Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçildikten 1-2 hafta sonra katıldığı NATO zirvesinde Obama ile görüştükten sonra gece yarısı telefonla kendisini arayıp sorduğu Serik ve Manavgat'taki arıtma tesislerinin, Mayıs sonu veya Haziran başında biteceğini açıkladı.

Menderes Türel, Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (DÖSİAD) konuğu oldu. DÖSİAD Baştanı Gültekin Gencer, yönetim kurulu ve üye işadamlarının katıldığı toplantıda Türel çalışmalarından bahsederken, işadamlarının sorularını da yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerdeki Antalya ziyaretini hatırlatan Menderes Türel, Davutoğlu'na 2 saat brifing verdiğini belirterek, "Antalya'da Büyükşehir Belediyesi olarak 1 sene içerisinde şu an ihale hazırlığı yürütülün ve ya tamamlanmış toplam yatırım miktarının 1 milyar TL olduğunu ifade ettim. Bu çok önemli. Nasıl oluyor, kaynak nereden geliyor? Doğru bir finans yönetimi. 1 milyar TL'nin üzerinde borçla devretmiştim ama 2 milyar TL'nin üzerinde borçla devraldık. Birkaç kez dile getirdik ama şikayet için değil, Antalya halkına bilgi için. 'Bu borçları öderiz yatırım da yaparız' dedik. Belediyemizin bu sene için 235 milyon TL'lik borcu da ödendi" dedi.

 

RAYLI SİSTEM PROTOKOLU İMZALANIYOR

Meydan Kavşağı'ndan Aksu'da Expo 2016 Antalya sergi alanına kadar yaklaşık 16 kilometrelik raylı sistem projesine ilişkin bilgi veren Başkan Türel, Ulaştırma Bakanlığı ile resmi protokol töreninin 3 Mart Salı günü Ankara'da yapılacağını söyledi. Türel, "Hat ve istasyon, durakların yapılması bölümünü Ulaştırma Bakanlığı, araç satın alımını da biz gerçekleştireceğiz. Ulaştırma Bakanlığı ihale yapacak, yaklaşık 230 milyon TL bedel. 100 milyon liralık araç teminini de biz yapacağız ve 23 Nisan Expo 2016'ya yetiştirmeye çalışıyoruz, inşallah yetiştireceğiz" dedi.

 

ERDOĞAN'IN MERAK ETTİĞİ SORUN HAZİRANDA BİTİYOR

Menderes Türel, Eylül ayında da anlattığı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni cumhurbaşkanı seçildiği dönemde, ABD Başkanı Obama ile görüşmesi sonrası kendisini aradığı ve telefonla Manavgat ve Serik'te yaşanan arıtma problemlerine ilişkin gerçekleştirdikleri görüşmeyi tekrar hatırlattı.

NATO zirvesinin olduğu dönem, saat 01.30'da Çin'den döndüğünü anımsatan Türel, şöyle dedi:"Bir SMS, 'Sayın cumhurbaşkanı seni arıyor.' Ben de tabi kimi arayacağımızı bilmiyoruz, yeni telefonlar filan. Eski arkadaşlardan ulaşmaya çalıştım. Dediler ki 'Yeni eve girdi daha istirahata çekilmemiştir arayabilirsin.' Ben tabi direkt kendisini hiçbir zaman aramadım, çünkü yoğun program içerisinde çalışıyor. 'Arayın arayın' diye ısrar edilince birlikte çalıştığı arkadaşları aradım, kendisi çıktı telefona. 'Ya Çin'den gelmişsindir yorgunsundur bir şey söyleyecektim yarın konuşalım' dedi. 'Yok efendim buyrun' dedim. 'Bu Manavgat ve Serik arıtmaları ne durumda' dedi. Hükümet ilanı öğle saatlerinde olmuştu. Biz sabahtan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bu yatırımların çalışmalarını planlamıştık iki saat boyunca. Yol haritamızı çizmiştik. Dolayısıyla kendisine o bilgileri arzettim. 'Efendim planladık, turizm bakanlığımızla anlaştık, sağolsun sayın dışişleri bakanımız, maliye bakanımızla birlikte 50 milyon liralık katkı sağladılar bu arıtmalar için. Aslında bu iki arıtmanın yatırım maliyeti 150 milyon lira. Ama 50 milyonu bakanlıktan gelecek. Dolayısıyla ihaleleri Kasım gibi yapacağız ve Aralık gibi yer teslimi, Mayıs gibi de açacağız, hiçbir sorun yok' dedim. 'Bize bunu sorun diye getiren turizmci arkadaşlar oldu, seyahatimize katılan arkadaşlara 'Siz merak etmeyin o işleri Menderes halleder' demiştim zaten. Hayırlı olsun, kolay gelsin' dedi ve kapattı. Gece 01.30'da bile Manavgat, Side, Kumköy, Belek'teki arıtmayı soran bir cumhurbaşkanı. Tabi biz de bu şansı Antalya'nın istifadesine dönüştürmeye çalışıyoruz."

Geçen yıl Manavgat, Side, Kumköy ve Serik'teki arıtmaları felaket durumda olarak nitelendiren Türel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın merak edip sorduğu bu projelerin, Mayıs sonu veya Haziran başında tamamlanarak hizmete gireceğini açıkladı.

 

'BU ŞEHRİN AMELESİYİZ'

Bu dönemin Antalya için büyük fırsatları olduğunu belirten Türel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Söbüçimen Yaylası'ndan Mevlüt Çavuşoğlu, dağın hemen öbür yakası Taşkent yaylasından Ahmet Davutoğlu'nu örnek gösterdi. Türel, "Bu her zaman biraraya gelen bir fırsat değil. Zaten hep söylüyorum. Bu şehrin amelesiyiz. Antalya'ya en iyi hizmet için çalışıyoruz" dedi.

 

BOĞAÇAYI TEKNİK İNCELEMEDE

Boğaçayı'nda planlanan projeye karşı taşkın alanı olduğu gerekçesiyle yapılan eleştirileri anımsatan Türel, "Bunu anlamak mümkün değil. Taşkın alanı ben de biliyorum sorun yok. Eğer teknik uzman olduğunu iddia eden biriysen nasıl aşarız, onu anlat, biz de yararlanalım. Amerika'da merkezi bulunan dünyanın en büyük iki mühendislik firmasıyla 8 aydır teknik çalışmalar yürütüyoruz. Ön fizibilite yapıldı, şimdi detaylarına giriyoruz. Ben bu memleketin evladıyım. Sel gelecek, götürecek bile bile ben oraya yatırım yapar mıyım? Çalışıyoruz inşallah şu anki veriler yapılabilir. Çıkmazsa da ne yapalım. Dolayısıyla gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

 

İZMİR'DEN İLGİNÇ İDDİA

Antalya'da mahalleye dönüşen 539 köye özel idare döneminde yol, su ve diğer yatırımlar için ayrılan bütçe 10 milyon lirayken, Büyükşehir Belediyesi olarak sadece sıcak asfalt için 100 milyon TL bütçe ayırdıklarını belirten Menderes Türel, Finike'de bir dağ köyündeki Fatma Nine'nin 86 yaşında evinde suyla tanıştığını, Akseki'nin 30 yıllık su sorununun 6 ayda çözüldüğünü dile getirdi. Türel, İzmir'den ilginç bir iddiayı da gündeme getirdi. 'Menderes Türel Antalya'da muhalefet belediyelerine hizmet ediyormuş da, İzmir'de Kocaoğlu Ak Partili belediyelere hizmet etmiyormuş' diye insanların arasında bir söylem dolaştığını belirten Türel, bu örneğin aslında kendisi için iyi, ocaoğlu için kötü bir örnek olduğunu söyledi. Türel, Antalya'da en büyük hizmetlerin muhalefette olan Manavgat, Alanya gibi ilçelere yapıldığını kaydetti.

 

ÖZGECAN SONRASI MİNİBÜSLERE KAMERALI SİSTEM

Özgecan Aslan olayı sonrası Antalya'da toplu ulaşımda güvenlik amaçlı yeni bir sistem oluşturulduğunu da anlatan Türel, "Toplu ulaşım araçlarını adım adım izleyeceğiz. İçine kamera koyacağız ve o sistemi kapatmaya çalışanlara da çok ağır cezalar uygulanacak" dedi.

 

MUHTAR YAZILIMI TÜRKİYE'YE UYGULANACAK

Antalya'da muhtarlara yönelik bir yazılım oluşturulduğu ve muhtarlardan gelen talepleri telefonundan takip edebildiğini kaydeden Türel, bu sistemin geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtarlarla yaptığı toplantıda gündeme getirildiğini ve Türkiye genelinde uygulanması için İçişleri Bakanlığı'nca çalışma başlatıldığını açıkladı.

Toplantı sonunda işadamları tarafından Menderes Türel'e Döşemealtı'na özgü yöresel halı hediye edildi.

Editör: Haber Merkezi