MİLLETVEKİLİ seçimlerinde aday olabilmek için kamu kurum ve kuruluşlarından 10 Şubat Salı gününe kadar tanınan istifa süresi için geri sayım başladı. Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe'den İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay'a, birçok isim gündemde fakat 'Evet' diyen tek isim yok.

Yüksek Seçim Kurulu, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimleri için kamu kurum ve kuruşlarında çalışanlar, bu niteliğe sahip meslek odaları ve siyasi partilerin yönetimlerinde yer alanlar, belediye başkanları ve belediye meclis üyelerine istifa için tanıdığı süre 10 Şubat Salı günü mesai bitimiyle sona erecek. Antalya kamuda siyaset rüzgarının en cılız şekilde estiği bir dönemi yaşarken, Akdeniz Üniversitesi'nden, Büyükşehir Belediyesi'ne bir çok isim gündeme geldi fakat istifayı doğrulayan, 'Siyasete atılıyorum' diyen bir tek isim çıkmadı. Kamuda Antalya'nın en eski iki bürokratı İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ve İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar'ın Ak Parti'den milletvekilliği adaylığı için 10 Şubat'ta görevlerinden ayrılacağı iddia edildi. Görevinde 11 yılı geride bırakmaya hazırlanan Acar, iddiaların aksine siyaset gibi düşüncesinin olmadığını söyledi. Kayseri'den milletvekilli olmak istediği öne sürülen Gülay da iddialar karşısında 'Siyaset benim yapabileceğim bir iş değil' dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde ise Genel Sekreter Birol Ekici ve Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin'in milletvekili adaylığı için istifası siyaset kulislerinin gündeminde yer alıyor. Ekici, milletvekilliği için istifasının söz konusu olmadığını söyledi. AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin ise memleketi Kahramanmaraş'tan MHP milletvekili adaylığı bu seçim döneminde de gündemde yer alıyor.

 

MESLEK ODALARINDA SİYASET RÜZGARI DÜŞÜK

Daha önce milletvekili ve büyükşehir belediye başkanı çıkaran Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) ise siyasi hareketlilik gözlenmiyor. Her seçim döneminde adaylığı gündeme gelen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak'ın adı kulislerde geçerken, henüz adaylık konusunda bir 'yeşil ışık' söz konusu değil.

Geçmişinde eski başkanı merhum Fikret Badazlı'yı Ak Parti sıralarından parlamentoya gönderen Antalya Ticaret Borsası'na (ATB) da bu dönem siyaset uğramadı. 10 Şubat için geri sayım sürerken oda yönetiminden şu ana kadar istifa haberi gelmediği gibi siyasi partilerin kulislerinde de ATB yönetiminden bir isim gündemde değil.

 

DENİZ TİCARET'TEN İSTİFA BEKLENİYOR

Ticaret odaları içinde istifa Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi'nden bekleniyor. Şube Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu'nun Ak Parti'den milletvekili aday adaylığı için görevinden ayrılması bekleniyor. Oda, daha önce eski Başkanı Hüsnü Çöllü'yü CHP'den Ankara'ya göndermişti. Kendiroğlu, bu konuda bir girişiminin olmamasına rağmen adaylığı için genel bir akım olduğunu dile getirdi.

 

BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odalarında ise Ziraat Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Antalya şube başkanları CHP'den adaylık için görevlerinden istifası CHP kulislerinde kulaktan kulağa yayılıyor. Ziraat Mühendisleri Şube Başkanı Vahap Tuncer, istifanın son günü 10 Şubat'a daha sürenin olduğunu belirtirken, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cem Oğuz, daha net ifadelerle "Benim bu yönde bir talebim olmaz ama bunun karşılığında CHP'den de bana gelmiş somut bir teklif yok" dedi. Meslek odaları içinde CHP'den milletvekilliği için istifa Antalya Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler Odası'ndan (ASMMMO) bekleniyor. Daha önce CHP il başkan adayı olan ASMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erdem'in bu kez vekil adaylığı için görevinden ayrılacağı iddialar arasında.

 

CHP'DE 10 ŞUBAT'A KADAR SANCI

Siyaset arenasında ise Ak Partili Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mehmet Başaran'ın Burdur'dan milletvekili adaylığı için istifası gündemde yer alırken, CHP cephesinden İl Başkanı Cavit Arı'nın olası istifası 10 Şubat günü mesai bitimine kadar partinin sıcak gündemi olmaya devam edecek. Ankara'da genel merkez ziyareti yapan Arı, konuyla ilgili soruya "10 Şubat'a kadar daha 15 gün var" yanıtını verdi.

 

EMEK CEPHESİ

Sendikalar cephesinden ise Birleşik Kamu-İş'e bağlı Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri Cengiz Gülabay'ın CHP Antalya milletvekilliği için istifası bekleniyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde makine mühendisi olarak çalışan Gülebay, Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nde de yönetim kurulu üyeliği yapmıştı. Süreçte KESK ve DİSK'ten milletvekilliği için istifa beklenmiyor.

 

HEKİMLERDE DURUM

Farklı siyasi partilerden onlarca milletvekilli aday adayının çıktığı hekim camiasında da siyasetin rüzgarı cılız esiyor. Bu rüzgar içinde Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Niyazi Nefi Kara'nın CHP'den milletvekilliği için istifası bekleniyor. Fakat 10 Şubat gününe kadar en çok istifanın Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Antalya Devlet Hastanesi'nden olması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi