyesinde" dedi.

 

'DON ZAMMI'NI RUSYA'DAKİ KRİZ ENGELLEDİ

Tüm Bostan, Sebze, Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er ise Rusya krizi nedeniyle azalan sebze ve meyve ihracatının fiyatların yükselmesine engel olduğunu aktardı. Er, "Rusya'da kriz olmasaydı, bugün sebze ve meyvenin yanına bile yaklaşamazdık. Fiyatlar korkunç derecede artardı. Kriz nedeniyle ihracat azaldı. Güneydeki komşularımız da savaşlar nedeniyle alım yapamadıkları için sebze ve meyvede fiyat artışı olmadı. Bir miktar fiyat artışı donların yaşandığı yeşilliklerde olacaktır" dedi.

Hem üretimin hem nakliyenin güçlükle gerçekleştiğini aktaran Er, "Üreticiler seralarındaki ürünü korumak için gece gündüz çalışıyor. Nakliyecilerimiz üretim alanlarından büyükşehirlere sebze ve meyve sevkiyatı için yollarda karla mücadele ediyor. Benim Kumluca'dan yüklenen sebze kamyonum Kütahya'da karda kaldı" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi