RUSYA'daki ruble krizi nedeniyle turizmde 2014'te yaşanan düşüş, 2015'te de devam ediyor. Sektör temsilcileri, Rus tatilcilerin 'son dakika' alışkanlığı nedeniyle umudunu koruyor.

Türkiye turizminin en büyük iki pazarından Rusya'da, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin uyguladığı ambargo ve devalüasyon nedeniyle yaşanan ekonomik krizin etkileri sürüyor. 2014'ün son çeyreğinde başlayan ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40'a varan düşüş yaşanan Rusya pazarında, 2015'in ilk üç ayında da negatif süreç devam etti. Geçen yıl Ocak- Mart döneminde 25 bin turistin geldiği Antalya'ya, bu yılın aynı döneminde 11 bine yakın Rus turist geldi. 'Ölü sezon' olarak nitelendirilen bu dönemde yaşanan düşüşün oranı yüzde 56,6'yı bulsa da yoğun sezon Mayıs ayında başlayacak.

 

ERKEN REZERVASYON DÜŞÜŞÜ

Rusların '1 Mayıs Uluslararası İşçi Günü ve Bahar Bayramı' ve '9 Mayıs Zafer Bayramı' ile birlikte yaz sezonu sonuna kadarki dönemde tatil için en çok tercih ettikleri ülkelerin başında gelen Türkiye ve ikinci vatan olarak gördükleri Antalya için erken rezervasyon rakamları endişe verici düzeyde. Bu yılki erken rezervasyon sayılarında, geçen yıla göre yüzde 40'a varan düşüş gözleniyor.

 

YAKIT DESTEĞİ VE PASAPORT UYGULAMASI BAŞLADI

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yusuf Hacısüleyman, tur operatörlerinin Rusya ve İran dahil toplam 11 ülkeye yönelik hükümetin uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği uygulamasının başladığını kaydetti. 2 Nisan'dan itibaren bu desteklerin ödendiğini kaydeden Hacısüleyman, yine bu ülkelerin insanlarına yönelik Türkiye'de uygulanan pasaport için son kullanma tarihinin 4 ay sonrası olarak belirlenen kuralın, turistin çıkış tarihine göre yeniden düzenlendiğini dile getirdi. Rezervasyonlarda yaşanan düşüşe de dikkat çeken Hacısüleyman, bu yıl Rusya pazarı açısından bakıldığında son dakika rezervasyonların yıla damgasını vuracağını kaydetti.

 

RUSYA GÜÇLÜ BİR ÜLKE

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı ve Calista Luxury Hotel Genel Müdürü Ali Kızıldağ da, Rusya'ya yönelik yaptırımların hiçbir ekonomi için kolay olmayan bir durum olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:"Ticari faaliyetlerin belli bir noktada kapatılması, ama Rus ekonomisi güçlüdür. Ben yıllardır turizm sektöründe zaman zaman Rusya'ya seyahat eden, birçok Rus dostu olan bir turizmci olarak, bu işlerle Rus ekonomisinin devrileceği, yıkılacağına inanmıyorum. Böyle güçlü kaynakları olan, dinamikleri hakikaten iyi çalışan bu ülkenin bir süre sonra toparlanacağına inanıyorum."

 

'RUBLE TOPARLANMAYA BAŞLADI'

Son dönemde devalüasyondaki yükselişin durduğunu kaydeden Ali Kızıldağ, rublenin dolar karşısında tekrar değer kazanmaya başladığını, sözkonusu ambargo nedeniyle Rusya'nın çok önemli pazarı olduğu Avrupa ülkelerinin de ürünlerini satamamaktan kaynaklı ciddi sıkıntılar yaşadığını, o yüzden bu sorunun çok uzun sürmeyeceğini dile getirdi. Kızıldağ, "Zaten ekonomi toparlanmaya başladı. Rusya yönetimi de gerekli önlemleri almış, adımları atmıştır" dedi.

 

SON DAKİKA UMUDU

Bu durumun Türkiye turizmini elbette olumsuz etkilediğini belirten Kızıldağ şöyle devam etti:"Ama Rus ekonomisi de, insanı da krizi atlattı, yavaş yavaş düzeliyor. İlk aşamada devalüasyonun etkileri erken rezervasyon dönemini kapsadığı için büyük sıkıntı yaşadık ülke olarak. Erken rezervasyonda geçen yıla göre yüzde 40'a varan düşüş oldu. Ancak inanıyorum aradaki farkın büyük bölümü, 'last minute' dediğimiz son dakika satışlarıyla kapanacak. Ve Ruslar gene ikinci vatanları olan Türkiye'ye tatile gelecek."

 

FİYATLAR AYNI

Sezonun Mayısta açılacağını, Rusların kendi bayramlarıyla birlikte tatile çıkmaya başladıklarını kaydeden Kızıldağ, Mayıs ayı başından itibaren Rus uçağı yoğunluğunun arttığını ve yaz sonuna kadar sürdüğünü söyledi. Kızıldağ, kriz nedeniyle geçen yılki fiyatların korunduğunu ve bunun Rusya'daki müşteriler için yaşadıkları krize karşı bir destek ifade ettiğini dile getirdi.

 

Editör: Haber Merkezi