TÜRKİYE'nin uzaydaki 3 aktif uydusu Türksat 2A, Türksat 3A ve Türksat 4A, aynı karede görüntülendi.

Antalya Saklıkent- Bakırlıtepe'de 2500 rakıma kurulu dünyanın en önemli uzay gözlem noktalarından TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde nadir görülebilecek bir olaya imza atıldı. 10 Ocak 2001'de uzaya gönderilen Türksat 2A, 13 Haziran 2008'de gönderilen Türksat 3A ve 14 şubat 2014'te gönderilen Türksat 4A uyduları, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden Dr. Tuncay Özışık tarafından T35 teleskobuyla aynı fotoğraf karesinde görüntülendi.

 

ÇOK GENİŞ BİR ALANDALAR

Dr. Tuncay Özışık, Türkiye'nin iletişim amaçlı uzayda aktif olan 3 uydusunun, dünyayla birlikte dönen, senkronize denilen sabit uydular olduğunu söyledi. Birinci amaçlarının Türkiye, Türk cumhuriyetleri ve Avrupa'ya radyo ve televizyon yayınları olduğunu belirten Dr. Tuncay Özışık, dünyayla birlikte dönen Türksat 2A, Türksat 3A ve Türksat 4A uydularının gökyüzünde oldukça geniş yer kapladıklarını söyledi.

 

ÖZEL TEKNİKLERLE GÖRÜNTÜLEDİ

Kapladıkları geniş alan nedeniyle normal teleskoplarla bunların bir karede görüntülenmesinin çok zor olduğunu kaydeden Dr. Özışık, "Dolasıyla bizim T35 teleskobuna taktığımız özel kamerayla 15 Nisan sabaha karşı Türkiye saatiyle 01.18'de 3 uyduyu görüntülemeye çalıştık. Burada kullanılan teknik; teleskobu bu bölgeye daha önce özel bilgisayar programlarıyla yönlendirdikten sonra tam bu uyduların koordinatlarında teleskobun motorlarını kapatıyorsun. Kapattığın zaman yıldızlar iz yapıyor görüntüde, uydular dünyayla birlikte döndüğü için yıldız gibi nokta şeklinde çıkıyor. Dolayısıyla görüntüdeki beyaz çizgi SAO140090 numaralı parlak bir yıldıza ait iz. Uydular da beyaz noktacıklar şeklinde" dedi. Üçünün bir arada göründüğü bir karenin çekilmiş olabileceğini ama daha önce rastlamadığını da belirten Dr. Özışık, belki bu fotoğrafın tek olabileceğini söyledi.

 

BU YIL 1 UYDU DAHA GÖNDERİLECEK

Türkiye'nin bu yıl uzaya göndereceği bir uydu projesi daha bulunuyor. Türksat 4B adlı uydunun, Baykonur Uzay Üssü'nden 30 Haziran günü fırlatılması planlanıyor. Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 5C olmak üzere üç uydu projesi de devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi