ANTALYA'da cumartesi günleri çalışmaya zorlanan birinci basamak sağlık hizmetlerindeki sağlık çalışanları, 20, 21 ve 22 Mayıs tarihlerinde iş üretmeyecek.

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çelik, düzenlediği basın toplantısında Sağlık Bakanlığı'nın 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren aile sağlığı merkezinde görevli sağlık çalışanlarını, haftalık 40 saat çalışmaya ek olarak cumartesi günleri de nöbet adı altında 8 saat fazla çalıştırmaya zorladığını söyledi. Toplum sağlığı merkezlerinde çalışanlara ise aile sağlığı merkezleri denetletilerek az sayıdaki insan gücüyle angarya işler yüklendiğini iddia eden Çelik, "Aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimi, hemşire, ebe, sağlık memuru ve diğer sağlık çalışanlarının çoğu kendilerine haksızca, hukuksuzca dayatılan cumartesi günleri fazladan çalışmaya karşı haklarını korumak için cumartesi günleri aile sağlığı merkezlerini açmayarak 5 aydır başarılı bir direniş sergilemektedirler" dedi.

Buna karşılık Sağlık Bakanlığı'nın birinci basamak sağlık çalışanlarının haftada 40 saat çalışma sürelerini artıran uygulamalara karşı sürdürdüğü direnişi kırmaya yönelik olarak 16 Nisan 2015 tarihinde yeni bir aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği  yayımladığını bildiren Çelik, "Bu yönetmelik değişikliğiyle cumartesi günleri direniş yapan sağlık çalışanlarına verilen ceza puanları 4 kat artırılmış, hakkını arayan çalışanları anında işten atma tehdidi hayata getirilmiştir" diye konuştu.

Ayrıca yönetmelik değişikliğiyle dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulamaların getirildiğini de savunan Çelik, angarya görevlere karşı direnenlere aba altından sopa gösterildiğini savundu. Çalışanların aile sağlığı merkezlerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde çalışmaya dayanacak gücü kalmadığını aktaran Çelik, "Birinci basamak sağlık çalışanları, cumartesi günleri fazla çalışmaya kaynaklık eden yasal düzenlemelerin ve iş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, çalışma koşullarını ağırlaştıran tahammülsüz kılan ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesi talebiyle 20, 21 ve 22 Mayıs günleri iş üretmeyecektir. Sağlık çalışanlarının haklarını korumak için uyarı niteliğindeki iş bırakma eylemi dışında çaresi kalmamıştır" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi