AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) kurulan Teknokent Babylife Kordon Kanı Bankası'nda, 5 ayda 400'e yakın kordon kanı toplandı. Eksi 196 derecede saklanan kanlar sayesinde, kemik iliği nakilleri için yüksek paralar ödenerek yurt dışından getirilen kordon kanlarına ihtiyaç duyulmaması hedefleniyor.

AÜ'de 2010 yılında kurulan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nden 5 yıl sonra üniversite yerleşkesine kurulan AÜ Teknokent Babylife Kordon Kanı Bankası hizmete girdi. Sağlık Bakanlığı tarafından 5 ay önce denetim ve ruhsatlandırma işlemlerinin tamamlandığını belirten AÜ Teknokent Babylife Kordon Kanı Bankası Araştırma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Durmuş Burgucu, "Hedefimiz hücresel tedavilerin doku ve organ naklinde kullanılma potansiyelini ortaya koyabilmek. Bu nedenle kordon kanı bankasının, ortak çalışma ortamının yaratılabilmesi için organ nakil enstitüsüne 500 metre mesafede olmasını önemsiyoruz" dedi.

3 yıllık yoğun hazırlık ve denetim sürecini tamamlayıp bankanın kuruluşunu gerçekleştirdiklerini söyleyen Uzm. Dr. Durmuş Burgucu, "Kordon kanı bankası yaklaşık 120 metrekare GMP (steril oda) koşullarında tüm uygulamalarını yapıyor. Şu ana kadar 400'e yakın kordon kanı saklandı. Merkezin ilerleyen süreçteki hedefi hücresel tedavilerin doku ve organ naklinde kullanılma potansiyelini ortaya koyabilmek. Özellikle birçok dokuya dönüşebilen mezenkimal kök hücreler üzerinde araştırma projeleri yapmak" diye konuştu.

Bir diğer hedeflerinin de AÜ'nün bilim adamları ile tıptaki yenilikleri tartışmak ve değerlendirmek olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Burgucu, "Tüm uygulamalarda dünya standartlarında ve uluslararası akredite olmuş yöntem ve malzemeler kullanılıyor. Robot kollu saklama ve dondurma üniteleri mevcut. Kordon kanı bankası, sağlık turizminin de başkenti olma yolunda hızla ilerleyen Antalya'nın ve ülkemizin hizmetine sunulmuş önemli bir merkez. Ülkemizde 10 milyon nüfusa 1 merkez düşüyor, bunlardan birini de Antalya'ya kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bilimsel araştırma projelerimiz TÜBİTAK, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Avrupa Birliği fonlarından desteklerle sürüyor" diye konuştu.

 

DÜNYADA 100'ÜN ÜZERİNDE KAN BANKASI VAR

Kordon kanı bankacılığının ilk olarak 1990'lı yıllarda New York'ta başladığını ve dünyada 100'ün üzerinde bankada 600 bin civarında kordon kanı saklandığını belirten Klinik Hematoloji ve İç Hastalıkları Uzm. Dr. Ahmet Kamil Temizkan ise, "Amaç çok değerli kök hücreler barındıran bu kanı kaliteli ve güvenli bir şekilde saklamak, ihtiyaç halinde hekimin kullanımına sunmak" dedi. Kemik iliği naklinin hematolojik hastalıklarda önemli bir tedavi şekli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Temizkan, "Kan yapıcı kök hücre olan hematopoetik kök hücreler hastaya naklediliyor. Kordon kanı da bu kan yapıcı kök hücreden oldukça zengin bir kaynak. Bunların çöpe atılmaması ve güvenli şekilde saklanması gerekiyor" dedi.

 

KORDON KANI STOKU ÇOK AZ

Kordon kanının günümüzde standart tedavi olarak tanımlanmış, özellikle kötü huylu kan hastalıklarında kullanıldığını söyleyen Uzm. Dr. Temizkan, "Ulaşabilecek kordon kanı maalesef çok az sayıda. Böyle olunca başka ülkelerden yüksek paralar karşılığında temin etmek zorunda kalınıyor. Özellikle kemik iliği nakillerinde verici bulma sıkıntısı önemli ölçüde. Uyumlu verici bulmak çok sıkıntılı bir süreç. Standart tedavi dışında şu an devam eden 300'e yakın klinik araştırma mevcut" dedi.

 

PAHA BİÇİLMEZ DEĞERİ ÇÖPE ATMAYALIM

Uzman Dr. Temizkan, alınan kordon kanlarının çok uzun yıllar özelliğini kaybetmeden eksi 196 derecedeki sıvı azot içerisinde saklandığını belirterek, "Tıptaki hızlı gelişmeleri de göz önünde bulundurursak ilerisi için çok büyük bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Sonuç olarak bu paha biçilemez değeri çöpe atmayalım, güvenli ve kaliteli biçimde saklatalım" diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi