ANTALYA'da düzenlenen 'Şüpheli Asker Ölümleri Sempozyumu'nda konuşan Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği avukatı Ahmet Çevik, Mayıs 2012'de açıklanan resmi rakamlara göre 22 yılda 2 bin 221 şüpheli asker ölümü olayı yaşandığını söyledi. Çevik, "Şu unutulmamalıdır ki, aydınlanmamış her şüpheli ölüm bir cinayettir" dedi.

Antalya'da Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği tarafından Hacı Bektaş Veli Cem Evi ve Kültür Merkezi'nde 'Şüpheli Asker Ölümleri Sempozyumu' gerçekleştirildi. Dernek üyeleri, avukatlar, mağdur aileler ve yakınlarının yoğun ilgi gösterdiği sempozyumda, "Şüpheli ölüm nedir", "Türkiye'deki şüpheli ölümler sorunsalı" ve "Yaşam hakkı ihlalleri" konuları tartışıldı.

Sempozyumda Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkanı Oktay Can, Başkan Yardımcısı Rıza Doğan, dernek avukatları Ahmet Çevik ve Kasım Elveren konuştu.

Antalya'da düzenlenen sempozyumun Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyen Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkanı Oktay Can, etkinliğe Türkiye'nin dört bir yanından kendisi gibi mağdur ailelerinin katıldığını, hepsinin de dileğinin şüpheli ölümler veya faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması olduğunu söyledi.

"Yaşam hakkı, kişinin fiziksel varlığının sürdürebilmesinin güvencesini oluşturan en temel insan hakkıdır" diyen dernek avukatı Ahmet Çevik, "Ülkemizde en temel insan hakkı olan, yaşam hakkının ihlal edildiğini mağdurları ve cenazeleri belli olan fakat failleri belirlenememiş birçok şüpheli ölüm vakası olduğunu ve faili meçhul cinayetlerin işlendiğini bu cinayetlerin cezasız kaldığını, cezasızlığın bir sorun olduğunu biliyor ve yaşıyoruz" dedi.

 

'HER ŞÜPHELİ ÖLÜM CİNAYET'

Askeri savcıların, kışladaki asker ölümlerine ilişkin şüphelere her seferinde 'kovuşturmaya gerek yok' kararıyla nokta koyduğunu ve aileleri mağdur ettiğini iddia eden avukat Çevik, şöyle konuştu:

"Mayıs 2012'de açıklanan resmi rakamlara göre 22 yılda 2 bin 221 şüpheli asker ölümü olayı yaşanmıştır. Bu, her yıl 100, her 3- 4 günde 1 askerin şüpheli öldüğü anlamına gelmektedir. Şüpheli asker ölümleri sivil intiharlardan 3 kat daha fazladır. 2012 Aralık ayında TSK tarafından açıklanan rakamlara dayanarak gerçek şüpheli ölüm sayılarının, basına yansıyanların yaklaşık 1. 5 katı kadar olduğu söylenebilir. Bedelli askerlik uygulaması bile şüpheli asker ölümlerinin önüne geçememiştir. 2014 yılında 43, 2013 yılında 59, 2012 yılında 69 asker intiharları yaşanmıştır. Şu unutulmamalıdır ki, aydınlanmamış her şüpheli ölüm bir cinayettir. Her kirli cinayet ise başka katliamların meşruiyetidir."

Sempozyumunun ikinci oturumunda, 'Eğitim zayiatı' konulu belgesel izlendi.

 

MÜCADELESİNİ ANLATTI

Son bölümde ise Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkanı Oktay Can, Tunceli'nin Hozat İlçesi'nde 2009 yılında askerlik görevini yaparken nöbet mevkiinde ölü bulunun ve intihar ettiği öne sürülen oğlu Piyade Er Murat Oktay Can'ın ölümü sonrasında yaşadıkları acıyı dile getirdi ve bu süreçte verdiği mücadeleyi anlattı.

Adana'dan gelen Hayri Kamalak, mücadele sürecinde oğlu Er Volkan Kamalak'ın adını verdiği Volkan Kamalak Dayanışma ve Hizmet Evi'ni kurduğunu ve bu konuda yardıma ihtiyacı olan tüm mağdur yakınlarına yardımcı olduklarını söyledi.

Hülya Karadeniz ve Yılmaz İbiş ise evlatları Erdem Karadeniz ve İlhan İbiş'in şüpheli ölümlerinin aydınlığa kavuşturulması için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

 

Editör: Haber Merkezi