OBEZİTENİN Türkiye'de ve dünyada pek çok kronik hastalığa yol açarak yaşamı tehdit ettiğini belirten Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, "Cerrahi müdahale, obezitenin birinci basmak tedavisi değildir" dedi.

 Memorial Antalya Hastanesi ve Antalya Aile Hekimleri Derneği tarafından düzenlenen toplantıda Prof. Dr. Alihan Gürkan ve Antalya'da görev yapan aile hekimleri bir araya geldi.

 Vücut kitle endeksinin obezite için uygulanan tedavinin belirlenmesinde önemli bir kriter olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alihan Gürkan, "Bu indekse göre 30'un üzeri obez, 35-39 arası ciddi obez, 40'tan sonra ise hastalık yapıcı obeziteden bahsediyoruz" dedi. Şişmanlığın bir hastalık olarak görülmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Gürkan, dünyada 300 milyondan fazla kişinin obezite ile mücadele ettiğini ve bu sayının 2030'lu yıllarda 500 milyona çıkacağından endişe duyulduğunu söyledi.

 İnsanların, ancak kanser gibi önemli hastalıklarda doktora başvurduğunu, obezite sorunu ile karşı karşıya kaldıklarında bundan kurtulmak için bir uzman yardımı almadıkları belirten Prof. Dr. Gürkan şöyle konuştu: "Obezite kişilerin ömrünü normal insanlara göre 10 yıl kısaltır. Beden kitle indeksi 40'ın üzerinde olan hasta grubu, diyet ya da spor ile yaşam değişimi sağlasa da, bu grupta en iyi kilo verme oranı yüzde 10 seviyesindedir. Yani yüzde 90'ı kilo verememektedir. Bu kişilerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bunu da cerrahi olarak yapıyoruz. Obezite nedeniyle, diyabet, yüksek tansiyon, eklem ağrısı, uyku apnesi, reflü, psikiyatrik bozukluk, kolesterol rahatsızlıklarına yakalanıyorsunuz. Obezitede cerrahiden başlama gibi bir yanlış var. Ameliyat olabilecek hastayı endokrinoloji uzmanı, diyetisyen ve psikiyatri uzmanı ile birlikte, onların da onayını alarak belirliyoruz. Cerrahi müdahale asla obezitenin birinci basmak tedavisi değildir."

 

 

Editör: Haber Merkezi