RUBLE krizi ve devalüasyon nedeniyle Türkiye'de başta turizm olmak üzere birçok sektörde ciddi kaybın yaşandığı Rus pazarında, kesme çiçek ihracatı ise yüzde 65 oranında artış gösterdi. Avrupa'dan çiçek alımını yüzde 70'e yakın düşüren Rusya, Türkiye'ye yöneldi.

Rusya'nın Avrupa Birliği ülkeleri ile arasında yaşanan sorunların neden olduğu ekonomik kriz sonrası rublenin dolar karşısındaki büyük değer kaybı ve devalüasyon, Türkiye'de ihracatçı ve turizmciyi olumsuz etkilemeyi sürdürürken, sadece kesme çiçek sektörü olağanüstü bir artışa sahne oldu.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üzerinden geçen yıl 1 Ocak- 8 Mart tarihleri arasında 12 milyon dal kesme çiçek ihracatı yapılan Rusya'ya, bu yılın aynı döneminde 20 milyon dala yakın kesme çiçek ihracatı yapıldı. Birlik başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya'nın yaşadığı kriz sonrasında Avrupa'dan kesme çiçek ihracatını yüzde 70'e yakın oranda düşürdüğünü, buna karşı Türkiye'den alımı yüzde 65 civarında artırdığını kaydetti.

 

AVRUPA PAZARI YÜZDE 10 DÜŞTÜ

1 Ocak- 8 Mart 2015 tarihleri arasındaki toplam ihracatın ise 150 milyon dala yükseldiğini belirten Bağdatlıoğlu, bu dönemdeki toplam ihracat gelirinin de 20 milyon dolar olduğunu söyledi. Bağdatlıoğlu, Rusya pazarındaki yüksek orandaki artışa karşın Avrupa pazarında ise yüzde 10 düşüş olduğunu dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi