SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, her ilde İl Sağlık Müdürü başta olmak üzere Bakanlık yöneticilerinin o ay kamu hastanelerinden sağlık hizmeti almış 10 hastanın evini ziyaret etmesi talimatı verdi. Bakan Müezzinoğlu, "1 Şubat'tan itibaren bütün yöneticilerimiz zile basacak, kapıyı çalacak ve hatır soracak" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nca bu yıl 7'ncisi düzenlenen 'Koordinasyon Değerlendirme ve Planlama Toplantısı' Belek'te başladı. 2 gün devam edecek toplantıya 81 ilden sağlık müdürleri, kamu hastaneleri genel sekreterleri, halk sağlığı müdürleri ve bakanlığın illerdeki diğer üst düzey yöneticileri katıldı.

Toplantının açılış oturumu için dün sabah saatlerinde Belek'e gelen Bakan Müezzinoğlu, salona girerken 'Sayın Bakanımız tören alanına teşrif etmişlerdir' şeklinde anons edilmesine tepki gösterdi. Ellerini iki yana açan Bakan Müezzinoğlu, "Tören alanı mı burası?" dedi.

 

İLETİŞİM EKSİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada il sağlık müdürleri, genel sekreterler ve halk sağlığı müdürlerinden birlikte başarı beklediklerini söyledi. "Sizlerden tek başınıza başarı beklemiyoruz. Birlikte başarabilmenizi istiyoruz" diyen Bakan Müezzinoğlu, amaçlarının bu üçlü yapıyı güçlü hale getirebilmek olduğunu söyledi.

 

ARTIK 'BEYİN TERİ' ZAMANI

Sağlık alanında alın teriyle birçok başarılara imza attıklarını belirten Bakan Müezzinoğlu, "Antalya'da sizlerden alın teri değil, beyin teri istiyorum, daha güzele, daha iyiye, daha doğru hedeflere gidecek beyin terini merkeze alın" şeklinde konuşmasına devam etti.

Sağlıkta eksik ve zayıf yönlerin yeniden konuşulmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Bakan Müzezzinoglu, şöyle konuştu: "Anne ölümleri, bebek ölümleri, akılcı ilaç kullanımı, uyuşturucu sıkıntısı. Bütün bunlarla ilgili anne ölümlerini biz daha dinamik ve daha başımız dik, alnımız açık daha iyi noktaya nasıl taşıyabiliriz? Hangi kararları alırsak, hangi değişimleri yaparsak anne ölümlerinde bir anneyi daha fazla yaşatabiliriz, hangi kararı, hangi duyarlılığı gösterirsek bir bebeği daha yaşatabiliriz? Yaşatabildiğimiz o bebek belki yarınlarda beyin teriyle belki Türkiye'nin vizyonunu değiştirecektir."

 

TÜRKİYE BİLİM VE AR-GE'DE İDDİALI KONUMA GELİYOR

Türkiye'nin sağlık alanında yalnız sağlık hizmetini çok iyi sunan bir ülke olma başarısıyla yetinemeyeceğini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlıkta bilim, Ar-Ge, üretim alanında iddialı olmak zorunda olduğunu söyledi. Bunun için yasanın meclisten geçtiğini belirten Bakan Müezzinoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın kuruluş aşamasına geçtiklerini söyledi.

 

Bakan Müezzinoğlu, "İnşallah başkanlığın kuruluşunu 1 ay içinde yapacak, kanser enstitüsüyle ve akreditasyon enstitüsüyle, hemen peşinden bioteknoloji enstitüsüyle, inşallah diğerlerini çok hızlı kurarak ve kurumsallaştırarak Türkiye'nin sağlık Ar-Ge'si,Türkiye'nin sağlıkta katma değer üreten ve dünyaya da bunu sunabilen, Türkiye'nin patenti olan Türkiye sağlık camiasının beyin terini dünyaya hizmet ettiği alanları mutlaka açmak zorunda ve bu alanlarda iddialı olmak durumundayız" diye konuştu.

Bir ay içerisinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin de kuruluşunu gerçekleştireceklerini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, bununla eğitim araştırma hastanelerini çok daha farklı konuma geleceğini dile getirdi.

 

EV ZİYARETLERİ MASABAŞINDAN FAYDALI

Bakan Müezzinoğlu, her gittiği ilde olağanüstü bir program olmadığı takdirde 2 saatini o ilde sağlık hizmeti almış hasta ziyaretlerine ayırdığını belirterek, "Orada bir yeni doğum yapmış olan, yoğun bakımdan çıkmış olan ve ameliyat olmuş olan en az üç eve tesadüfen gidiyorum. Bu gittiğimiz adresi önceden bilme gereğinin anlamı değeri de yok. Hedef için de amaç için de katkısı yok" diye konuştu.

2 yıllık bakanlık süresince salon toplantıları ve masa başında yöneticilerle yaptığı toplantılarda yakalayamadığı birçok problemi veya çok basit sorunu o evdeki hastadan, hasta yakınından yakaladıklarını belirten Bakan Müezzinoğlu, şunları söyledi:"İnşallah her ay ildeki bütün yöneticilerimiz, Türkiye genelinde 7- 8 bin yöneticimiz var. Her ay 10 eve, bunun üçü aile hekimliğinden hizmet almış olan, biri 112 acil hizmetlerinden hizmet almış olan, diğeri 5'i, 6'sı doğum yapan, yoğun bakımdan çıkan, ameliyat olan, diyabet hastası, kronik böbrek hastası. Ama ildeki bütün yöneticiler 10 eve gidip, eşinizle giderseniz daha bereketli olur, şart değil, ama elinizde bir demet çiçek, güler yüz, bir vicdan, bir hatır sorma, bir insani ilişki. Bütün yöneticilerimiz ve başta il sağlık müdürümüz, genel sekreteriniz, halk sağlığı müdürümüz, yardımcıları, yani hastanelerdeki bütün yöneticilerimiz. Bu anlamda, 1 Şubat'tan itibaren bütün yöneticileriz zile basacak, kapıyı çalacak ve hatır soracak."

 

ALO UYUŞTURUCU HATTI

Uyuşturucuyla mücadele konusunda, "Bataklık nerede? Artık sivri sinekler bizim canımızı okur hale gelmiş, halbuki bataklığa bakmamız lazım" diyerek açıklamalarda bulunan Bakan Müezzinoğlu, önleyici ve koruyucu tedbirler konusunda son 7-8 aydır çok yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Müezzinoğlu, çalışmaları Salı günü acil eylem planıyla 8 bakanlık ve sivil toplum örgütlerine sunacaklarını söyledi.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı olarak Alo Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nı kuracaklarını belirten Bakan Müezzinoğlu, şunları söyledi:"Bu anlamda anne ve baba veya muhatapları asla güvenin dışında, ben suçlu pozisyonuna düşer miyim gibi değil, anne rahatlıkla sorabilecek, rahatlıkla danışabilecek. Aile hekimlerimiz de onlara gerekli eğitimi verebilecek ve aile hekimine grip olmuş, nezle olmuş gibi, bir enfeksiyon, normal bir rahatsızlık geçiriyormuş gibi. Psikiyatri uzmanı olan bütün hastanelerimizde artık bağımlılık polikliniklerini yaygınlaştıracağız. Bu yalnız uyuşturucu bağımlılığı değil, işte korkarım ki bir 3- 5 yıl sonra bizim bir kartopu gibi büyüyen bir teknoloji bağımlılığı grubu geliyor. Sigara bağımlılığı, alkolizim, kumar bağımlılığı, dolayısıyla biz artık sağlık hizmeti sunumunda bağımlılık alanına bağımlılık poliklinikleriyle, bağımlılık servisleriyle hizmet vermeliyiz. İlle AMATEM'e gitmeden, çünkü AMATEM artık bir damgadır. Anneler, babalar ve aileler, o damgadan korktukları için de o safhaya gelmeden ortaya çıkmıyorlar."

 

SAĞLIK TURİZMİ

Bakan Müezzinoğlu, şehir hastaneleriyle de sağlık turizmini iyi bir şekilde planlayacaklarını söyledi. "Hizmeti iyi sunuyoruz, iyi sunuyorsak yakın coğrafyamızdaki 1.5 milyar insanı da bu sağlık turizmi hizmetiyle Türkiye'yi sağlıkta merkez yapacağız" diyerek konuşmasına devam eden Bakan Müezzinoğlu, sağlık turizmi hizmeti sunumunda Türkiye 2018'de 9- 10 milyar, 2023'te 20- 25 milyar dolarları yakalayan ve hizmet alanında marka değeri olmuş bir Türkiye hedefinde olduklarını dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi