AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi'nde 35 yaşındaki Sedat Çiftçi, babası 56 yaşındaki Bayram Çiftçi'ye karaciğerinden bir parça bağışlayarak can verdi.

Emekli belediye işçisi Bayram Çiftçi, siroz hastalığına yakalandı. Bir süre tedavi gören Çiftçi'nin sağlık durumu ağırlaştı. Karaciğer nakli olması gerektiği belirtilen Çiftçi'nin yakınları, nakil için seferber oldu. AÜ Hastanesi'nde yapılan testlerde oğlu Sedat Çiftçi'nin karaciğer dokusu verebileceği tespit edildi. AÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu ve ekibi, başarılı bir operasyonla Sedat Çiftçi'den alınan karaciğer parçasını baba Bayram Çiftçi'ye nakletti.

 

SİGARA VE ALKOL KULLANMADIM

Sağlık kontrolleri evinde sürdürülen Bayram Çiftçi, "Hayatım boyunca ne sigara ne de içki içtim. Doktorlarım, nedeni bilinmeyen siroz hastalığına yakalandığımı söylediler. Ailemin tamamı beni hayatta tutmaya çalıştı. Yapılan testler sonucu oğlum Sedat'ın doku ve kan uyumu olduğu tespit edildi" diye konuştu.

 

BABAMA CANIMI VERİRİM

Babasına karaciğerinden bir parça vererek hayatta kalmasını sağlayan 2 çocuk babası Sedat Çiftçi ise "Babamın sağlığına kavuşması en büyük dileğimdi. Karaciğerimin bir parçasını vermek benim görevimdi, onu yerine getirdim. Babama canımı bile verirdim. Canlı vericiden nakil olabileceğini öğrendiğimizde hemen koordinatöre 'Biz de verici olabilir miyiz' dedim. Hemen testler yapıldı. Verici olabileceğimi söylediler. 11 Şubat günü nakil gerçekleşti. Her ikimizin de sağlık durumu çok iyi. Doktor ve hemşirelerimize teşekkür ediyoruz" dedi.

 

KARACİĞER ÇOK FARKLI

Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu ise "Hastalarımızın durumunun çok iyi olduğunun tespit edilmesinin ardından verici ve alıcı taburcu oldu. Tedavileri hastane dışından takip edilecek, peryodik bakımları titizlikle sürdürülecek" diye konuştu.

Karaciğerin diğer organlara göre farklı bir özelliğe sahip olduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, "İnsan vücudunda kendini yenileyebilen ve büyüyen tek organ olan karaciğer, nakille birlikte büyümeye başlar. Büyüme ve yenilenme 1 yıl kadar sürer. Verici ve alıcı bu süreçte takibimizde olacak" dedi.

Bayram Çiftçi, "Ailemin tamamı beni hayatta tutmaya çalıştı. Yapılan testler sonucu oğlum Sedat'ın doku ve kan uyumu olduğu tespit edildi. Şimdi çok sağlıklıyım ve mutluyum" dedi. Merkez Müdürü Doç. Dr. Aliosmanoğlu, bu yılın ilk üç ayında 17 karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

 

Editör: Haber Merkezi